tisdag 24 maj 2016

Bortamatch i Sävedalen med champagne och amarone plus lite till....

I lördags gästade vi vännerna Stig och Anki. Det blev en minnesvärd afton med god mat, gott vin och fina diskussioner. Egentligen allt som får en helt vanlig lördag i maj att bli en riktig guldstund.

Vi började med en promenad och fika på Jonsereds trädgårdar. Vackert och rogivande. Den här skira grönskan, där varje träd har sin egen gröna nyans, är helt enkelt gudomligt vacker. Är det inte som vackrast nu?

Kvällen startade med att vi serverades nygrillad sparris och ett rosébubbel. Av alla roséchampagner är Gossets min favorit. Jag har skrivit flera blogginlägg och alltid hyllat den. Samma visa den här kvällen.
Du som vill fördjupa dig i Gosset kan göra det här
Det är som tidigare gånger de röda bären som står i fokus: smultron, jordgubbar och hallon tillsamman med några droppar röda vinbär. En härlig syra som för tankar till röda äpplen. En trevlig mineralitet (sten, snäckskal), nybakat bröd och ett avslut med blodgrape. Men framförallt är det nog balansen i smakerna som gör det så fasligt gott.
Betyg 5-
Vi fick grillade pilgrimsmusslor, räkor, hemmagjord pesto och fänkål till förrätt.
Riktigt gott.
Vi serverades till detta två lager. Båda från ett mikrobyggeri, där Stig är engagerad. Här fanns en lagom liten beska. Goda törstsläckare båda två.
Kvällens huvudrätt var kalkonfilé, ugnsstekta amandinepotatis samt wokade grönsaker. Saftig och perfekt tillagad kalkonfilé är bara så gott. Amandinepotatis är ju i sig självt en egen liten läckerhet.
Vi drack till detta en Ripasso från Accordini. För nästan på dagen ett år sedan var vi på en fantastisk vinprovning på Accordinis anläggning och provade hela deras sortiment. Jag har skrivit om den provningen här. Ljuvliga minnen väcktes till liv med den här Ripasson.
Just Accordinis Ripasso är i mitt tycke en av de allra bästa och därtill ett perfekt matvin.
Det var årgång 2012 vi provade då. Ikväll är det årgång 2013, men intrycken är de samma. Den fina blandningen av mörka bär, örter och lite torkad frukt ger vinet den typiska Valpolicellakaraktären. Det finns en så fin behaglig syra och mjuka, men ändå tydliga tanniner. Vinet är inte gjort för att likna en amarone utan har en egen karaktär.
Betyg 4


Så dag för lite ost. Det blev två getostvarianter. En blåmögel variant och en Sante-Maure de Touraine slutligen en Wrångebäcksost från Almnäs Bruk. Den senare gjord på komjölk. Underbara ostar speciellt Wrångebäcksosten var en perfekt matchning till Amarone.
Jag har höjt Brunellis Titari 2009 till skyarna i ett par andra blogginlägg bl a här och här. Ikväll är den precis lika fantastisk som tidigare. Kanske den bästa, åtminstone topptre, av alla amarone jag druckit. Jag formligen älskar det här underverket. Det är svårt att variera superlativen, så jag kopierar helt enkelt från ett tidigare inlägg:
Det här är en amarone med lite mer muskler, lite kraftfullare och aningens stramare än vad många andra amaroneviner upplevs. Här finns lite tydligare tanniner, men som ändå är mjuka och behagliga.
Vi känner smaken av söta mörka körsbär, solmogna björnbär, en del örter och lite lätta mineraler. Syran som finns ger vinet en härlig friskhet.
Eftersmaken är gigantisk med lite torkad frukt( ej russin), aningens kaffe och vanilj samt ett avslut av högklassig choklad, som lämnar en liten, liten bitterhet.

Betyg 5

Vi avslutar kvällen med en dessert som vi bidrog med. En Pavlova med rabarber kräm toppad med vaniljsås. Krossade kardemummakärnor i rabarberkrämen ger det hela ett lite mer spännande intryck.

Vi drack till detta 2015 "Braida", Brachetto d´Acqui.
Producenten Giacomo Bologna lyssnade till smeknamnet Braida, vilket fått ge namn till det här vinet. Giacomo avled hastigt och företaget och vinmakeriet har förts vidare genom hustrun Anna och de båda barnen Raffaela (enolog) och Giuseppe (agronom).
Det här är ett favoritvin till desserter på olika sommarbär. Det finns en underbar friskhet med en lätt pärlande sötma. Den låga alkoholen (5,5%) ger vinet en lätthet och möjliggör också hyggligt stora klunkar, som vinet bjuder in till.

Här finns en underbar fruktkompott av röda bär: jordgubbar, hallon och körsbär. Det tillkommer efterhand smultron, örter och fläder. Lite mineraler tycker vi oss notera i eftersmaken.
Vinet ska serveras väl kylt.

Betyg 4

En halvflaska kostar 85 kr på Systembolaget. Det verkar finnas flaskor på åtskilliga håll i vårt avlånga land.

1 kommentar:

  1. Så trevligt du skriver! Känns som att uppleva kvällen på nytt��

    SvaraRadera