söndag 17 juli 2016

2014 Ruché från Cascina Tavijn

Vi har skrivit om henne tidigare. Vi gör det igen och med all säkerhet är det inte sista gången.
Jag menar, Nadia Verrua är en vinmakerska vi är djupt imponerad av. Hennes viner: Barbera, Grignolino och Ruché köper vi varje årgång av. I Sverige finns inte hennes viner. Men hos Cibi e Vini i Köpenhamn där finns dom. Det är också där vi köper våra flaskor.
Du som vill kan läsa om vårt möte med Nadia Verrua för ett par år sedan. Du gör det här.Jag har tidigare skrivit om årgångarna 20102012 och 2013. Nu är det alltså dags för 2014.
Druvan Ruché odlas i Piemonte. Runt Monferrato och sex andra byar. Totala ytan för Ruché-odling är cirka 40 ha.
Det ska sägas med en gång att årgång 2014 tar oss med storm. Drickglädje, klunkbarhet och törstsläckande är adjektiv som på ett lättsamt sätt beskriver vad det handlar om.
Det vete katten om 2014 inte är den bästa årgången vi smakat.
Här finns mosade hallon i doft och smak. Ibland kan det bli för mycket geléhallon eller syntetiska toner, men inte här. Inte i årgång 2014. Bärsmaken kompletteras med röda vinbär och solmogna, nästan övermogna, björnbär. Några nypor av delikata örter, söta smultron och järnhaltiga mineraler märker vi främst i eftersmaken. Och så den där sköna blombuketten av violer, vildrosor och jasmin.
Genomgående finns den rättframma syran som får oss att tänka på röda äpplen och röda vinbär. Här finns friskheten och den törstsläckande känslan.
Tanninerna är distinkta och ger både charm och karaktär åt vinet. Visst smånafsar dom i gommen på det där behagfulla sättet.

Betyg 4+

Minns jag rätt så betalade jag runt 125 DKK för det här vinet. Svårt att hitta ett charmigare vin för den slanten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar