torsdag 5 november 2015

Ett vin från Kroatien. 2012 Roxanich Malvazijica

Jag har tidigare skrivit om forumet Fine wines och deras projekt med att någon av forumets medlemmar (gratis medlemskap) väljer månadens vin. De som är intresserade köper och sedan lämnar dom som vill en kortfattad recension. I oktober var det ett vin från Kroatien som var månadens vin. Roxanich Malvazijica (75746).

Roxanich är en producent som huserar i västra Istrien nära byn Visnjan. Dom förfogar där över 26 ha och tillverkar runt 75 000 flaskor.

Roxanich gör naturliga viner på både inhemska och internationella druvsorter. Odlingen sker med traditionella metoder och minsta möjliga ingrepp. Man gör naturvin, de enda tillsatser man använder är små mängder med svavel under lagringen och endast naturlig jäst. Maceration, jäsning och lagring sker i specialformade träfat på 55 till 75 hl .Vissa viner förs efter en tid över till mindre fat om cirka 38 hl.
Det här vinet är gjort på druvan Malvazija (Malvasia) till 100 %. 6 dagars maceration, ofiltrerat, inga tillsatser förutom små mängder sulfiter. Vinet har fått ligga ca två år på ståltankar innan det buteljerats.

Färgen har en vacker ton av bärnsten. Inte helt klar, nästan lite grumlig.

Det som dominerar doften är gula lite bokna äpplen. En mycket försiktig doft, som blir tydligare ju längre tid vinet får i glaset. Det dyker då upp lite övermogna päron, mandlar och någon ton av mineraler.

Ingen stor kraftig smak, ändå väldigt tydliga inslag av främst övermogna äpplen i en lite oxiderad stil. En väldigt försiktig syra. Efterhand som tempen stiger på vinet så kommer det fram lite fler smaker: mogna gula päron, lite kryddor och tropisk frukt. I eftersmaken känner vi aningens honung och även en lätt ton av saffran.

Detta är för mig en helt ny sorts vin. Förmodligen behövs det lite tillvänjning. Definitivt ett spännande och annorlunda vin.
Det här är väl inget jag kommer köpa mängder av, men alltid kul att prova något annorlunda.

Betyg 3

Vinet är köpt via Systembolagets beställningssortiment, där priset är 164 kr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar