söndag 18 februari 2024

Bröllopsdag med Hummer och Champagne, Amarone och ost

Det ena året läggs till det andra och i början på februari firade hustrun och jag 39-årig bröllopsdag. Vi har som tradition att på kvällen äta hummer och dricka champagne. Hummern har jag köpt av vår lokale fiskare, som också är en nära vän till oss.

Vi brukar köpa några stycken varje höst och så sparar vi två till bröllopsdagen. I år blev det två enklonade. 


M18, Champagne Damien Hugot.
Den här cuvéen är helt ny för mig.  Vad vi tyckt om andra cuvéer kan du läs om här: RoséchampagneExtra Brut BdB 2006, Extra Brut BdB 2008, Grand Cru Vieilles VignesBlanc de Blancs (bas 2015) och Extra Brut 2012

Damien Hugot började göra champagne under eget namn i början på 1990-talet. Han hade tagit över 3 ha av sin fars vinmarker i Chouilly (någon mil öster om Epernay). Idag äger han 6 ha det mesta runt Chouilly, men också lite Pinot Noir i utkanten av Epernay samt några odlingslotter i Cramant. En stor del består av gamla Chardonnayrankor planterade 1927, 1951 och 1957. Hela årsproduktionen ligger idag på ca 55 000 flaskor. Dessa fördelas på Brut Blanc de Blancs, Millésime (görs endast vissa år), Grand Cru Vieilles Vignes samt Brut Rosé. Det har på senare år även dykt en champagne som helt och hållet är gjort på druvan Pinot Meunier med namnet M18.
På vinifieringssidan är det rostfritt stål som gäller förutom Vieilles Vignes som får 6 månader på gamla Bourgognefat lioksom även M18 får.

Det här är en champagne som till 100% är gjord på druvan Pinot Meunier. Det verkar också vara en champagne som endast är gjord på druvor från 2018. Den degorgerades 26/11 2023 och fick ingen dosage. Det är alltså detta som kallas Brut Nature. 

Färgen går i en fin lite ljusare gyllengul ton med massor av små fina bubblor
Med tanke på att det endast gått dryga två månader sedan degorgeringen tycker jag att den levererar i både doft och smak. Så klart upplever vi den som en ung champagne med goda framtidsutsikter.
 Härlig frisk doft av röda lite bokna äpplen. Här finns också en del röda bär, röd citrus, lite nötter, en tydlig blommighet samt både krita och våta granithällar. Visst tusan är det här lovande!
I gommen är den smakrik med en liten fet känsla åt det krämiga hållet. De röda äpplena från doften återkommer, men nu i sällskap med hallon. Den röda citrusen drar iväg mot mandariner. Nötter, lite rostat bröd, en viss blommighet samt krita bidrar till komplexiteten i smaken. I eftermaken ett litet bett av blodgrape. 
Tusan så gott!!
Vår flaska är köpt genom Fanwine. Vi betalade cirka 570 kr. En champagne av den här klassen för detta priset är inget annat än ett fynd.


2015 Campo del Titari. 
Vi avslutade kvällen med ost och amarone. Vid ett sådant här tillfälle duger endast det bästa och då blir det Brunellis Campo del Titari. Den här gången en flaska från 2015. Den är i ett fantastiskt skick redan nu!!

Ni som följer bloggen vet att Brunelli Wine är min favoritproducent i Valpolicella. Extra kul ska det bli att för första gången sedan pandemin få besöka dom i april. Det blir första gången vi tar oss dit med tåg från Sverige. Det blir med all säkerhet en del bloggande om detta när vi kommer till slutet på april.

Druvblandningen är ungefär den samma år från år. Titari görs på druvorna Corvina och Corvinone (75%), Rondinella (15%) och Oseleta (10%). Druvorna kommer från ett och samma vinfält, som ligger cirka 450 m över havet. En första selektering görs ute på fältet, då druvorna plockas. En andra selektering görs efter att druvorna torkats. De torkas i cirka fyra månader innan de pressas. Jäsningen äger rum i 40 dagar vid en låg temperatur. Vinet får därefter mogna under 36 månader på nya ekfat innan de buteljeras. Slutligen får det vila ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden. Årsproduktionen av Titari är dryga 3 000 flaskor.

Det har nu gått runt tre år sedan jag senast drack årgång 2015. Fantastisk var den redan då, om än mycket ung. Vi smakar och konstaterar att den känns inte alls lika ung utan det har börjat komma en del mognadstoner. Det är nog i just det här stadiet som gillar amarone allra bäst. Visst kan gamla riktigt mogna amarone bjuda på en del läckra smaker liksom det i de purunga, som fått en ordentlig luftning, finns en jungfrulig frukt som absolut har sin charm, MEN just det där stadiet där friskhet, ungdomlighet och mognadstoner möts är nog där jag helst vill ha min amarone. Och det är precis där årgång 2015 av Titari är nu.

Doften inleder med lite läder, tobak och jord, men det tar inte lång tid innan den mörka frukten tar kommandot. Betydligt kortare tid än för tre år sedan. En förförisk doft av mörk frukt strömmar mot oss. Å vad trevligt. Kort därpå känner vi toner av örter, kryddor, nylagad hemkola, lite torkade frukter dock inte särskilt mycket russin utan mer katrinplommon, fikon, dadlar samt unset vanilj. Den höga alkoholen (16,5%) märks nästan inte alls utan är omsluten av den ljuvliga frukten. Det här kan en sniffa på i evigheter.

Vi smakar och blir alldeles hänförda. Det första vi tar till oss är den underbara, eleganta frukten som i vår gom är mörka, lite söta körsbär, mogna björnbär, skogshallon, svarta vinbär och blåa plommon. Visst är den kraftig och intensiv, men samtidigt mycket elegant. I lager på lager skalar vi av örter, kryddor (särskilt svartpeppar), torkad frukt, kakao och kola. Vinet har en förträfflig syra som tillsammans med de mjuka tanninerna bildar ett härligt motstånd. Avslutningen i form av en magisk och lång utdragen eftersmak tar andan ur oss. Den komplexa lilla bitterheten bestående av mörk choklad, några droppar espresso och körsbärskärnor sätter pricken över i.et i magisk amaroneeftersmak.

Betyg 5
Vår flaska är köpt direkt från Brunellis Wineshop 2020. Vi betalade då 57 euro. Idag ligger årgång 2018 på 59 euro vid köp av sex flaskor. På Systembolaget kostar en flaska 762 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar