För ett par veckor sedan besökte L och G oss. Lite blåsigt, men traditionen av havsbad håller vi vid liv. Likaså blir det alltid en vinprovning. L hade mig sig ett vin och jag hade plockat fram två viner ur källaren. Trots att vi har provat vin sedan slutet på 1970-talet, så är det ändå lika svårt att träffa rätt. Ledtrådar serveras. Den ena mer givande än den andra och till slut har vi ringat in druva och land och därmed är vi nöjda.
Valinière görs på druvmixen Mourvèrdre (80%) och Syrah (20%), som vuxit på vinstockar med en ålder på mellan 15 och 30 år. Vinifiering: Druvorna pressas försiktigt i en gammal vertikalpress, de olika druvorna vinifieras separat, omdragning sker med hjälp av tyngdkraft. Det får ligga i mer än två år på i huvudsakligen äldre barriquer. Ca 10% är nya fat.
Doften avviker från de andra vinerna med sin lite stalliga framtoning. Här finns även läder och en del mörk frukt. I mindre omfattning men ändå tydligt noterar vi örter, metallslöjdssal, rått kött och aningens violer. Jag har i tidigare årgångar inte upplevt stalltonerna så här tydliga och de släpper inte fram den varma, mörka frukten på det sätt jag förväntat mig.
Färgen går i en tät, mörk rubinröd ton.
Le Novelire är en familjeägd vingård belägen någon mil söder om Bolgheri i närheten av den lilla staden Castagneto Carducci. Geografiskt befinner vi oss nästan rakt västerut från Sienna någon mil från Medelhavet. Vingården omfattar totalt 9 ha, varv 4 odlas det vin på, 3 ha är olivlundar och 2 ha är odlade med persikor.
Det hela tog sin början 1963, då Bruno Micheletti (född och uppvuxen i Castagneto) förvärvade vingården. De första 50 åren såldes viner på bulk och direkt till slutkonsumenten, men för några år sedan började viner produceras och buteljeras under egna etiketter. Det var barnbarnet Fabrizio som startade den verksamheten och gav företaget namnet Novelire, som en påminnelse om att Bruno Micheletti köpt vingården för nio millioner lire. Dom odlar dels de lokala druvorna sangiovese, trebbiano, malvasia, vermentino och dels Bordeaux-druvor som cabernet (sauvignon och franc), merlot och syrah.
En rätt så stor doft, som initialt domineras av jord, mossa, lite potatisskal, läder, tobak och en del mörk frukt. Efter en stund i glasen tar den mörka frukten kommandot i sällskap med en del kryddor. Ju längre tid i glasen desto mer framträdanden blir den mörka frukten, där speciellt tonen av svartavinbärsblad är markant.