tisdag 9 augusti 2016

Bornholm och Vingården Lille Gadegård

Hustrun och jag har tillsammans med de goda vännerna S och M tillbringat fem dagar på Bornholm.

Vi bodde på Pension Koch i Gudhjem. Vi hyrde en lägenhet med två sovrum och ett välutrustat kök.
Cyklar hyrde vi på plats. Det blev runt nio mil på sadeln under de här dagarna. Kanske inte så långt för somliga, men tillräckligt för oss.
En av dagarna var prognosen att de skulle regna hela eftermiddagen, så efter en kortare tur på förmiddagen åkte vi till en vingård. Åt "Frukost" och smakade på lite lokalt odlat vin.
Vingården drivs av Jesper Poulsen. Han framställer ett rödvin och ett vitt vin samt några olika fruktviner. Han har sedan 2005 ett destilleri så här finns calva, brandy, snaps mm. De senaste åren har det även startats öltillverkning.

Den intresserade kan läsa mer utförligt om gården här.
Här odlas de röda druvorna Rondo, Fruhburgunder och Bolero samt de gröna (vita) Orion och Solaris. Totalt är vinmarkerna på 39 000 kvm. De första vinstockarna planterades år 2000.
Vi började med att testa vingårdens vita vin. Ett halvtorrt vin. På etiketten står mousserande , men det märkte jag inget av. Ett hyfsat, lättdrucket pratvin.
Det är gjort på druvorna Solaris (80%) och Orion (20%). Vinet tappades på flaska på vår-vintern 2016. Restsötman utgör 10%. Vi klassar det här som halvtorrt, då det är den känslan vi får när vi dricker det.
Doft och smak får oss att tänka på soliga somrar. Ett lättsamt vin med en fin citruston som ger friskhet åt vinet. Här finns lite exotiska frukter, gula sommaräpplen, persika och aningens krusbär.
Lättdrucket är ordet.
En flaska fick följa med hem för en lite noggrannare granskning.
Betyg 3-
149 DKK fick vi betala.

Vi åt en mycket god charktallrik med lokalt producerade korvar, salami mm. Vi drack till den deras röda vin. Vinet är gjort på druvorna Rondo (80%) och Bolero (20%). Det är en blandning på två årgångar 2013 (66%) och 2014(34%).
Det tappades på flaska i början på 2016.

Ett enkelt, men ändå trevligt vin. Här finns en bra frukt med toner av svarta vinbär, hallon och lite körsbär. Lite kryddor. En bra syra ger vinet friskhet. Tanniner som smånafsar utan att bli alltför påträngande.

Visst finns här charm och visst fick en flaska följa med hem. Stort blir det aldrig, men visst funkar det till lite charkvaror.
Betyg 3-
149 DKK fick vi betala

Ett besök hos den här trevlige vinbonden kan varmt rekommenderas. Vi tycker det är spännande med dessa lite udda vinföreteelser. Charm i överflöd.
En cykelsemester på Bornholm kan vi varmt rekommendera. Visst är det lite upp och ner, men inga mardrömsbackar. Här finns många bra cykelvägar. Ön är trevlig och lagom stor.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar