söndag 31 juli 2016

2012 Chablis Premier Cru Montmains, Clotilde Davenne

Fredag morgon ringer telefonen. Fiskaren och vännen Viking frågar "Hur mycket kräftor vill du ha?"
Jag svarar "vi är många här nu, så har du fem kilo tar jag gärna det". En timma senare landar en låda med nyfångade burkräftor. Jag har förmånen att få betala samma pris som han får i Fiskhamnen
Vi kokar kräftor så det står härliga till. Dillkronor finns ute i trädgårdslandet. I kylen har vi en flaska Chablis, som väntar på att bli urdrucken.
Det vin som vi dricker ikväll är också Juli månads "Låt oss dela en pava över nätet" på vinforumet Finewines.
Clotilde Davenne var under 17 år ansvarig för vinmakeriet på den hyfsat stora vinproducenten Jean-Marc Brocard. Sedan några år har hon sin egna verksamhet på egendomen Les Temps Perdus  i byn Prehy i den södra delen av Chablis. Verksamheten är ekologiskt certifierad från och med skörden 2011. Väl värt att notera också är att hennes viner aldrig vinifieras eller lagras på ekfat.

Clotilde liksom många andra odlare i Chablis drabbades i våras av hagelstormar och fick stor del av 2016 års skörd förstörd. Läs gärna vad Lars Torstenson skrev om detta på den trevliga bloggen vinifierat.se.

Vinet är gjort på druvan chardonnay till 100 %. Druvorna kommer från kontrakterade odlare i vingårdsområdet Montmains strax sydväst om staden Chablis.
Vinet har fått ligga ett par månader på sin jästfällning innan det buteljerats.

I doften (diskret) hittar vi äpplen, gråpäron, lite exotisk frukt och mineraler som drar mot snäckskal

I munnen känns det väldigt "rent" på något vis med en skön stramhet. Vi känner gröna äpplen, lite citrus, någon exotisk frukt och gott om mineraler åt stålhållet.
I eftersmaken (medellång) finns lite mariekex, aningens havssälta och unset honung. Avslutet har en trevlig  ton av grapefrukt som ger en viss champagnekänsla.

Betyg 4+

Priset på "Bolaget" är 325 kr

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar