söndag 7 augusti 2016

2006 Extra Brut BlancdeBlancs, Damien Hugot

I början på sommaren uppmärksammades jag på att den Göteborgs-baserade vinimportören Cavisten Vinhandel hade börjat ett samarbete med en ny Champagneproducent. Damien Hugot. Jag har tidigare mycket bra erfarenheter av champagne som dom importerar. En order på de olika champagnerna från Damien Hugot kändes självklar.
Damien Hugot började göra champagne under eget namn i början på 1990-talet. Han hade tagit över 3 ha av sin fars vinmarker i Chouilly (någon mil öster om Epernay). Idag äger han 6 ha det mesta runt Chouilly, men också lite Pinot Noir i utkanten av Epernay samt några odlingslotter i Cramant. En stor del består av gamla Chardonnayrankor planterade 1927, 1951 och 1957. Hela årsproduktionen ligger idag på ca 25 000 flaskor. Dessa fördelas på Brut Blanc de Blancs, Millésime (görs endast vissa år), Grand Cru Vieilles Vignes samt Brut Rosé.
På vinifieringssidan är det rostfritt stål som gäller förutom Vieilles Vignes som får 6 månader på gamla Bourgognefat.

Jag har tidigare i somras druckit och skrivet om deras Roséchampagne och 2008 extra Brut BdB.
Nu var det dags för 2006:an.
Precis som för 2008:an kommer druvorna från de äldsta stockarna från hans vingårdar i Cramant

En fin och välutvecklad doft av gul/gröna äpplen med en liten lätt ton åt det bokna hållet. Här andas det klass redan i den första lilla sniffen. Vi hittar också inslag av citrus, flintasten, brioche och sommaräng. Ljuvligt!

Redan den första sippen får oss att dra på mungiporna. Det här är sagolikt gott. Fina balanserade smaker med hyfsat stor komplexitet och elegans. Detta utan att bli fisförnäm istället mer omfamnande och inbjudande.
De gul-gröna äpplena med sina bokna toner återkommer redan då de första dropparna når munnen. Strax därpå en liten citrusblandning, nötter, rostat bröd och en nätt blommighet. Finstämda mineraltoner som får oss att tänka på både regnvåta grusgångar och flintastenar som slagits mot varandra förstärker munupplevelsen. Det hela avslutas med den där ljuvliga lilla bitterheten som finns hos blodgrape. Lättdrucket och törstsläckande. Flaskan försvinner i ett nafs.

Visst finns här likheter med 2008:an, men 06:an är mer mogen och tillgänglig. Just nu dricks den förbaskat bra. Jag är inte säker på att den kommer att utvecklas så mycket mer. Det tror jag däremot 08:an kommer att göra. Å andra sidan så god som 2006:an är så finns inget behov av mer utveckling.
Vi måste köpa mer!
Betyg 5-
I "Bolagets" beställningssortiment är priset 398 kr.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar