måndag 11 augusti 2025

2009 Amararone, Le Guaite di Noemi

 Även om dagarna fortfarande är soliga, så har vi den senaste veckan haft ordentligt med vind, som dragit sig upp mot kuling. Julivärmen är borta och ersatts av en friskare augustivärme, som precis kommer över 20 grader. Havet bjuder alltjämt på underbara bad.

Det mörknar tidigare på kvällarna och häromdagen smög sig amaronebehovet på. Det fick bli en flaska med lite ålder (2009).

Beläget i Mezzanedalen och nära den lilla byn Mezzane di Sopra ligger vingården Le Guaite. Vingården ligger cirka 500 meter över havet och har en magnifik utsikt över dalen. Här startade Stefano Pizzighella en olivlund 1998. Denna blev framgångsrik så bara några år senare, år 2002, köper Stefano marken Le Guaite och grundar även vingården som han döper till Le Guaite di Giulietta efter sin fru. Stefano och Giulietta driver vingården tillsammans med stor passion. Till deras hjälp har dottern Noemi redan i tidig ålder hjälpt till med skörd och vinframställning. Noemi lär sig allt från sin mor och far under dessa år vilket leder till att Noemi 2016 tar över efter sina föräldrar blott 22 år gammal. Noemi döper även om vingården till Le Guaite di Noemi och gör helt nya etiketter på alla viner. 

Den här amaronen är gjord på druvorna 35% Corvina, 35% Corvinone 20%, Rondinella samt 10% andra druvor. I början på oktober plockas druvorna och får sedan ligga och torka i fyra månader innan de vinifieras. Vinet har fått ligga till sig i tre år på nya franska ekfat, sex månader på ståltank och fyra år i flaska innan det varit redo för marknaden. Noemi brukar vänta med att släppa sin Amarone tills dess den är helt mogen att njutas av. 

Jag inhandlade detta på SB någon gång under 2018. Just nu är det årgång 2012 som är tillgänglig via SB

Vi möts av en stor och intensiv doft, där den mörka frukten spelar huvudrollen. Här finns en bred samling örter och kryddor liksom en del torkad frukt (katrinplommon, fikon, dadlar). I små doser noterar vi aningens vanilj, hemkola, choklad och unset körsbärskärnor. En riktig doftbomb!!

En fantastisk amarone, som är kraftfull men ändå elegant. Smaken är intensiv och packad med mörk frukt: söta mörka körsbär, mogna björnbär, några svartavinbär, blåa plommon och skogshallon. Vi noterar även ett tydligt inslag av örter och kryddor. Aningens torkad frukt i form av katrinplommon och fikon kan också noteras.
Syran ger vinet en bra friskhet trots sina 16 år. Tanninerna har med åren blivit sammetslena. I eftersmaken nås vi av aningens vanilj och hemkola, men framförallt en finstämd bitterhet från riktigt mörk choklad och körsbärskärnor.
På etiketten står det 17%. Ofattbart då vi inte känner det minsta spår av alkoholen.

Dett är en helt fantastisk amarone. Världsklass helt enkelt!
Den är helt på topp och kan nog inte bli bättre. Den håller sig säkert så här i ytterligare några år. Lyckliga du som har  några 2009:or av Le Guaite di Noemi.
Betyg 5-




söndag 10 augusti 2025

2021 Laurel från Clos I Terrasses del Priorat

 Jag är sedan många tillbaks medlem i FB-gruppen Vin. Olika medlemmar tipsar varandra om diverse viner. På hösten 2024 postade vännen Jörgen M ( en av de som smakmässigt ligger väldigt nära mig) ett inlägg om Priorat Laurel 2020, som fick mig att omgående lägga en beställning. Årgång 2020 var slutsåld men 2021 var möjlig att köpa. Det blev ett par flaskor. 
Niclas W (en annan av mina vinvänner i gruppen) postade i slutet på juni ett inlägg om just årgång 2021 med slutorden "redigt bra idag!!" Ja då var det hög tid för mig att dra korken ur den första flaskan.

Till Jörgen och Niclas "Keep up the good work". Jag är så jäkla tacksam för era tips och omdömen. Laurel 2021 är ett fantastisk vin redan i dag och går en ljus framtid till mötes.

1990 grundade Daphne Glorian vinföretaget Clos Erasmus, då hon köpte fyra branta terrasserade vingårdar i Priorat. Hon gjorde ett enda vin och det fick samma namn som vingården. Det blev snabbt ett kultvin. Vid starten vinifierade hon sitt vin i Alvaro Palacios källare, men när han tog i bruk sitt nya toppmoderna vineri tog Daphne Glorian helt enkelt över de gamla lokalerna.
2003 började hon producera ett andra-vin som fick namnet Laurel och samtidigt bytte hon namn på företaget till Clos I Terrasses.
Idag sker all odling och vinframställning enligt ekologiska och biodynamiska principer. 

Druvmixen är Garnacha (80%), Syrah (11%) och Cabernet Sauvignon (9%).
Druvorna till Laurel kommer från 30 år gamla vinstockar, som växer på vinfält belägna 375-450 m ö h.
Ett dygns kallmaceration följt av avstjälkning. Jäsning (naturlig jäst) och skalmaceration har ägt rum på ekfat, betongägg och amphoror.
Det har sedan fått mogna i 16-18 månader på en blandning av 20 hl franska ekfat, neutrala 225-l  franska barriquer och leramphoror innan det buteljerades.
Färgen är mycket mörk och går i en blålila nyans.

Rätt så stor och tydlig doft, där mörka och röda bär dominerar, men här finns också en god portion kryddor och örter. Vi kan i mindre omfattning känna lite violer, aningens vanilj, kakao samt unset grusiga mineraler.
En angenäm och mycket trevlig doft. 

Vi smakar och kan omgående konstatera att vi har ett riktigt gott vin i glasen. Här finns mycket av det som vi gillar med viner från Priorat. Förvisso mycket ungt och med en fin utvecklingspotential, men ändå bjuder det redan nu på en härlig upplevelse.
Aningens läder och jord i inledningen, som rätt omgående övergår i en komplex bärsmak, där den mörka frukten (björnbär, blåbär, mörka körsbär, något blått plommon)  dominerar, men även försiktiga toner av lite rödare bär såsom hallon. Det så typiska inslaget av örter, peppar och lite andra kryddor går inte att missa. 
Rätt så frisk i smaken med en fint balanserad syra. Tanninerna finns där, men inte särskilt närgångna.
Eftersmaken är lång med återkommande frukt, kryddor och örter, men här tillstöter lite mörk choklad och aningens kaffe, vanilj och några violer.

Ja ni hör hur det låter och tänk det kan förmodligen utvecklas en del ytterligare. Du som har några flaskor ska absolut testa en och få den här ungdomliga vinupplevelsen. Har du endast en flaska så vänta 2-3 år med att dra korken.

Betyg 4++


måndag 4 augusti 2025

2023 Elbling Kapellenberg från Weingut Apel

I början på maj gjorde vi en resa till Moseldalen med Rolfs Flyg&Buss. Vi besökte två vingårdar (Anton Zimmermann och Weingut Apel). Det blev också en vinprovning intill vårt hotell i Bernkaste-Kuus med Dr. Pauly Bergweiler. Några flaskor från varje producent fick följa med oss hem.

Vi skrev för någon vecka sedan om

Nu är det dags att testa ett vin på en druva vi tidigare aldrig har smakat på.

Druvan Elbling är en gammal grön druva som användes redan under medeltiden, och täckte då stora delar av det som nu är Tyskland och Luxemburg. Sorten var som mest planterad i Mosel, vanligen på platser där Riesling fick kämpa för att mogna. Den har mycket hög syra och låg alkoholhalt, vilket gör den lämplig för mousserande vin. 

Weingut Apel är ett familjeföretag med mycket gamla anor. Redan 1477 startade familjen sin verksamhet i utkanten av byn Nittel, nära gränsen till Luxembourg. Idag är det bröderna Philip, Johannes och Matthias som har ansvaret för verksamheten. Även om dom geografiskt är Moselvinbönder känner dom stor samhörighet med Bourgogne.

De odlar ett flertal olika druvor. Så klart utgör Riesling en stor del, men den urgamla sorten Elbling har sin givna plats. Utöver dessa två odlar dom Chardonnay, Auxerrois, Weissburgunder(Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris), Sauvignon Blanc samt  en mycket liten andel Spätburgunder (Pinot Noir).

Vi dricker i kväll deras Elbling Trocken från 2023. Precis som namnet säger, så är det här ett vin uteslutande gjort på druvan Elbling, som vuxit på vingården Kapellenberg, där vinstockarna har en ålder på dryga 60 år. 

Det har fått spontanjäsa på ståltankar, där det också få tillbringa några månader innan det buteljerats.


Färgen går i en ljusare gul nyans med skira ljusgröna reflexioner.

Ett mycket friskt och fräscht vin med en pigg syra. Det känns ganska så lätt och med en fin spänst, vilket gör det till ett perfekt vin att börja kvällen med.

I doft och smak hittar vi främst gröna äpplen och citrus, men i mindre omfattning även persika, ostronskal, våta granithällar  samt små nyanser av nötter och ananas. I eftersmaken noteras en liten kryddighet. 
Betyg 3++

Vår flaska är inhandlad på plats och kostade 11,5 euro