torsdag 7 juli 2016

Pugni Rosso ett vin från Toscana

Ett spännande vin från en minst lika spännande producent. Inte så långt från den lilla staden Arezzo ligger de sju hektaren som producenten Paterna förfogar över. Ekologiskt certifierade sedan mer än tjugo år. Dom kallar sin verksamhet Agricoltura Sociale, då den är inriktad på att funktionshindrade både ska kunna arbeta och bo på gården. TV ingår inte i boendet, däremot uppmuntras de boende att umgås, laga mat, använda gårdens grönsaker mm. Grunden till dagens verksamhet lades när Marco Inferi på 1970-talet förvärvade gården. Druvor som odlas är bl a Sangiovese, Canaiolo, Colorino,Pugnitello, Trebbiano, Malvasia
.
Kvällens vin är ett vin som till 80% är gjort på druvan Pugnitello och resterande 20% är Sangiovese och Colorino. Vinet har fått ligga till sig i 14 månader på stora ekfat.

I doften finns det körsbär, blåa plommon, våt jord samt lite läder.

I munnen är det en frisk, lite småintensiv smak av en en fruktkompott på såväl röda som lite mörkare bär. Körsbär finns här så klart, lite skogsbär och blåa plommon. Örter och kryddor har sin givna plats. En bra och ordentlig syra som tillsammans med stadiga tanniner gör vinet till en bra samspelare med diverse köttanrättningar. Medellång eftersmak.
I grunden ett ganska okomplicerat vin, som gör sig bäst till den vardagliga maten.
Men gott är det. Och jag dricker det mer än gärna igen.

Betyg  4-

Vinet är köpt i Köpenhamn hos Cibi e Vini. Fabio har den där förmågan att hitta små, mycket spännande producenter med både ekologi och socilat ansvar i centrum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar