tisdag 15 oktober 2024

2011 Chateau Tours St Bonnet, Cru Bourgeous Medoc

Jag och Bordeaux kommer sällan särskilt bra överens. Jag hittar nästan aldrig viner därifrån som överraskar mig på ett positivt sätt utan det är snarare åt det andra hållet. Förmodligen saknar jag nog både kunskap och plånbok för att hitta de rätta vinerna. Jag har mycket lättare att komma överens med vinerna från Bolgheri, som ju ofta är gjorda på franska druvor. 
Hur som så finns det några Bordeaux-viner kvar i källaren och det är hög tid att dricka upp dessa.

Kvällens vin inköptes för ett decennium sedan. Vi drack för fyra år sedan den näst sista flaskan, vilket du kan läsa om här. Nu är det dags för den allra sista.

Ganska långt norr ut i Medoc, runt byn Saint-Christoly, hittar vi Chateau Tour Saint-Bonnet. Familjen Lafon har ägt den här vingården sedan 1903. Den omfattar idag närmare 40 ha vinmarker, där rankorna har en medelålder på bortåt 35 år. Odlingarna består av Merlot (45%), Cabernet Sauvignon (45%), Petit Verdot (5%) och Malbec (5%). Jäsningen äger rum på traditionella cementtankar. På vinmakaren Jacques Merlet initiativ har dom lämnat mognandet av vinet på barriquer till förmån för stora foudres. Runt 18 månader brukar vinet få ligga till sig innan det buteljeras.

Färgen går i en mörkare rubinröd nyans och några lite bruna stråk har smugit sig in, vilket ofta betyder att vinet har åldrats en del.

Doften startar med jord, läder, blyertspenna och tobak. Efter en stund i glasen möts vi av en mogen fruktdoft, där toner av cassis och körsbär samspelar med örter och kryddor främst svartpeppar.
I gommen är det den mörka frukten som dominerar. Vi noterar svarta vinbär, mörka körsbär, några björnbär och aningens blåa plommon. Här finns också några nypor örter och kryddor. Tanninerna har blivit rejält avrundade och nafsar endast försiktigt i munhålan. Ett vin som kommit en bit in i mognadsfasen.
Jag avslutar som jag gjorde för fyra år sedan: "Ett helt OK vin, men inget som får mig att göra vågen eller ångra att jag inte köpte fler flaskor".
Betyg 3
Vinet köptes i december 2015 av Franska Vinlistan och jag betalade då 149 kr flaska.

tisdag 8 oktober 2024

Hummer och Champagne från Henriot

 I fredags fick vi oväntat besök av vännen Thomas. Numera en pensionerad fiskare, men hummerfisket går så klart inte att avstå ifrån. Han visste att jag i decennier köpt hummer av vår gemensamme vän Viking, som hastigt avled i vårvintras. Thomas förärade oss dessa två läckerbitar.

Vi krånglar inte till saker och ting utan vi äter våra hummrar oftast "Naturell" dvs vi kokar dom endast. Så blev det den här gången också. 
Vatten, dillkronor, en sockerbit och 3 procent salt. Koktid drygt 15 minuter. Vi lät sedan humrarna svalna i sitt spad (i potatiskällaren). Så här gjorde mormor och så gör jag. Vi frös in en och åt den andra till kvällsmat. Ljummen hummer är oslagbart. Och visst krävs det ett glas champagne!

Henriot. 
Huset Henriot är ett av få champagnehus, som fortfarande är självständigt och familjeägt och har varit så sedan det grundades 1808 av Apolline Henriot. Fast Henriots historia i Champagne är längre än så, då de varit aktiva där sedan mitten på 1600-talet. Verksamheten startade i området Montagne de Reims.

Brut Souverain är det första vinet från Henriot, och redan från början var det en multi-vintage blend då Apolline ansåg att ett år inte räckte för att göra vingårdarna rättvisa. Vinet har alltid 30-50% reservvin, varav ungefär 20-25% av den totala blenden kommer från husets "Reserve Perpetuelle". Varje år tas lika mycket vin ut som det fylls på, i en slags variant av solera. Vinet görs alltjämt och på SB kostar det 469 kr.

Idag drivs Champagne Henriot av åttonde generationen i familjen, Gilles de Larouzière Henriot, och det fortsätter vara ett av få familjeägda champagnehus. Åtta olika cuvér har dom i sin portfölj. 

Sedan 2020 är det Alice Tétienne som är "Celler Master" och under hennes ledning har en omställning gjort till organisk odling.

Millésimé Brut 2014. 
Detta är en champagne gjort på 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. Druvorna kommer från vinfält i byarna Verzy, Verzenay, Trépail och Avenay i Montagne de Reims och från Avize och Vertus i Côte des Blancs.
I början på september sänktes priset på Henriot Millésimé 2014 med 200 kr till 499 kr. Vipps så var weblagret slut och inte långt senare fanns inga flaskor kvar i några butiker. I omgångar har sedan weblager och flaskor i butiken fyllts på. I skrivande stund är weblagret ånyo slut, men framförallt i Stockholmsområdet finns flaskor i ett par butiker.

Vinet har fått spendera runt åtta år på sin jästfällning innan det degorgerades och fick en dosage på 5 g per liter.

Färgen går i en ljus gyllengul nyans.

Doften är både komplex och elegant på en och samma gång. Här finns en fin äppelton (mer av gula än gröna äpplen), aningens citrus, tydliga toner av gula stenfrukter, lite rostat bröd, stendamm och våta berghällar samt på sluttampen aningens vita blommor.

Vi noterar en härlig mousse och en trevlig krämighet.

I smaken hittar vi såväl gula som gröna äpplen, persika, nektariner och aningens aprikoser. Förstärkt med lite grapefrukt och en finstämd brödighet. 
Eftersmaken är medellång och har ett fint avslut med blodgrape, nötter samt såväl mineralitet av kalk och stenkross.

Vi dricker det med stort välbehag. visst kommer det att utvecklas ytterligare, men som sagt redigt gott redan nu.

Betyg 4++