De senaste dagarna har bjudit på ett fantastiskt vårväder. Fruktträden har en begynnande blomning, björken bär på den där ljuvliga skira grönskan och ögonen kliar av all pollen. Visserligen är vinden emellanåt lite isig (det är dock sent i april), men vi har en plats där det är lä och där solen kommer åt. En ljuvlig tid helt enkelt.
I påskas njöt vi av en roséchampagne, som förblivit obloggad. Hög tid med andra ord att avhjälpa detta.
Damien Hugot började göra champagne under eget namn i början på 1990-talet. Han hade tagit över 3 ha av sin fars vinmarker i Chouilly (någon mil öster om Epernay). Idag äger han 6 ha det mesta runt Chouilly, men också lite Pinot Noir i utkanten av Epernay samt några odlingslotter i Cramant. En stor del består av gamla Chardonnayrankor planterade 1927, 1951 och 1957. Hela årsproduktionen ligger idag på ca 25 000 flaskor. Dessa fördelas på Brut Blanc de Blancs, Millésime (görs endast vissa år), Grand Cru Vieilles Vignes samt Brut Rosé.
På vinifieringssidan är det rostfritt stål som gäller förutom Vieilles Vignes som får 6 månader på gamla Bourgognefat.
2016 var första gången vi kom i kontakt med någon av Damien Hugots champagner. Vi har för vart år som gått sedan dess blivit alltmer imponerade. Så klart har det också blivit några blogginlägg. Klicka på resp champagne så får du våra tankar:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar