fredag 26 augusti 2016

2008 Ferrer Bobet, Vinyes Velles

Förra helgen drack vi ett vin från Priorat. Ett vindistrikt strax sydväst om Barcelona.
Det har blivit så att Priorat är det vindistrikt i Spanien som vi gillar allra mest. Först ut under fredagskvällen blev Ferrer Bobet Vinyes Velles  och årgång 2008. Vi har tidigare skrivit om det här vinet, fast då i årgång 2007 och årgång 2011.
Ferrer Bobet är som företag ganska nytt, men på deras vingårdar har det odlats vin länge. Druvstockarna har en ålder som överstiger 60 år. Dom tillämpar organiska odlingsprinciper.
Deras vingårdar ligger på vackra och branta sluttningar i Porrera. Gå gärna in och titta på de vackra bilderna från deras vingårdar. Du gör det här.

Druvmixen varierar något mellan åren, men för årgång 2008 är den 65% carignane, 34% grenache noir och 1% cabernet sauvignon.
Vinet har fått ligga till sig i ca 15 månader på nya franska ekfat.
Doften är stor, kraftfull och packad med mörk frukt, men också en del kryddor.

I munnen är det den solvarma frukten bestående av björnbär, blåbär, hallon och körsbär som dominerar. Det finns en härlig syra som ger en bra friskhet åt vinet
Vi noterar också det hyfsat stora inslaget av kryddor och örter. Tanninerna är mjuka och runda, men dom finns där och bjuder på ett trevligt litet motstånd. Eftersmaken är riktigt lång och här tillkommer lakrits, kakao, espressokaffe samt mineraler. Hela tiden finns den fina, mörka frukten med, fast nu med en liten sötaktig ton.
Den höga alkoholen (15%) är totalt uppfångad av frukten. Inte en chans att den känns.

Vi imponeras åter av Ferrer Bobet. Det här är ett strålande vin. Riktigt gott!
Betyg 4+
Vår flaska köptes på "Bolaget" för ett par år sedan för 250 kr. Detta var vår sista 2008:a, men vi har en 2011:a kvar. Nästa gång Ferrer Bobet dyker upp på "Bolaget" så ska jag hänga på tangentbordet och få iväg en beställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar