onsdag 27 juli 2016

Verona sommaren 2016

Årets första resa till Verona är nu lagd till handlingarna. Tillsammans med våra vänner J och C blev det ett förlängt veckoslut i en av Vintankars favoritstäder. C hade fått två biljetter till ett operabesök på l`Arena och Turandot i femtioårspresent. Nu var det dags att förverkliga den uppvaktningen.

Vi bor alltid på det lilla 2-stjärniga hotellet Torcolo alldeles intill Piazza Bra och därmed knappa hundra meter till l´Arena.
Tiden verkar nästan stått stilla. De två gamla vänninorna som driver stället ser likadana ut som tidigare år. Lika charmiga och tillmötesgående. Till sin hjälp har dom bl a Caterina fylld av fart och fläkt och väldigt hjälpsam.

Aperol, så svalkande
Vi steg upp kl 03.30. Planet lyfte från Landvetter kl 06.00. Ett par timmars väntan i Frankfurt, men kl 13 blev vi upphämtade vid flygplatsen. En snabb incheckning och så något svalkande i den 32-gradiga värmen.
Lite utsvultna så valde vi nästan första bästa ställe i gränderna bakom Piazza Bra.
Pasta så klart. Hustrun och jag är lite av tryffelfreaks, så för vår del blev en spagetti- och en tortellinivariant. Den perfekta starten på vårt Veronaäventyr.
Jag tittade på vinlistan och såg att dom hade en Marion Superiore och då kändes vinvalet givet.
Det har gått över fem år sedan vi senast besökte dom. Vi blev då imponerade av såväl deras viner som människorna bakom. Du kan läsa om besöket här.
Deras Superiore har alltid legat mig varmt om hjärtat. Ofattbart nog har jag inte druckit någon senare årgång än 2007.

Och visst levererar den här. Vi får den alldeles för varm, vilket senare visar sig vara det vanliga i den över 30-gradiga värmen.
Nåväl, visst tusan är den god trots detta  med fina körsbär, svarta vinbär, örter och en lätt blommighet. Här finns en tillräcklig syra för att skänka vinet friskhet och tanniner för att ge det ryggrad och matvänlighet.
Betyg 4
Priset på krogen var runt 35 euro. På SB kostar vinet 353 kr.

Café Cappa är en lite restaurang som ligger vid floden Adige. Inte långt ifrån Ponte Pietra. Här i skuggan och med en liten fläkt från floden var det mycket behagligt.
Pizza ska man ju äta någon gång under besöket och den vi fick här var riktigt god. Vi drack till detta en enkel Valpolicella från en producent vi aldrig hört talas om.
Trots att den serverades lite för varm, så överraskar den oss med den där friska, lite slanka framtoningen som en bra "Basvalpolicella" ska ha. Friska, syrliga körsbär, röda bär och någon liten nypa kryddor.
Betyg 3+
Den 5 ha lilla vingården ligger i Mezzane di Sotto någon mil öster om Verona. En Soave och fyra Valpolicellaviner finns i deras portfölj.
En producent som jag blir nyfiken på. Kan man göra en så här bra Valpolicella hur bra är då deras Soave och Amarone?


En av måltiderna åt vi på en av restaurangerna, som ligger vi den stora Piazza Bra. Det var operakväll med mycket människor i rörelse. Väldigt lite av musiken från föreställningen på l´Arena når utanför själva portarna.
Visst kan dessa restaurangerna vara en sorts turistfällor, men priserna avviker inte mycket från gängse priser. Min Spagetti Vongole smakade i vart fall bra.
Ca´del Bosco Cuvée Prestige fick bli kvällens dryck. Druvblandningen är Chardonnay(75%), Pinot Noir (15%) och Pinot Blanc(10%), som kommer från ett flertal olika vingårdslägen. Druvorna vinifieras var för sig. Vinet får vila på sin jästfällning i dryga två år.

Ett riktigt torrt och mycket friskt vin. Helt perfekt denna ljumna sommarkväll.
I doften citrus, äpplen och steniga mineraler.
I munnen känns vinet ungdomligt friskt med en härlig rödäpplig frukt, lite citrus, några mariekex och steniga mineraler. Här finns en ordentlig syra. I eftersmaken en rejäl omgång blodgrape.
Riktigt gott!!
Betyg 4+
Restaurangen ville ha dryga 40 euro. Just nu verkar det inte finnas på "Bolaget". Näthandlaren Winefinder vill ha 339 kr för en flaska.

Ovanför Teatro Romano ligger Castel San Pietro, där man har en fantastisk utsikt över Verona. Det ligger en restaurang alldeles intill, som jag verkligen kan rekommendera. Utsikt med utsökt mat och vin. Jag åt en fantastisk grillad tonfisk.

En Ripasso av årgång 2013 blev vårt lunchvin.
Vi har tidigare skrivit om vårt besök förra året.
En Ripasso som inte strävar åt amaronehållet. Här finns en renhet i frukten som vi uppskattar. Mer röda bär är mörk frukt. Lite örter och en fin syra.
Betyg 4 

Så blev det lördagskväll. Dags för operabesök på den fantastiska l´Arena. Vi är där i god tid och insuper den magiska stämningen, när arenan successivt fylls.
Det hela drar igång kl 21. Temperaturen är nu nere på 24 grader.
Jag är ingen van operabesökare, men Turandot ger mig några timmars magisk musikupplevelse.
En fantastisk scenografi, musik, sång och inte minst stämningen. Vi är smått saliga, när vi strax före midnatt kliver ut under de antika portarna till folklivet på Piazza Bra.
Vi slår oss ner vid en av barerna. Vi måste prata om våra intryck. Nu duger endast amarone. Just det här stället serverar den strax under 20 grader.
Och vinet det är 2010 Zenato. Ett riktigt höjdarvin. Läs vad jag skrev om den här amaronen förra våren.
Även den här kvällen levererar vinet en magisk mörk frukt, örter, torkad frukt, kakao och lite espressokaffe. Förpackat på ett elegant sätt med en bra syra och sammetslena tanniner.
Betyg 4++

Ibland ter sig livet mer än underbart. Vad mer kan man begära än musikupplevelse av högsta klass, god mat och gott vin en sommarnatt i Verona. Detta i sällskap med de bästa bland vänner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar