fredag 23 februari 2024

Champagne, Brunello di Montalcino och Recioto

För någon vecka sedan hade vi de goda vännerna Lars och Lena på middag. Vi är både släkt och grannar. Våra barn är i samma ålder och så klart utflugna sedan länge, så det finns alltid mycket att prata och diskutera. Vi bor kanske för nära varandra för det blir alltför sällan som vi samlas kring middagsbordet, men när vi väl gör det blir det fantastiskt trevligt.

Vi började med ett glas champagne som sedan fick följa oss till förrätten, en skaldjurspaté. En helt sagolik champagne som är i ett underbart drickfönster just nu.

Vi drack den här vid julen och det resulterade i en hyllning på bloggen. Det jag skrev då stämmer på pricken med hur vi upplever den idag. Det är bara att klicka på länken så får du mina tankar och lite fakta om champagnen. Elodie D Cuvée Pierre

Hustrun hade tillagat en hjortytterfilé med grönpepparsås och potatistorn. Vi valde att till detta dricka ett vin från Toscana. En Brunello di Montalcino från en av våra favoritproducenter.

2015 Brunello di Montalcino från Canalicchio di Sopra.
Ett familjeföretag, där tre generationer från familjen Ripaccioli arbetar tillsammans. I november 2018 besökte Francesco Ripaccioli Stockholm. Hustrun och jag fick vara med om en synnerligen trevlig provning, vilket resulterade i att jag skrev en artikel om Montalcino, Canalicchio di Sopra och deras viner på Club Amarones hemsida. Klicka på den länken så får du lite mer fakta om producenten och deras viner.
Druvorna kommer från deras äldsta vinstockar, som vuxit på vinfält belägna runt 300 m över havet. 40% från vinfältet Canalicchio (lerjord rik på magnesium och järn) och 60% från vinfältet Montosoli (sten, sandsten och mineraler). 
Efter skörd tas stjälkarna bort. Jäsningen sker på ståltankar och med en maceration som varar mellan 15 och 20 dagar. Vinet har fått mogna i 36 månader på en blandning av 25 och 50 hl stora ekfat. Ytterligare ett år på flaska innan det är moget för marknaden

Jag minns att Francesco ansåg 2015 som ett perfekt år för vinframställning i Montalcino. Jag tror t o m han tyckte det var en klassisk årgång.
Har jag förstått saken rätt så är det 50-års jubileum för det här vinet genom årgång 2015.

Det börjar med tydliga toner av läder, höstlöv och lite tobak. 
Efter en stund i glasen så börjar den mörka frukten ta över allt mer för att så småningom bli det helt dominerande doftintrycket. Här finns örter och kryddor som förhöjer doftupplevelsen. Efter ännu lite mer tid i glasen kan vi också addera nypon, rosor och grusiga sommarvägar till intrycken. En stor och mycket trevlig doft sammanfattar vi det som.

Doften i all ära, men det är när vi smakar på vinet som vi inser storheten i det här vinet. Grymt gott!!
Det börjar med en gudomlig frukt, som består av såväl mörka som lite ljusare bär: mörka körsbär och björnbär, men också några jordgubbar och tranbär. Tillsammans blir det här en fantastisk fruktkombination. Medelhavsörter och kryddor förhöjer smakupplevelsen rejält. Bra syra som i samverkan med de fogliga tanninerna bjuder både på motstånd samt ger vinet en härlig karaktär. Eftersmaken är lång och där kompletteras frukten och örterna med sötlakrits, unset choklad samt lite mineraler (sten) och violer.
Betyg 5
Jag betalade 46 euro när jag köpte vinet för några år sedan. Jag ser att årgång 2017 kostade 622 kr på SB. Dock verkar det vara slut sålt.

2011 Pal Sun Recioto från Villa Monteleone.
Villa Monteleone har en speciell plats i våra vinhjärtan. Vi besökte Lucia Raimondi för första gången våren 2008. Det var en vinresa i regi Club Amarone. Vinprovningen i trädgården eller snarare parken gjorde att vi omedelbart blev förälskade i Villa Monteleone. Åtskilliga gånger har vi besökt Lucia och hennes vingård. Ett par gånger har vi bott där. Vi har alltid blivit väldigt väl mottagna och vinprovningarna i trädgården är magiska.
Det har blivit två lite längre inlägg på bloggen om Villa Monteleone. Ett från 2014 och ett från 2012. Klicka på årtalen så får du mina tankar om besöken där. Nu är Lucia pensionerad och vingården brukas av andra personer.

Vår enda kvarvarande flaska av Villa Monteleones viner är en flaska recioto. Nu tillhör Lucias recioto de bättre recioto vi smakat, så det är med andakt vi tar oss an den.

Den är gjord på Corvina, Corvinone och Rondinella. De exakta proportionerna har jag inte kunnat få fram. Druvorna är plockade i början på oktober och har sedan fått ligga och torka fram till mars någon gång. Vinet har fått mogna på franska ekfat i 36 månader.

I doften hittar vi söta, mörka körsbär, en del torkade frukter, lite kakao, några örter samt en anstrykning av nyponte.


I munnen har det en härlig friskhet trots sina 13 år. Just friskheten tycker jag varit utmärkande för Lucias recioto och detta gör att vinet trots sin sötma aldrig blir kladdigt utan behåller sin spänst.

Precis som i doften är det de söta, mörka körsbären som spelar huvudrollen fast nu kompletteras de med lite hallon och blåa plommon. Örter, torkad frukt, aningens viol och mandel förhöjer intrycken. I eftersmaken får vi den där typiska bitterheten från riktigt mörk choklad spetsad med körsbärskärnor..

Detta är en läcker godisbit. Vinet är helt på topp och här finns inga ålderskrämpor utan det kommer säkert hålla sig så här fantastiskt bra i flera år till.

Betyg 4++
Vår flaska inhandlades 2014, då vi bodde på gården. Vi betalade 16,5 euro. Ett synnerligen lyckat köp!!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar