fredag 29 juli 2016

Återbesök hos Brunelli. Juli 2016.

Ett förlängt veckoslut går fort. Plötsligt är det söndag och hemresedag. Efter gårdagens magnifika operaföreställning har det blivit dags att åka ut till en vingård. Det blir våra vänner J och C:s första besök. Vi har valt det bästa bland de bästa. Brunelli.
Kl 09 på söndagsmorgonen hämtar vår taxi upp oss och strax före 09.30 svänger vi in på gårdsplanen.
Det finns något varmt välkomnande som vilar över hela det här stället.
Luciana Brunelli hälsar oss välkomna och ser till att vårt bagage placeras i ett låst utrymme.


Alberto ansluter ganska omgående och visar oss runt.
Det här är ett familjeföretag, där familjemedlemmarna är involverade i allt från arbetet ute på vinfälten till försäljningen i gårdsbutiken.
Han berättar om arbetet ute på vi fältet, skördearbetet, selekteringen av druvor, torkprocessen för amaroneproduktionen mm.
Nere i källarvalven är det svalt och skönt.
Alberto berättar livfullt om lagringstider, valet av ekfat, hur storleken på ektunnorna påverkar vinet mm

I närmare en timme varar rundvandringen. För hustrun och mig är det mycket vi känner vi igen från tidigare besök, men för våra vänner är det mesta helt nytt.  Alberto anpassar sin genomgång, så att de med minst förkunskaper får ut så mycket som möjligt av besöket. Även om det är tredje gången jag besöker Brunelli, så är det ändå något nytt jag får med mig.

Vi provar sju av deras viner. Rakt igenom väldigt goda och välgjorda viner. Vi en suverän 36 månaders parmesan, en fantastisk salami och lite gott bröd som tillbehör.
2014 Carianum.
Ett vitt vin skördat på nästan övermogna Garganega-druvor, från deras 2 ha stora egendom strax söder om Gardasjön.
Runt 5 månader, på 225 hl barriquer, har vinet fått ligga till sig på innan det buteljerades.
Här finns en stor friskhet med en fin frukt (gula äpplen, lime, aprikos) parat med en ordentlig omgång kryddor/örter. Lite honung och blommor i bakgrunden.
Ett underbart vin till örtkryddad lax.
Pris 8 euro
Betyg 4
Vi smakade deras Superiore. Druvorna är Corvina (65%), Rondinella (25%) och Corvinone (10%). Druvorna pressas färska dvs ingen torkning. Vinifieringen varar 8-10 dagar. Hela tiden med skalkontakt. Vinet får ligga i ca ett år på 50 hl fat av slavonsk ek. (Deras enklaste vin Classico får endast några månader på stålfat.)
Ett friskt vin med en rätt slank framtoning och med friska körsbär, lite krossade körsbärskärnor och en liten lätt kryddighet. Ett enkelt vi, som jag dricker till de enkla pastarätterna, sommaren sallader eller varför inte en sen sommarkväll.
Pris 8 euro
Betyg 4-


2013 Corte Cariano(bild saknas)
Ett vin gjort på druvan Corvina till 100%. Druvorna har fått torka i ca en månad innan de vinifieras. Vinet får ligga i ca ett år på 30 hl stora ekfat och därefter 4 månader på flaska.
Ett mjukt och runt vin med en bra syra och tydliga tanniner. Mörka körsbär, björnbär, svarta vinbär, en lättsam örtsamling och en del inslag från den varsamma fathanteringen.
Lättdrucket och gott. Ett bra vin till inte alltför krävande mat.
Betyg 4
På plats kostar det 9 euro och på "Bolaget" 159 kr.

Brunelli gör tre amaroneviner. Två riservor och en "vanlig".
Vi kommer att smaka på deras vanliga amarone av årgång 2013 samt en av deras riservor Titari från 2011
2013 Amarone Classico
Det här är deras "vanliga" amarone. Det blir min första amarone från året 2013. Druvblandningen är Corvina (65%), Rondinella (25%) och Corvinone (10%). Vi har samma druvblandning som i deras enkla Valpolicella-viner. Skillnaden är att ett noggrannare druvval görs, men framförallt att druvorna får ligga och torka i dryga tre månader. Vinet har också fått mogna på stora ekfat i två år innan det buteljerats.

Ett ungt och lite enklare amaronevin. Inte samma tyngd som i deras riservor samtidigt finns här en tilltalande friskhet med körsbär, blåbär, röda och svarta vinbär i såväl doft som smak. Vi noterar aningens torkad frukt och ett litet inslag från faten (kakao, vanilj). Tydligare tanniner och för att vara så här ung är den förvånansvärd tillgänglig. Jag brukar vara väldigt skeptisk till de här unga amaronevinerna, men den här överraskar mig positivt. Ett par flaskor får följa med hem för djupare analys.
Betyg 4
Priset är 22,5 euro

2011 Campo del Titari
Jag får minsann samma vibbar som när jag för två år sedan provade årgång 2009. Ni som följer bloggen vet att jag rankar Titari 2009 som topp tre av alla amaroneviner jag druckit. Med andra ord har vi en amarone av allra högsta klass. Druvblandningen är Corvina och Corvinone till 75%, Rondinella (15%) samt numera oseleta med 10%. Druvorna torkas i dryga tre månader. Jäsningsprocessen sker på en låg temperatur och tar därför runt 40 dagar. Vinet får sedan ligga på stora ekfat i över tre år och slutligen ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Doften har den där klassiga amaronetonen av mörka körsbär, skogsbär, örter och lite, lite fat. En svag servil ton av torkad frukt finns det också, dock nästan inga russin. Doften är stor och kraftfull. Det går alldeles utmärkt att bara sitta och sniffa.

I munnen känns det omedelbart att detta är en amarone av allra högsta klass. Söta mörka körsbär, solmogna björnbär, lite örter och någon stenig mineral känns så där omedelbart. Syra som ger friskhet och lättsamma tanniner som ger det där lilla motståndet som jag uppskattar. Eftersmaken gigantisk med mera mörk frukt, örter, mörk choklad, espresso och ett uns vanilj. Bara så himla gott. Kanske finns det en liten, liten ton av alkohol, men den kommer inom ett år att vara helt omslukad av frukten. Jag blir salig så här i efterhand, då jag bara tänker på hur det smakade.
Betyg 5-
44 euro får man betala på plats.

Vi avslutade provningen med två söta viner. Min favorit är den vita (ReSol). C:s favorit den röda. En fråga
 om tycke och smak. Att det är två fantastiska viner råder det ingen tvekan om.
Recioton är gjord på Corvina (75%, Rondinella (20%) och Molinara (5%). Druvorna torkas mellan  tre och fyra månader. Vinet får sedan cirka 8 månader på stora ekfat.
Ett sött vin med stor friskhet. Här finns söta mörka körsbär, blåa plommon och en hel del torkad frukt. Aningens viol.
Betyg 4+
Priset är 16 euro för 50cl.

ReSol är gjord på Garganega-druvor (från deras vingård i Custoza), som fått ligga på tork i fyra månader. Jäsningen äger rum på 225 liters-barriquer. Vinet får ligga tillsammans med skalrester på dessa barriquer i nästan två år.
I doften finns det tropisk frukt, lite honung, nötter och någon liten citrus-nyans.
I gommen sött så klart, men med stor friskhet. Tropisk frukt, mandlar, lite hasselnötter, aningens citrus och en läcker ton av saffran blir sammanfattningen.
Riktigt gott
Betyg 4++
Priset är 15 euro för 50 cl.

Vi kan bara återigen konstatera att Brunelli har fantastiska viner. Att vi blir väldigt väl mottagna och att vi längtar tillbaks redan innan vi åkt därifrån. Lyckan är därför att mellan den 6 och 9 oktober åker vi tillsammans med sex andra vänner ner hit. Vi kommer då att bo på vingården samtidigt som skörden förmodligen går in i sitt slutskede. Spännande!!

Avslutningsvis vill jag bara nämna att blir man sugen på en bit mat efter ett besök hos Brunelli, så ligger det en förträfflig restaurang på några minuters promenad upp till den gamla kyrkan.

Besök den!!













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar