söndag 21 augusti 2016

2012 Les Champ Rouges. En Chardonnay från Jura

Det har gått ett år sedan vi köpte tre olika viner från Juraproducenten Domaine Labet. Det var näthandlaren Caviste som på våren 2015 lanserade en låda med tre olika viner. Det resulterade i ett inlägg som du kan läsa här.
Det är dags för ett återbesök.
Domaine Labet består av 12 ha vingårdar runt byn Rotalier i södra Jura.
Redan på 1970-talet började Alain Labet att ställa om sina vingårdar till ett ekologiskt brukande. Det funkade inte riktigt som han tänkt sig, så det blev en mellanväg, där inga bekämpningsmedel användes förutom herbicider mot ogräs.
2013 inledde man ett arbete med att helt gå över till ekologisk odling och därefter söka certifiering.

Vinet är gjort på enbart Chardonnay-druvor, som kommer från 40 år gamla vinstockar. Efter jäsningen har vinet fått ligga till sig i knappt två år på lite äldre ekfat.

Det doftar av citrus, gula äpplen och gula stenfrukter. En liten försiktig ton av örter, mariekex, våt grusgång och aningens honung tycker vi oss också notera.

I munnen har vinet fortfarande kvar den fina, fräscha ungdomlighet som vi uppskattade för ett år sedan. Gula/gröna äpplen samsas med citrus och örter på ett behagfullt sätt. Eftersmaken något längre än medel och här finns mineraler (sten/grus), gula stenfrukter och en försiktig ton av honung.

Kanske inget stort vin, men ett trevligt, gott och smakrikt vin, vilket gjorde sig ypperligt till vår grillade fisk.

Betyg 4-

Priset blir ungefär 185 kr, vilket måste anses anständigt för ett så pass här gott vin. Vi håller utkik efter när nästa låda med viner från Labet kommer hos Caviste.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar