fredag 19 augusti 2016

Blanc de Noir från Paul Déthune

Dottern, som till vardags bor i Bryssel, var hemma på några dags semester hos sina gamla föräldrar. Samtidigt återkom sommaren Det blev så klart bad från "våra" klippor. En av dessa underbara augustikvällar plockade jag fram en av mina favoritchampagner.
Den här producenten hittar man i utkanten av champagnebyn Ambonnay. Dom äger ca 7 ha vinmarker. Paul Déthune är ett familjeföretag, där det nu är fjärde generationen som styr. Odlingarna bedrivs enligt organisk/biologiska metoder.
Nio olika cuvéer ingår i deras portfölj. Vi har provat Cuvée Prestige, Extra BrutBrut och Blanc de Noirs.  Alla har varit mycket bra, fast det är nog så att Blanc de Noirs ändå är vår favorit.

Champagnen är till 100% gjord på Pinot Noir. Vinet har fått jäsa på 205-liters ekfat, där det också fått ligga till sig en tid innan det buteljerats.

Färgen har en gyllengul ton med några rödgula stråk ut mot kanterna.
I doften rostat bröd, röda bär, kryddor, steniga mineraler, lite vitpeppar och unset vanilj.

En ljuvlig smak med röda syrliga äpplen i kombination med hallon och smultron är det som vi först noterar. Det finns också ett fint inslag av nypressad blodapelsin. Här finns också försiktiga smaknyanser från fatlagringen i form av vanilj och charmiga kryddor. Långt ifrån överekad utan snarare så att det tillförs en extra dimension.
Det finns också en fin mousse.
Avslutet är långt och där kan vi känna en hel del mineraler som är både steniga och kalkaltiga. Sist en liten läcker ton av honung.
Den här champagnen är helt underbar. Bara så himla god. Vi älskar den. Det blev en guldstund i den fina augustisolen.

Betyg 4+

Vår flaskor är köpta av Franska Vinlistan förra hösten. Minns jag rätt betalade jag knappt 400 kr. Den här champagnen verkar inte finnas på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar