söndag 11 februari 2024

Simpsons (engelskt bubbel), Colombis (Ch9dP) och Amarone från Ernesto Ruffo

Vi hade de goda vännerna Anki och Stig på middag för ett par veckor sedan. Det blir alltid en promenad nere på Näsbokrok med medhavd fika. 

Kvällen började vi sedan med ett glas mousserande. Den här gången testade vi ett engelskt mousserande, som vi alla tyckte var riktigt bra. Det blev ett blogginlägg som du kan läsa här.

Vi hade kommit över en fin bit renytterfilé, som vi kryddade lite lätt med ancho-chili och serverade den tillsammans med chevrekräm och bakade betor. Vi toppade med lite blåbärsbalsamico. Inte var dag vi äter ren, men detta var grymt gott. Högsta betyg till hustruns matlagningskonster.

På mig låg ansvaret att välja vin. Jag kollade runt lite och ofta fanns förslag på Chateauneuf-du-Pape och Amarone. Jag hade svårt att välja så det fick bli ett glas av varje. Det vi inte drack till huvudrätten fick passera till våra tre ostar.

2012 Colombis , Chateauneuf-du-Pape från Isabel Ferrando.
Domaine Saint Préfert har tillsammans med Le Vieux Donjon, Mas de Boislauzon och Domaine La Barroche varit mina favoriter i Chateauneuf-du-Pape. Vi drack en hel del Ch9dP i början på 2010-talet, men som så ofta förändras preferenserna. Nu blir det mer sällan som källaren fylls på med "Påveviner" utan vi betar av dom vi har liggandes i källaren. Tänk nästan varje gång jag dricker en Chateauneuf så förstår jag precis varför vi var så förtjusta i dessa viner. Kanske svänger pendeln igen?

Apotekaren Fernand Serre köpte för snart hundra år sedan egendomen(80 ha) någon mil norr om Avignon. Han skapade där Domaine Saint Prefert. Det är sedan 2003 Isabel Ferrando som styr verksamheten.
Idag görs det två vita och fyra röda viner. Man odlar 13 olika druvor. Grenache står för 70%, Mourvèdre för 15% och resterande femton procent fördelas således på elva olika druvsorter.

Colombis görs på druvan Grenache till 100%. Vinstockarna är över 60 år. Vinet får efter vinifieringsprocessen ligga till sig i 18 månader på ekfat som använts tre gånger tidigare.

Tankar om årgång 2009 hittar du här och årgång 2010 här

En fin och elegant doft når oss direkt efter att vi dragit korken ur flaska och sedan växer doften hela kvällen. Precis som så ofta är det första vi känner toner av tobak och läder. Det står inte långt på innan en ganska så varm bärig doft av körsbär, hallon och jordgubbar tar över, men där även en liten mörkare ton av björnbär dyker upp på slutet. Inslaget av örter och kryddor är påtagligt och vackra minnen från våra cykelturer i Provence väcks till liv. I avslutet kan vi ana någon ros samt försommarens pioner.

I munnen har det en bra friskhet med en underbar elegans. Precis om i doften är det bären, kryddorna och örterna som dominerar. Syran, de eleganta tanninerna och frukt, örter och kryddor är i en total harmoni. Rätt så lång eftersmak, där det tillkommer kaffe, choklad och lite rosor.
Gott och urläckert.
Betyg 5-



2009 Amarone  Ernesto Ruffo.
Det här är ett vin som nästintill golvar oss med sin kraft och smakrikedom. Tur att vi smakade Colombis först och gav det chansen att briljera innan Ruffos Amarone fullständigt tog luften ur oss. Vilket vin! Vilken Amarone! Helt magiskt!!

Vingården är belägen på en kulle i utkanten av den lilla byn San Briccio i Mezzane di Sotto någon mil öster om Verona. Vingården omfattar 1 ha vinfält med en jordmån som är svart vulkanjord. Vinfälten ligger på en höjd av 50-190 meter över havsnivån. Dom arbetar så mycket det går efter ett hållbarhets perspektiv och med respekt för naturen. Inga pesticider, ingen konstgödsel eller kemiska substanser används. Dom följer månkalendern, en gammal tradition bland bönderna i norra Italien, för vilka arbetsuppgifter som ska utföras på vinfälten eller i källaren. Dom är ännu inte certifierade för Bio, Biodynami, Vegan etc. Detta främst beroende på att tiden inte räcker till för allt pappersarbete och administration, som behövs för att bli certifierade.

Dom producerar runt 6 000 flaskor. Ett vitt vin (Agarico) som görs på Soavedruvan Garganega. Ett IGT-vin med namnet Basaltico Rosso Veronese som görs på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella samt en liten slatt lokala druvor. 
Dom gör även en Valpolicella Superiore,  en Amarone och en Amarone Riserva. 

Vi dricker den här kvällen deras Amarone från 2009, som görs på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella med en ungefärlig blandning av 40/40/20. Druvorna kommer från ett vinfält beläget190 m över havet och med en jordmånen som är svart vulkanjord. Druvorna torkas runt 100 dagar innan de avstjälkas, pressas och vinifieras. Jäsningen äger rum under 15-20 dagar. Vinet får sedan mogna i närmare 8 år på små barriquer av fransk ek (nya) och ytterligare något eller några år på flaska innan det anses mogen för marknaden. Det gjordes drygt 665 flaskor.

Milde Moses vilket vin!! Här finns det kraft och intensiva dofter och smaker, men vad som verkligen gör vinet stort är balansen och elegansen som det här vinet har.

Vi möts rättomgående av en stor, kraftfull och intensiv doft, där frukten spelar huvudrollen. Ett riktigt sniffarvin med andra ord. En komplexdoft bestående av många ingredienser bl a mörka bär, lite torkad frukt, örter och kryddor, kakao och kaffe, krossad sten och rosor. Allt kommer inte på en gång utan mer som lager på lager.

Vi tar den första lilla klunken och blir nästintill mållösa. Vinet tar andan ur oss, men vi hämtar oss och i ett saligt tillstånd rabblar vi upp allt vi känner. Frukten: söta mörka körsbär, hallon, björnbär, svarta vinbär, blåa plommon. Den torkade frukten i små finstämda portioner: Katrinplommon, dadlar, fikon, russin. Örter och en förträfflig finstämd kryddighet spetsar till smakupplevelsen.
En bra och trevlig syra skänker vinet en härlig friskhet och tillsammans med mjuka och lena tanniner bildas det där motståndet, som jag uppskattar. 
En formidabel eftersmak med en ljuvlig bitterhet av mörk choklad, espresso och körsbärskärnor. De mörka frukten är hela tiden med oss.
Av alla amarone jag druckit i väldigt många årgångar är det här absolut topp tre!!
Betyg 5.
Jag betalade 85 euro vid en direkt import 2020. På SB idag kostar årgång 2013 hela 1926 kr. Inget som en lärarpension kan finansiera. Det blir i framtiden att läsa det här blogginlägget, sluta ögonen och framkalla denna magiska upplevelsen igen.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar