onsdag 20 juli 2016

2014 SantoccioRosso, Rosso Veronese IGT

Det finns väldigt många små producenter av vin i Valpolicella. De allra flesta gör bra viner och bjuder på sig själva på ett charmigt sätt. En av de allra minsta är Monte Santoccio. Vintankar har kommit att uppskatta alla deras viner. Tillsammans med Clubamarone besökte vi dom förra våren. Det blev en oförglömlig eftermiddag. Jag har skrivit om det här.
Ett av deras viner som vi fallit för är Santoccio Rosso. Vi skrev om årgång 2011 här. Vi fick hem (privatimport) en låda med sex flaskor av årgång 2014 för ett par veckor sedan. Det är med andra ord hög tid att se vad den går för.
Druvblandningen är Corvina (40%), Corvinone(30%) samt 10 procent vardera av Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Druvorna har fått torka i nästan tre månader. Vinet har fått ligga till sig i nästan två år på barriquer av fransk ek. Det här kan aldrig bli en amarone för:
1. Rondinella ingår inte
2. Andelen druvor som inte betraktas som Valpolicelladruvor överstiger 25 %. Istälet blir det ett IGT-vin (Indicazione Geografica Tipica)

Visst finns här en hel del som påminner om en amarone. Framförallt i doften: mörka körsbär, blåa plommon, lite torkad frukt, en del fat och några små nypor örter. Doftmässigt så är det de torkade druvorna Corvina och Corvinone som dominerar.

I munnen så är det amaronedragen som till en början ger sig tillkänna. Mörk solvarm frukt: körsbär, björnbär, lite svarta vinbär. Vi noterar den torkade frukten och det trevliga örtinslaget. Tanninerna är tydligare, mer distinkta och smånafsar på ett sätt som de inte gör hos en amarone. Vinet har en bra friskhet. Eftersmaken något längre än medel. Här finns inslag från fatlagringen med mörk choklad och lite espresso, örter och mer mörk frukt.
Det ger oss precis samma positiva vibbar som för två år sedan, då vi drack det första gången. Det är helt enkelt riktigt gott och klarar av, genom sin ryggrad av tanniner och finstämd syra, en rejäl köttbit från grillen.

Betyg 4

Vinet är privatimporterat. Vi fick betala 160 kr + svensk alkoholskatt. I beställningssortimentet finns årgång 2013 till 279 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar