lördag 16 juli 2016

2015 Rosato La Molinara från Le Salette

I torsdags fick vi till slut en riktigt fin sommardag. Det klarnade upp vid lunchtid. Solen kom fram och plötsligt visade termometern på 25 grader. Det blev en ljuvlig kväll med en svag bris och fin solnedgång. Med andra ord en perfekt kväll för lite rosévin. Vi valde ett vin vi aldrig druckit tidigare.

Le Salette har en lång historia i Valpolicella. Den nuvarande ägaren/vinmakaren Franco Scamperle är fjärde generationen. Han övertog familjegården i början på 1980-talet. Du hittar den i centrala Fumane. Idag äger man runt 20 ha vinmarker spridda lite här och där i Valpolicella Classico bl a Conca d´Oro i Sant´Ambrogio, Monte Masua i San Floriano och runt Fumane Cà Carnocchio, I Progni och Cà Melchiori.
I deras portfölj ingår en Valpolicella Calssico, en Ripasso, tre amarone och där Pergole Vece är deras prestigeamarone, två recioto, en passito bianco, ett rosévin på 100% Molinara samt IGT-vinet Ca´Carnocchio.


Vinet är gjort enbart på druvan Molinara. En druva som under lång tid var obligatorisk i Amaronevinerna. Sedan ett par år behöver den inte ingå, vilket gjort att väldigt många producenter tagit bort den helt och ersatt den med Oseleta eller annan lokal druva.

La Molinara har fått ligga drygt tre månader på ståltankar innan det buteljerats.

Färgen går i en mörk hallonröd ton. Väsentligt mycket mörkare än de flesta andra roséviner som vi stött på.

Doften är väldigt diskret, när vi plockar fram vinet ur kylskåpet. I takt med att tempen stiger kan vi ana oss till körsbär, hallon och smultron. En försiktig sommarblommighet i bakgrunden.

I munnen är det friskt med en bra syra, men utan att kännas det minsta vasst. Här finns röda bär: körsbär, smultron, lite hallon och röda vinbär.  Någon lite ört och tydliga steniga mineraler. Det finns en fyllighet, som gör att det drar mer mot rödvin är mot rosé. I eftersmaken får vi lite blodapelsin.
Ett annorlunda rosévin, men i en stil som vi gillar. Friskt och törstsläckande. Vi började med ett glas ute i solskenet. Fortsatte med ett glas till vår Ceasarsallad. Vinet funkade alldeles utmärkt såväl i sin ensamhet som till maten.
Detta var vår första flaska. Vi kommer att fylla på med några flaskor för att ha till de soliga och varma eftermiddagar/kvällar vi har framför oss.

Betyg 3+

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 155 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar