torsdag 14 juli 2016

Två 2012:or. Barbera från Piemonte och Sangiovese-blandning från Carmignano

Våra goda vänner A och E besökte oss förra fredagen. Vi  grilladevlamm. Jag hade plockat upp två viner ur källaren. Det var en Barbera och ett vin från en lite mindre känd del av Toscana. Båda vinerna gjorde sig alldeles utmärkt till den valda maten.
Carmignano DOCG är ett litet (100 ha) rätt okänt vinområde i Toscana. Beläget dryga milen nordväst om Florens. Du hittar mer om distriktet här.
Kvinnan bakom det här vinet, Rosella Bencini Tes på egendomen Fattoria di Bacchereto, lär vara en mycket egensinnig dam. Biodynamiska odlingsprinciper tillämpar hon.


Vinet är gjort på druvorna Sangiovese 75%, Cabernet Sauvignon 15% samt Canaiolo Nero 10%. Vinet har fått spendera drygt ett år på stora ekfat.

Vinet är ett utmärkt grillvin med både en bra syra och distinkta tanniner. Vi provar det före maten och upplever det då betydligt stramare än vad vi tyckte i Florens i våras, då vi drack det för första gången. Det räcker att vi börjat smaka på förrätten, en sorts dolmar på cous-cous och Karl-Johan svamp, så förändras bilden. Vinet blir betydligt gästvänligare och nu tycker vi det fått en viss rundhet.
Vi känner en tydlig mörk frukt, i första hand körsbär, svarta vinbär och blåa plommon. Eftersmaken är något längre än medel med tydliga örter och steniga mineraler.
Gott!
Betyg 4
Vi köpte vinet på en vinbar i Florens för 30 euro.

Vingården Fratelli Revello i La Morra, Piemonte, drivs idag av bröderna Carlo och Lorenzo Revello. Under 50-talet ägdes marken av byns församling S. Martino di La Morra medan verksamheten hyrdes ut till farfar Revello med söner. Till en början såldes druvorna av till större producenter och först 1967 gjordes den första egna produktionen. Tidigt 90-tal tog Carlo och Lorenzo över driften från sin far och farbror. Sedan dess har de arbetat hårt med att minska skördeuttag såväl som experimenterat med nya tillvägagångssätt, allt för att skapa dagens komplexa och välgjorda viner. 
Källa Xwines hemsida

Vi har ett vin som är gjort på druvan Barbera till 100%. Vinstockarna är runt 20 år gamla. Det har fått ligga till sig i ca 10 månader på ståltankar. Inga ekfat är således inblandade.

En hyfsat stor doft med mörk frukt, lite örter och viol.
I munnen är det en härlig frukt- och bärkompott som vi först av allt noterar. Här finns mörka körsbär, blåbär, slånbär och blåa plommon. Några ordentliga nypor örter och kalkiga mineraler. Syran är bra och små nätta tanniner ger en lättsam stramhet. Eftersmaken är av medellång karaktär.
En god och mycket trevlig Barbera.

Betyg 4

Vi köpte vår flaska från näthandlaren Xwine. Vår flaska kostade, om jag minns rätt 135 kr,

3 kommentarer:

 1. Revello producerar även utmärkt Barolo! Flera olika, och alla bra. En svenska är gift med en av bröderna, så med lite tur kan man vid besök få rundvisning och provning på svenska. Revellos provningsrum ger en fantastisk utsikt över La Morra och vinerna är mycket intressanta. Ett besök rekommenderas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Per!
   Tack för din kompletterande information. Jag har en av deras Barolo i källaren, men har inte bestämt riktigt när det är dags att dra korken.
   Även deras Dolcetto gillar jag.

   Bästa hälsn
   Jan-Christer

   Radera
  2. Har själv en Barolo Vigna Giachini 2004 kvar. Kommer nog vänta ett par år innan den blir avsmakad.

   Radera