tisdag 29 mars 2016

2012 Ch9dP från Mas de Boislauzon och 2012 Terre de Bussière

Till lamm dricker vi gärna ett vin från Chateauneuf-du-Pape. Det blev så även den här Påsken
Vi hann också med att kolla av läget på ett annat vin från södra Rhone som tillhör våra favoriter.

2012 Ch9dP Mas de Boislauzon
Den här vingården drivs av syskonen Chaussy och är belägen i den norra delen av appellationen. Sedan 2012 är  vingården certifierad som agriculture biologique.
Jag tidigare provat 2007, 2009 och 2010.
Vinet är gjort på druvorna Grenache (70%) och lika delar Mourvèdre och Syrah. Hälften av vinet får ligga till sig på cementtankar och den andra hälften på stora ekfat runt 12 månader.

Doften är stor och kraftfull. Den domineras av mörk frukt och provencalska kryddor.

Det här är en Chateauneuf som träffar oss mitt i Vintankarhjärtat. Forfarande med en ungdomlig mörk frukt i centrum. Här finns några grabbnävar örter  och lakrits. Den alerta syran och de distinkta, ännu inte helt avrundade, tanninerna biter som de ska. Smakerna, syran och tanninerna är väldigt samspelta. I avslutet hittar vi drag som för oss lite längre norrut i Rhonedalen: rått kött, violer och lite svart peppar.
Så förbaskat gott!
Betyg 4+

2012 Terre de Bussiere, Domaine de la Janasse.
Vi drack det här vinet för dryga året sedan. Vi gillade vad vi drack och har haft det som vårt franska husvin sedan dess. Priset 112 kr är ju synnerligen trevligt. Nu börjar flaskorna ta slut. En flaska säger excelarket att vi ska ha liggandes i källaren.
 Det här vinet har den för södra Rhone ovanliga druvsammansätnningen 65% Merlot, 30% Syrah, 10% Cabernet Sauvignon och 5% Grenache, Druvorna växer i ett område som kallas Bussière utanför Courthezon, strax nordost om Chateauneuf-du-Pape.


Vi möts av en trevlig doft, där de mörka bären och örterna dominerar, kanske inte riktigt samma ungdomliga toner som för ett år sedan. I bakgrunden finns lite multnande höstlöv och kompostjord.

I munnen är det den mörka bärkompotten som tar kommandot. Vi hittar svarta vinbär, skogshallon, mörka körsbär och blåa plommon. Kanske inte så ungdomlig längre, men frukten har bra tryck i sig och är riktigt god. Örtsamlingen höjer nivån. Eftersmaken är något längre än medel och tillför söt lakrits, mörk choklad och någon liten espresso.

Jodå, vinet håller stilen och för 112 kr är det ett riktigt bra kap. Vinet finns i beställningssortimentet.

Betyg 4-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar