En mycket frisk, men försiktig doft av citrus, gröna äpplen, lite päron, någon persika, en rejäl dos regnvåta grusgångar samt aningens florala toner när temperaturen på vinet stiger
måndag 25 december 2023
2021 Riesling Trocken, Geil
fredag 22 december 2023
Etna viner: 2017 Feudo och 2020 Benanti
Dom gör två vita viner, sex röda viner på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio samt ett rosévin även detta gjort på Nerello Mascalese. Ett mycket gott rosévin!!
Vinet (Feudo) är gjort på druvan Nerello Mascalese med en liten skvätt Nerello Cappuccio. Druvorna kommer från vingårdarna i San Lorenzo, Feudo och Calderara Sottana. Macerationen äger rum under knappt 10 dagar och sker tillsammans med skalen. Jäsningen äger rum på stålfat och vinet får sedan ligga till sig i ungefär 14 månader på franska ekfat som använts en och två gånger tidigare.
Färgen går i en ljus rubinröd ton.
Doften börjar lite försiktigt med läder, tobak och jord för att rätt omgående låta de röda bären dominera. En liten mörkare ton finns där också. Det är gott om örter och kryddor och så de där typiska etna-markrörerna krossat grus och aningens knallpulver. En ton av violer dyker upp när tempen i glaset stiger.
2020 Etna Rosso, Benanti.
Familjen Benanti har en lång tradition på Sicilien. Det går att spåra dom från 1736 och framåt. Ursprungligen en apotekarfamilj, som redan på det sena 1800-talet hade ägt vingårdar för produktion av vin för familjens egna bruk. 1988 tog Giuseppe Benanti över med målsättningen att producera kvalitetsviner. Till sin hjälp hyrde han in vinmakare från både Piemonte och Bourgogne. 1991 kom de första vinerna med egen etikett. 2007 utsågs han till "Winemaker of the year" av Gambero Rosso. Idag är det sönerna Antonio och Silvino som bär ansvaret under faderns överinseende. Från första början ägde dom endast vinfält runt Rovitello.Idag omfattas egendomen av tre egna vingårdar på sammanlagt 20 hektar i Monte Serra som är sydöstligt belägna och man köper vin från ytterligare 10 hektar belägna mer i sydväst på långtidskontrakt som förnyas automatiskt vart 15 år såvida man inte säger upp kontraktet. Vinrankorna håller en genomsnittlig ålder på 20 år och vingårdslägena ligger 500 meter över havet. Produktionen ligger på 160 000 buteljer ett normalt år varav 70% går på export och 35% av detta går till USA
Druvblandningen är Nerello Mascalese (85%) och Nerello Capuccio (15%), som vuxit på sandiga- vulkanjordar belägna på sluttningar på en höjd av 450-900 meter över havet. Vinrankorna har en ålder på mellan 10 och 60 år.Druvorna skördas för hand under oktober och följs av en lätt pressning. Jäsningen sker på rostfria ståltankar med 20 dagars maceration. 80% av vinet lagras på ståltankar medan 20% har fått ligga på barriquer (225-liters) av fransk ek i cirka 8-10 månader. Endast naturlig jäst används.
söndag 17 december 2023
2011 Barbaresco, Produttori del Barbaresco
Produttori del Barbaresco är ett kooperativ bestående av 56 medlemmar och tillsammans förfogar dom över ca 100 ha vinodlingar i Barbaresco. Dom har valt att endast arbeta med druvan Nebbiolo inga andra druvor hanteras. Vingårdar där dom har mark är i : Asili, Rabajà, Pora, Montestefano, Ovello, Pajé, Montefico, Moccagatta och Rio Sordo.
Dom gör varje år en Langhe Nebbiolo (sedan 1975) på druvor från de lite yngre vinstockarna samt en Barbaresco (sedan 1958) på druvor som samlats in från de olika vingårdslägena. Vissa speciella år görs också vingårdsbetecknade Barbaresco dvs nio olika Barbaresco, en från resp vingård som nämnts ovan.
Du som vill få hela historien bakom Produttori del Barbaresco kan klicka in på importören Arvid Nordquists hemsida.
onsdag 13 december 2023
2009 Barolo, Fratelli Revello
Det går så sakta mot jul. Lucia idag. Vintern har gjort ett litet uppehåll. Det lilla snötäcket (kanske 2 cm) regnade bort i helgen. Gråa moln, någon grad över nollan och snålblåst. Allt är med andra ord som det brukar vara så här års på Västkusten.
Vi letar i källaren och hittar något som ska lysa upp för stunden. Barolo från 2009 känns som ett gott försök.
År 1945, precis efter andra världskrigets slut, flyttade Giovanni Revello med sin familj till byn L’Annunziata i La Morra, Barolo. 1954 planterade han tillsammans med sönerna om vingårdarna på den hyrda egendomen och några år senare kunde druvorna säljas till vinmakare i området. 1967 bjöd på en exceptionellt bra årgång och familjen gjorde sin första egna Barolo-buteljering under namnet ”Giovanni Revello & Figlio”. På 70-talet flyttade familjen till cru:n Gattera och byggde där sin egna gård. Mer land och andelar i fler vingårdar i området runt La Morra anförskaffades, nu under ledning av Giovannis söner Giacomo och Ercole. 1990 tog Giacomos söner Lorenzo och Carlo över från sin far och 1992 beslöt sig familjevännen Elio Altare att ta de unga vinmakarna under sina vingar, vilket tillförde både ny kunskap och entusiasm. Under senare delen av 90-talet började de olika vingårdslägena att vinifieras och buteljeras separat och de första stora 15hl faten köptes in år 2001. Under 2000-talet tillkom vingårdsläget Ceretta i Serralunga, och man byggde ett större, mer modernt vineri. År 2016 beslöt sig bröderna för att dela upp egendomen så att deras barn kunde kliva in i respektive företag, och sedan dess arbetar både Lorenzos son och dotter för Fratelli Revello.
Kvällens vin inköptes 2014 dvs några år före brödernas uppdelning av vingården.
Detta är deras enklaste Barolo. Druvan är så klart Nebbiolo till 100%, som kommer från vingårdar runt byn Annunziata.Druvstockarna är planterade mellan 1960 och 1993.
Druvorna pressas och genomgår en fyra dagar lång maceration. Jäsningsprocessen äger rum under 10 dagar på ståltankar. Vinet får ligga till sig runt 24 månader på franska ekfat, varav 20% är nya och 80% redan använda.
Doften börjar med några försiktiga toner av läder, tobak och jord, men övergår rätt omgående i en samling röda bär förstärkta med några blåa plommon, örter, nypon, grus samt rosor och violer. En mycket trevlig doft. Inte så kraftfull precis men ändå tydlig.
Vi tar den första lilla klunken och konstaterar att vi har ett vin som nog är så nära sin topp det kan komma. Därtill är det riktigt gott!!
Här finns en hel del röda bär såsom ljusa körsbär, lite hallon, tranbär och någon jordgubbe. En tydlig ton av nypon noteras. En fin örtighet håller sig framme. Tanninerna är rejält avrundade och smånafsar endast i munhålan. Alltjämt en trevlig och bra syra. Eftersmaken är något längre än medel. De röda bären får också sällskap av en något mörkare frukt typ blåa plommon samt ett finfint inslag av rosor och violer.
Vi dricker vinet över två dagar och det håller ihop på ett fantastiskt sätt. Detta är precis vad vi behövde för att skapa lite ljus i decembermörkret.
Betyg 4++
Jag ser i mina anteckningar att jag 2014 betalade omkring 300 kr för det här vinet och med facit i hand konstaterar jag att det var ett riktigt bra köp. Revello verkar sedan dess bytt importör i Sverige. Nu är det Petter & Gabriel genom Budbreak som importerar Revellos viner. På SB är priset nu 379 kr och det är årgång 2019 som gäller. Dags för en påfyllning med andra ord.
onsdag 6 december 2023
2010 Châteauneuf-du-Pape, Mas de Boislauzon
Ni har läst det på bloggen tidigare, men jag kan efter den gångna helgen än en gång fastslå att lamm, potatisgratäng och Ch9dP är en fullständig hit. Det har varit min uppfattning en längre tid, så när hustrun plockade fram lammrostbiff ur frysen, ja då gick jag ner i källaren och tog fram en flaska Ch9dP.
Mas de Boislauzon gör ett par olika cuvéer av Ch9dP. Quet deras prestigecuvée blev väldigt omtalad då Parker gav 100 p till årgång 2007. Jag drack min sista Quet från 2007 i december 2021. Mina tankar kan du läsa här. Även 2009 har jag druckit slut. Mina tankar finns här.
Deras flagskepp har namnet Tradition och den har jag druckit och skrivit om årgångarna: 2007, 2009, 2010 och 2012. Ikväll är det dags för den sista flaskan av årgången 2010.
måndag 4 december 2023
2018 La Forêt, Chablis 1er Cru, Domaine Pinson
Jag tycker inte det hänt så särdeles mycket på de två år som gått sedan vi senast drack den här. Ung då och fortfarande hyfsat ung. Med detta sagt tycker jag att den är väldigt tillgänglig och dricks riktigt bra just nu.
Nu liksom då hittar vi en hel del gröna äpplen och citrus i såväl doft som smak. I doften fins en del gula stenfrukter, krita, krossad sten samt en finstämd blommighet.
I munnen är den mycket friskt med en fin krispighet. Förutom de ovan nämnda gröna äpplena och citrusen vill jag särskilt nämna persika, gula plommon och aprikoser. Vinet har en ordentlig och härlig syra, som skänker friskhet, krispighet och är mycket behaglig. I den medellånga eftersmaken noterar vi en viss floral ton samt en del krita och steniga mineraler. Äpplena känns nu mer gula än gröna.