måndag 25 juli 2016

Casa dei Bepi 2009 och "Basamarone" 2007 från Viviani

Det här inlägget påbörjades men blev aldrig färdigskrivet. Vilket så klart måste göras, då det handlar om en av mina favoritproducenter i Valpolicella. Vinerna dracks under fotbolls-EM. Lite slarviga noteringar hittar jag, så det får bli kort.
Viviani har sina vingårdar ganska högt upp i Negrardalen. Vi har besökt dom ett flertal gånger. Samtliga av deras viner håller hög kvalitet.
Dom producerar två amarone-viner. Först ut blir det deras vanliga amarone.

Vinet görs på 70% Corvina Veronese och 30% Rondinella. Det får 24 månader på 225 l ekfat och 12 månader på flaska innan det är moget för marknaden. 

Vi drack det här till någon av kvartsfinalerna i Fotbolls-EM.
Här finns en ganska så stor doft som domineras av körsbär, torkad frukt och örter. Lite toner av kakao finns där också någonstans. Vivianis elegans går inte att ta miste på.
I munnen är det en amarone med tydliga mognadstoner. Detta märks i första hand genom att fruktens juvenila drag övergått i mer mogen frukt: söta, mörka körsbär, katrinplommon och skogsbär. syran finns där fortfarande och ger vinet en bra friskhet. Tanninerna är numera alldeles sammetslena, men ändå tydliga. I eftersmaken kommer den torkade frukten fram på ett tydligt sätt tillsammans med små nätta örter, espressokaffe och riktigt mörk choklaad

En tusan så bra amarone. Visserligen några hack bakom Casa dei Bepi, men ändå långt före många andra amarone.
Betyg 4+
Vår flaska är privatimporterad för ca 30 euro. På SB är det 2011 som gäller och där är priset 506 kr.


2009 Casa dei Bepi
Till EM-finalen blev det en Casa dei Bepi. Ett vin som anstår en final. Det är inte första gången som en Casa dei Bepi är en amarone som Vintankar avnjuter till någon final i en fotbollsturnering.
Den intresserade kan klicka på respektive år för att se vad vi tyckt om just den årgången  200320042006.

Casa dei Bepi är visserligen bara två år yngre än den "vanliga" amaronen, men känns betydligt yngre än så. CdB behöver mer tid på sig och brukar inte nå sin fulla potential förrän efter 8-10 år. Visst är det lysande redan nu, men den kommer att fortsätta utvecklas var så säkra på det.
Ändå måste jag säga att det redan nu är ett lysande vin. Så förbålt gott!

En stor amaronedoft välkomnar oss någon halvtimma efter öppnandet: mörka körsbär, blåa plommon, torkad frukt, kakao och örter. Kraftfull, men ändå finstämd och elegant.

I munnen märker vi att vi har ett ungdomligt vin i våra glas. Visst är det en hel del smaker. Här finns en stor, komplexitet i den mörka ungdomliga frukten med körsbär, blåa plommon, björnbär i förarsätet. En välstämd samling torkade frukter( mer fikon -dadlar än russin) och ett knippe örter i mellanpartiet. En bra syra som ger vinet en ordentlig friskhet. Tanninerna är i det här stadiet mer påtagliga och bjuder ett fint,litet, men ändå tydligt, motstånd. Eftersmaken är formidabel med mer frukt, kryddor, lite lakrits och så den där lilla bitterheten från högkvalitativ mörk choklad.
Den höga alkoholen är infångad av frukten.
Ett sagolikt vin och precis som vi anade värdigt en final.

Betyg 5-

Vår flaska är privatimporterad. Den kostade 44 euro + svensk alkoholskatt ca 40 kr.
På "Bolaget" finns 2010 till 755 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar