tisdag 27 februari 2024

Ett besök på Fiskekrogen i Göteborg

 Vår gode vän Gunnar från Stockholm besökte Göteborg för någon vecka sedan. Don Giovanno på Göteborgsoperan stod på programmet på söndagskvällen. På fredagen besökte vi Fiskekrogen.

Det var en fantastisk matupplevelse. Vi kan bara ta av hatten och buga oss för en middag i världsklass.

                                                        GRILLADE PILGRIMSMUSSLOR 
                                                        Syrad lök, sotad kål och krasseemulsion 

                                                        HUMMERSOPPA
                                                        Päron, hasselnötter och smörstekt hummer

                                                SMÖRSTEKT PIGGVAR I BIT 
                                                Gulbetor, pressad potatis och murkelsås

                                                        POCHERAD PIGGVARSFILÉ
                                                        Potatis, tre sorters rom och sandefjordsås

Vi startade kvällen med ett glas champagne. Husets champagne är Ruinart Brut, så det fick bli den. Frisk och riktigt god. Den är gjord på blandningen Chardonnay (40%), Pinot Noir (57%) och Pinot Meunier (3%). Druvorna kommer från 40-50 olika Grand Cru- och Premier Cru-byar. 20-30% är s k reservvin. En helt perfekt start på en underbar kväll.

Vi samtalar med vår sommelier och landar i att Bourgogne blir nog bra till den mat vi tänkt äta. Så här i efterhand kan vi kan konstatera att detta var ett synnerligen bra val. Jag har själv svårt att hitta rätt i Bourgogne, men med hjälp av vår sommelier blir det ett klockrent val.


2021 1er Cru, Les Duresses, Monthelie-Douhairet-Porcheret.
Den här vingården startades för lite mer än 300 år sedan av Monsieur och Madame Monthelie. Egendomen omfattade runt 13 ha vinfält belägna i Monthelie, Pommard, Volnay och Meursault. Den har sedan lång tid  drivits av familjerna Monthelie och Douhairet. 
1970 delades egendom mellan de båda systrarna Armande och Charlotte, där Charlotte valde att sälja sin hälft medan Armande valde att utveckla sin del. 1989 blev André Porcheret involverad i skötseln av vingården och sedemera hans barnbarn. Idag driv egendomen av Cataldina och Vincent. Den omfattar 8 ha vinfält i 13 appellationer.


Druvan är Chardonnay, som vuxit på vinstockar som har en ålder på i genomsnitt 70 år. Vinet har fått mogna i 12 månader på ekfat innan det buteljerades.


Färgen går i en ljusare ton av halmgult.

I den unga och friska doften hittar vi citrus, äpplen, lite päron, rostade mandlar, några örter, gula kärnfrukter, daggvåt grusgång och en delikat pepparton.

Visst är doften trevlig, nästan stor och lite aromatisk, men vinets storhet inser vi när vi smakar på det. Oj oj, oj. Vilka smaker, vilken komplexitet och inte  minst balansen. Vi blir smått saliga alla tre.
I gommen samsas gula och gröna äpplen tillsammans med citrus, grå päron, rostade mandlar, aprikoser, persika, en trevlig portion örter och kryddor samt steniga mineraler, aningens honung och unset vanilj.
Vinet gifter sig på ett utomordentligt sätt med våra piggvarsrätter, så att vinet och maten blir en enhet. Och vilken enhet det blir!!
Betyg 5-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar