torsdag 30 oktober 2025

2023 Dolcetto di Diano d´Alba från Fratelli Revello

 Dags för ännu en Dolcetto i vårt årslånga projekt.

Så här skriver Vinguidens Sofia Ander: Som vanligt tvista de lärde om druvans härkomst. Men troligtvis har den sitt ursprung i Monferrato, ett bergigt område i sydöstra Piemonte. Här kan druvan även skylta med flera DOCG-appellationer som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba. DOC-status har den i Alba, Asti och Acqui. Det kan dolcetto också vara lika stolt över. Vinerna från framför allt Dogliani är i regel mer kraftfulla och täta än i de nämnda distrikten ovan.

Jag hann 2024 med nedanstående viner:

2025 har jag fortsatt med dessa:

År 1945, precis efter andra världskrigets slut, flyttade Giovanni med sin familj till byn L´Annunciata i La Morra. 1954 planterade han tillsammans med sönerna om vingårdarna på den hyrda egendomen och några år senare kunde druvorna säljas till vinmakare i området. 1967 gjordes den första Barlon under eget namn "Giovanni Revello & Figlio".  På 1970-talet flyttade familjen till cru.n Gattera och byggde där sin egna vingård med vineri och allt. De köpte också fler vingårdar i La Morra området. 1990 tog bröderna Lorenzo och Carlo (barnbarn till Giovanni) över ansvaret. Familjevännen och legendaren Elio Altare tog de båda unga vinmakarna under sina vingar, vilket tillförde både ny kunskap och entusiam. 
I slutet på 1990-talet började de olika vingårdslägena vinifieras och buteljeras separat.
2016 beslöt bröderna att dela upp vingården mellan sig och sina familjer. Allt i syfte att deras barn skulle kunna kliva in i respektive företag. Lorenzo fick behålla det gamla företagsnamnet Frattelli Revello, medan Carlo döpte sin verksamhet till Carlo Revello & Figlio

Fratelli Revello äger vingårdarna Ceretta, Conca, Gattera och Giachini. I deras portfölj finns 5 Barolo, 2 Barbera, en Dolcetto samt en Langhe Nebbiolo.

Vinet är gjort uteslutande på druvan Dolcetto. Vinrankorna planterades 1980 på ett vinfält (0,7 ha)  runt byn Diano d´Alba. Jordmånen är kalkrik lera.

10 dagars skalmaceration, sedan har det fått jäsa på ståltankar. Vinet lagras i 6 månader på ståltank innan det buteljeras.

Färgen går i en djup mörkröd nyans med några violettastråk ut mot glaskanten.
Den rätt så intensiva doften inleds med jord och läder, men efter en kort stund i glasen är det den mörka frukten som tar över. Det finns en trevlig kryddighet nästan lite pepprig i doften. Vi noterar även nykrossat grus. På sluttampen dyker det även upp några violer.

Vi smakar och konstaterar att vi har ett ungt och frisk vin i glasen med en en fin syrlighet. Kanske något tydligare än vad vi känt i många andra Dolcettoviner. Ett rätt så slankt vin med en medelfyllig kropp.

I munnen är det de mörka bären som dominerar: körsbär, björnbär, blåbär, blåa plommon och något tranbär.  Lite nypon fins här också. Precis som i doften noterar vi en fin och härlig kryddighet, där svartpeppar är särskilt tydlig. Medellång eftersmak där frukten får sällskapa med violer och steniga minneraler.
Tanninerna närvara genom att endast smånafsa i munhålan på ett förtjänstfullt sätt.
Det här är gott. Inget jag långlagrar, men med något år i källaren kan det nog utvecklas lite grann.
Betyg 4
På SB kostar det 185 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar