onsdag 24 augusti 2016

2013 Parallele 45. Ett Cotes du Rhone-vin från Paul Jaboulet Ainé

I början på sommaren tackade jag ja till ett varuprov. Vanligtvis brukar jag prova vinet inom en månad, men vinet åkte ner i källaren och blev liggande bakom några andra flaskor. I förra veckan då jag gjorde lite omflyttningar fick jag syn på flaskan. Det där borde ha provats långt tidigare. Lite dåligt samvete gjorde sig påmint. Hur som helst flaskan följde med upp och i fredags drog vi korken.
Producent är Maison Jaboulet Aîné. En välkänd vinproducent med anor från Napoleontiden. Deras "Hermitage La Chapelle" är en klassiker i Rhonedalen. 2006 förvärvade den schweisiska familjen Frey verksamheten och den välkända oenologen Caroline Frey fick ansvaret. Det har också börjats tänka i ekologiska och biodynamiska  banor.

Den 45:e breddgraden skär igenom Rhonedalen ett par km från Maison Jaboulet och utgör gränsen till den soliga södern. Det här vinet är gjort på druvor som kommer från vingårdar i det här "gränslandet" runt den 45:e breddgraden och därför också fått ge namn åt vinet.

Parallèle är ett sk negociantvin dvs vin som valts ut hos andra producenter i området för att sedan blandas, lagras och säljas av Paul Jaboulet. Vinet är gjort på druvorna Grenache(60%) och Syrah(40%). Vinstockarna är runt 25 år gamla. Traditionell vinifiering, jäsning på ståltankar och 20% av vinet ligger 6-8 månader på stora ekfat resterande 80% på ståltankar.
Jag har druckit det här vinet en gång tidigare. Det var årgång 2009 och det var på en liten bistro i Montmartre våren 2012. Du kan läsa om det här.

Åter till årgång 2013.
Färgen är mycket mörk i en blåröd nyans.
I doften hittar vi solvarma mörka bär, provencalska kryddor och en tydlig ton av vitpeppar.
I munnen är den solvarma frukten än mer påtaglig. Vi känner solmogna björnbär, blåbär, lite körsbär och blåa plommon. Gott om örter finns det. En del mineraler av järnhaltigt slag. Eftersmaken är lite längre än medel och här får frukten sällskap av lite sötlakrits. Det finns en bra syra som ger vinet en fin friskhet. Tanninerna ger ett ordentligt avtryck i gommen och gör vinet mycket lämplig till grillade köttbitar och mustiga höstgrytor.

 Betyg 3++
 
Vi gillar verkligen det här vinet. Priset på "Bolaget" är 105 kr, vilket måste anses som riktigt anständigt för ett vin av den här klassen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar