tisdag 16 augusti 2016

En fredag i Augusti. Barrique och Gamla Ullevi.

En fredag i mitten på augusti. Regnet det bara öste ner. Dottern var hemma på några dagars semester och hela familjen är fotbollsnördar. Så klart spelar vädret ingen roll. Vi har ju biljetter under tak. Det är match på Gamla Ullevi. Klart vi ska vara där.
Hela familjen samlas på Barrique Vinbar ett par timmar före avspark.

Medans vi funderar på vad vi ska äta så sitter vi och smuttar på ett glas champagne. 100% Chardonnay. I doften hittar vi gul/gröna äpplen, lite nybakat bröd och mineraler. Smaken går i samma riktning. Avslutet har en väldigt trevlig mineralton med någon liten grape-förstärkning. En hyfsat mogen champagne. Frisk, torr och lättdrucken, men framför allt väldigt god.

Vi väljer deras  Wapas-meny dvs 6 tapas rätter med fyra olika viner. Det känns som en bra start på den här kvällen.
Hummersoppa, pilgrimsmussla, löjrom, Skagen toast, lite kallskuret, bifftartar och ankragu blev våra Wapas. Oj då vi beställde sex Wapas och fick sju. Det blev visst en extra som huset bjuder på. Det är sådant som händer på Barrique. Mycket goda smårätter alla sju och det visar på den höga klass som köket håller. Trots den höga klassen är det två rätter som jag aldrig kan få nog av: Hummersoppan är helt magisk likaså är Tartarbiffen.

Två goda vita viner från Dr von Bassermann-Jordan. Båda från 2015.
Rieslingen har en fin ungdomlig syra, gott om mineraler, lite gula äpplen och ett spännande inslag av persika och aprikoser. Gott och trevligt.

Chardonnay-vinet är jäst på ståltank och vinet har sedan fått vila på bottensatsen i ca sex veckor. Ungt, friskt och en spänstig syra, men också med lite citrus, tropiska frukter, melon och en trevlig mineralitet i bakgrunden.
Först ut av de röda vinerna var en Syrah från Moana Park. Hawkes Bay på Nordön på Nya Zealand. En odlare som tillämpar organisk/biologiska metoder.
Ett ganska lättsamt vin med mörk frukt och svartpeppar som främsta markörer. I eftersmaken lite rått kött. Bra syra och finstämda tanniner.
Helt perfekt till Biff Tartar.


Den röda Bourgognen ville visst inte fastna på bild, men det var 2014 Bourgogne Gravel, Maréchal.
En försiktig ungdomlig doft av röda bär, lite nypon, kaffe och aningens enbär.
I munnen är det småstramt och med en frisk syra. De röda bären återkommer nu med betoning på lingon, hallon, jordgubbar. Lite kryddor. Här finns tanniner som smånafsar i gommen. Aningens kort i eftersmaken.


En violpannacotta, hallonmaräng, yougurt och lakritsglass fick avsluta uppladdning inför fotbollsäventyret.

Det är som vanligt bara att buga sig för Rolf och hans personal. Vänligt bemötande, goda viner och fantastisk mat. Stämningen är avslappnad och jag känner mig som hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar