Vad som är så spännande med vinerna från Oinofilia är att de ofta är gjorda på druvor vi inte visste att dom fanns. Än finns nyfikenheten kvar hos oss och strävan att smaka och lära sig nytt.
onsdag 30 juni 2021
Projekt Grekland 2.0. Del 7. 2018 Pithari Red från Afianes Wines på Ikaria.
måndag 28 juni 2021
2008 Pignolo, Ronchi di Manzano
I veckan som gick plockade vi upp en överbliven flaska ur källaren. Jag köpte två flaskor av det här vinet för kanske fem år sedan och drack en av dessa i början på 2017. Mina tankar kan kan du läsa här.
Colli Orientali del Friuli ligger i det nordöstra hörnet av Italien, där det gränsar till Slovenien. Det är ett vindistrikt jag upptäckte i mitten på 2010-talet. Vintankar har vid två tillfällen besökt Köpenhamn för att ta del av utställare från Friulien (2014 och 2013). Det blev då uppenbart att i Friuli görs det massa spännande viner på lokala druvor.
Ett matkrävande vin som jag hade hoppats skulle ha utvecklats mer än vad det gjort.
fredag 25 juni 2021
Projekt Grekland 2.0. Del 6. 2019 Rousanne Nostos, Manousakis Winery
2017 köpte jag 12 olika viner från Oinofilia i Köpenhamn. Det resulterade i 12 olika blogginlägg. Den intresserade hittar mina tankar här.
Det här är ett vin från Manousakis Winery beläget vid byn Vatolakkos på den västra delen av Kreta. Några mil sydväst om Chania. Grundare är Ted Manousakis, som utvandrade som barn till USA, men återvände i vuxen ålder till sin hemby och drog igång vintillverkning. Det hela tog sin början 1984, då Ted konsulterade några franska odlarkändisar bl a Laurence Féraud från Pegau för att bestämma vilka platser och druvor han skulle satsa på. I början på 1990-talet började han plantera Rhone-druvor som de röda: Syrah, Mourvèdre, Grenache och den gröna druvan Rousanne. Ted bestämd också att dom från början skulle odla ekologiskt och följa organisk-biologiska odlingsmetoder. Idag äger dom 13 ha vingårdar belägna på 350-650 m ö h. Förutom Rhone-druvor odlar dom också några lokala varianter som Vidiano (grön), Romeiko (röd) och Xinomavro (röd). Dom tillverkar 12 olika cuvéer och det är den yngsta dottern Alexandra som har huvudansvaret för verksamheten idag. Hennes man Afshin Molavi lär vara från Uppsala utbildad vid Grythyttan.
onsdag 23 juni 2021
2018 Boissonneuse, Julien Brocard
Vi åt häromveckan en ljuvlig torskrygg med färskpotatis, lite pepparot och skirat smör. Ur källaren plockade jag upp en ung och stilig chablis.
Producent är Julien Brocard.Vinet jäser på foudres (stora ekliggare), där det sedan får ligga på sin jästfällning runt 14 månader innan det buteljeras.
Vi möts av en frisk doft, där de gul/gröna äpplena till en början tar stor plats. Efterhand får dom sällskap med gula stenfrukter bl a persika, röd citrus, sommarblommor och inte minst en rejäl doft av grus, stendamm och krita.
I gommen är det torrt, men inte knastertorrt. Vinet har en härlig friskhet samtidigt som det finns en liten fetare ton. Precis som i doften känner vi först gul-gröna äpplen, men ganska omgående noterar vi örter, någon liten krydda (grönpeppar), tydliga inslag av citrus( både lime och mandariner) samt persika, nektariner och mango. Eftersmaken är lång och trevlig och där tillkommer små nyanser av honung, skolkrita, lite nötter och aningens sälta.Betyg 4
Vinet kostar 299 kr i SB:s beställningssortiment.
måndag 21 juni 2021
Projekt Grekland 2.0. Del 5. 2017 Xinomavro Nature, Thymiopoulos
2017 köpte jag 12 olika viner från Oinofilia i Köpenhamn. Det resulterade i 12 olika blogginlägg. Den intresserade hittar mina tankar här.
Idag för förfogar man över 28 olika vingårdslägen med utgångspunkt från den ursprungliga vingården i Trifolos.
Detta är ett vin, som uteslutande är gjort på druvan Xinomavro som vuxit på vinstockar med en ålder +40 år. Druvorna har fått macerera i 18 dagar på både ståltank och 500-600 l stora ekfat. Endast naturlig jäst. Inga klarningsmedel, ingen filtrering och ingen tillsats av SO2. Vinet har fått ligga till sig i cirka sex månader på stora ekfat.
Doften är initialt lite murrig, men inslag av jord, mossa, höstlöv och lera, men efterhand tar sig en bärsamling (både röda och mörka bär) fram. Det tillkommer en del örter och kryddor efterhand, men också daggvåt grusgång, aningens pinjeträd och unset vanilj. Även om det av ovan kanske inte låter så är doften lite ovanlig och "annorlunda" på ett angenämt sätt.
onsdag 16 juni 2021
Paul Bara Rosé
Vi bjöds på en riktigt fin sommardag i förra veckan. De första svenska jordgubbarna hade anlänt. De goda vännerna Stig och Anki var på besök för att hjälpa oss bygga "kålburar". Vi startade det hela med lite rosébubbel.
Paul Baras historia i champagne går tillbaks till 1600-talet, men då mer som jordbrukare och djuruppfödare. 1833 startar deras historia som vinodlare och 1929 börjar dom göra vin under eget namn. Idag äger dom 11 ha varav 9,5 ha är Pinot Noir. Samtliga vingårdar är klassade som Grand Cru och ligger i Bouzy förutom en liten (0,5 ha) vingårdslott i Ambonnay. Årsproduktionen är 100 000 flaskor fördelade på: Brut Réserve, Rosé, Grand Millésime, Special Club, Special Club Rosé, två varianter av BlancdeNoir samt ett stilla rödvin. Sedan tidigt 80-tal är det Chantal (äldsta dottern till Paul Bara) som ansvar för verksamheten.
tisdag 15 juni 2021
Amarone 2009 från Le Ragose
Tidigare i våras lanserade importören Vino Conoscenza en låda med tre olika amarone från Le Ragose. Alla från året 2009. Det stundade också ett fotbolls-EM för herrarna, så ingen större tvekan från Vintankar. Vi slog till och kunde för någon månad sedan hämta ut det här trevliga paketet på vårt lokala Systembolag.
Le Ragose är en amaroneproducent som jag upptäckte 2012 vid en Köpenhamnsresa. I Sverige fanns ingen importör utan det blev att handla vinerna från Carlo Merolli, vilket funkade alldeles utmärkt.
På hösten 2015 fick Le Ragose en svensk importör Vino Conoscenza . Dom satte ihop en introduktionslåda, som jag så klart inhandlade och skrev ett långt blogginlägg om.
Le Ragose ligger i den östra delen av området Valpolicella Classico. Här köpte makarna Galli vingården Le Sassine år 1969. Vi är i den södra delen av kommunen Negrar. Le Ragose ligger på några kullar 250-400 m över havet. De ursprungliga 2,4 ha har nu blivit 19 ha med en årlig produktion om 150 000 flaskor. Sammanlagt finns det runt tolv viner i deras portfölj, däribland fyra amarone och två ripasso.
Le Ragoses Amarone har druvmixen Corvina (50%), Corvinone (20%), Rondinella (20%) och resterande 10 procent en blandning av lokala druvor. Druvorna skördas i senare hälften av september och får sedan ligga och torka till månadsskiftet januari/februari. Jäsningsprocessen äger rum under 20-30 dagar på ståltankar. Vinet får sedan ligga till sig mellan fyra och fem år på fat av Slavonsk ek
Jag har tidigare skrivit om Le Ragoses Amarone från årgångarna : 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 och 2011.
På SB kostar den 590 kr.
söndag 13 juni 2021
2017 Piede franco Ungrafted, Vino Rosso från Calabretta
I mitt nu ganska långvariga intresse för vin utgör viner från Sicilien ett ganska så nyligen tillkommet inslag. Det är egentligen under 2010-talet som jag fått upp ögonen för sicilianska viner. En av de första vinmakare som tog mig med storm var Calabretta. På Systembolaget fanns i början på 2010-talet inga viner från dom utan jag köpte mina viner i Danmark och från Carlo Merolli. Sedan en tid tillbaka importeras viner från Calabretta av Wine Trade till Sverige.
Jag har tidigare bloggat om några av Calabrettas viner. Klicka på resp länk så får du mina tankar: Minella, Vino Bianco, Rosato Terre Siciliane, 2011 Capuccio, Nonna Concetta och Capuccio Terre Siciliane Rosso
Sedan fyra generationer har familjen Calabretta odlat vin på vulkanen Etnas sluttningar. Odlingarna uppgår idag till 8 hektar med till största delen gamla rankor med en snittålder på 70-80 år. Nästan hälften är på oympade stockar. Odlingarna är ekologiska och med en traditionell vinifiering. Man arbetar helt enkelt på det sätt man alltid gjort. Naturlig jäst, inga bekämpningsmedel, ingen filtrering och minimalt av svavel. Jäsningen äger rum på öppna kar och lagringen sker på botti (stora fat av Slavonsk ek).Calabretta har odlingar i många små lotter i de flesta stora vingårdar som Solicchiata, Passopiscario, Calderara m fl.
Vinet är gjort på nästan bara Nerello Mascalese. Vinrankorna planterades för drygt femton år sedan på ett speciellt vinfält, som är cirka 0,2 ha stort. Det är s k "selection Massale" dvs dom har plockat skott fån de äldsta och bästa vinstockarna och planterat direkt
onsdag 9 juni 2021
2018 Mandorlo Dolcetto d´Alba, Elvio Cogno
Dolcetto är en druva som jag tycker är väldigt underskattad. Den ger kanske inte de mest komplexa vinerna, men ändå väldigt drickvänliga. Sällan något som behöver långlagras för att komma till sin rätt och därtill är den fantastisk till många rätter i det svenska köket.
Elvio Corgnos vingård ligger på toppen av kullen Bricco Ravera några mil söder om La Morra alldeles norr om den lilla byn Novello. Här förfogar familjen Cogno över 15 ha vingårdar. Familjen Cogno har i generationer arbetat med vinodlingar. Elvio beslöt att i början på 1950-talet göra en helhjärtad satsning på vintillverkning. Den första Barolo de buteljerade var årgång 1961. Årgång 1964 sattes även vingården ut. Brunate!!Deras portfölj av viner omfattar 4 olika Barolo, en Barbaresco, en Langhe Nebbiolo, två Barbera, en Dolcetto samt en Nascetta.
Ett mycket ungt vin. Ja kanske något för ungt åtminstone i min bok. Visserligen är Dolcetto väldigt ofta viner som ska drickas unga och omgående, men den här 2018 tror jag behöver 3-4 månader för att bjuda upp ordentligt. Den kommer då att bli ruggigt bra.
Doften kanske inte är så stor, men ändå tydlig på något vis med en inledning av läder och jord som övergår i en samling av mörka och röda bär. Små instick av örter och viol dyker upp efter ett tag.
Det är smaken vi faller pladask för. Friskt, slankt, lite stramt och med en delikat samling körsbär av både mörk och lite ljusare karaktär. Här finns en finstämd ton av diverse örter och steniga mineraler. Snärtiga men inte alltför påträngande tanniner och på det en behagfull syra. Tillsammans bildar dom vinets ryggrad. I den medellånga eftersmaken känner vi körsbärskärnor, lite lagerblad och aningens violer.
Kanske inte så komplext. Mer rakt på sak. Fasligt gott i all sin enkelhet och som jag skrev i inledningen en otroligt bra medspelare till det svenska köket.
Betyg 4
Slutsålt på SB just nu, men var flink på tangenterna när det kommer åter. Det kommer jag att vara.
tisdag 8 juni 2021
Gosset Grand Rosé och Nationaldagen.
Så kom då sommaren till de nordhalländska kustbyggderna. Nationaldagen bjöd på ett fantastisk väder med sol från en klarblå himmel. Så mycket nationaldagsfirande ägnar vi väl oss inte åt, men ett bra tillfälle att plocka fram en god roséchampagne är det.
torsdag 3 juni 2021
Digital Vinprovning med Roccolo Grassi
I lördagskväll var det dags för en vinprovning med Franceska och Marco Sartori från Roccolo Grassi. Egentligen skulle Marco kommit upp till Stockholm och haft en provning i mars 2020, men pandemin kom emellan. Få av oss kunde väl ana att pandemin skulle hålla ett järngrepp över världen under så här lång tid. Provningen flyttades ett antal gånger och landade till slut i att arrangören Club Amarone beslutade att genomföra den digitalt.
På plats ute på vinfältet i Mezzane di Sotto sitter Franceska och Marco. I Barcelona sitter Fredrik och styr upp provningen. Runt om i Sverige är vi drygt 60 uppkopplade enheter med kanske fyra personer vid varje enhet, som valt att vara på denna provning den första riktigt varma försommarkvällen detta kalla och regniga 2021. Att delta i provningen är gratis. Vinerna som provas har var och en införskaffat själva.
Roccolo Grassi är en av mina absoluta favoritproducenter. och har så varit sedan mitt allra första besök i april 2008. Det har blivit åtskilliga besök efter det.
I maj 2015 var jag på en mycket minnesvärd provning med Franceska och Marco på restaurangen Enoteca Valpolicella. Du kan läsa om den här. Jag har också skrivit en artikel om en vertikalprovning av Roccolo Grassis Amarone 2001-2013 hemma hos Henrik Ungerth 2018.
Åter till kvällens provning. Vi provar tre av deras viner. Broia 2017, Valpolicella Superiore 2015 och Amarone 2016.