måndag 11 juli 2016

2005 Valpolicella Superiore Quintarelli

För dryga vecka sedan, till en av kvartsfinalerna, korkade vi upp ett vin som tillhör våra favoriter.
En Superiore från Quintarelli! Och visst är det så att det här slår många amarone.
Det är dryga året vi senast drack det här vinet. Vad vi tyckte då kan du läsa här.
Druvblandningen är 55% Corvina och Corvinone, 30 % Rondinella och 15% en blandning av druvorna Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Croatina och Sangiovese.  Druvorna har vuxit på vinstockar som i genomsnitt har en ålder av 30 år. Geografiskt befinner vi oss i Cerè i Negrardalens östsida.
En del av druvorna (de sent skördade) vinifieras omedelbart, en del druvor torkas och vinifieras som på amaroenevis. Sedan blandas dessa och får ligga på stora fat av slavonsk ek i fem till sju år.
Efter en kort stund i glasen så möts vi av en doft som får alla amaroneälskare att gå i spinn. Massor av mörka körsbär och torkad frukt. I bakgrunden rosor och violer. Samtidigt finns här en skön, frisk, fläkt över doften.

I munnen är det en samling smaker som ger komplexitet ett ansikte. Samtidigt finns här också en elegans, som vi uppskattar.
Massor av söta, mörka körsbär, blåa plommon och mogna björnbär. Här finns gott om torkad frukt. Russinen finns där, men överglänses av fikon, dadlar och katrinplommon. Några nypor örter. Rejält avrundade tanniner som gränsar till sammetslena och så en lättsam syra som ger vinet en bra friskhet.
Eftersmaken är lång. Riktigt lång med mera söt frukt, mörk choklad, lite körsbärskärnor och ett samlat och snyggt inspel från fatlagringen.
Bättre än så här kan kan knappast en Superiore bli.

Betyg 5

Vi köpte vår flaska för ett par år sedan genom en privatimport. Priset var då 44 euro + svensk alkoholskatt. I Systembolagets beställningssortiment finns årgång 2006 till 649 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar