lördag 13 augusti 2016

Calabretta Rosato från Sicilien.

Vi har med tiden blivit alltmer imponerade av viner från Sicilien. Här finns många vingårdar med ekologisk odling. Vi har bl a skrivit om Girolamo RussoOcchipintiBenantiValdibellaTenuta delle Terre Nere, Santa Tresa och Calabretta.
Vid vårt vårt senaste besök i Danmark och hos Carlo Merolli fick vi med oss några olika viner från Calabretta som har tjusat oss den här sommaren. Vi skrev om vinerna gjorda på druvorna Nerello Mascalese och Nerello Capuccio för en månad sedan. Nu är det dags för deras Rosato.
Har jag förstått saken rätt så är det i huvudsak druvan Nerello Mascale, från lite yngre vingårdar i Calderara, som använts
Det här är en särdeles god och nästan svalkande dryck. Vi tar ut den ur kylen och serverar den något för kall. Doften är då nästan obefintlig. I munnen är det syran och mineralerna som totalt dominerar. Men så stiger temperaturen och då väller det fram dofter och smaker.

Det är det de röda bären, kryddorna med örtstänk och vulkan-mineraler som dominerar och skänker drickglädje åt vinet. Ungt, slankt och mycket klunk-inbjudande. En frälsande friskhet hos syran, men också lite tryck i frukt och mineraler.
Alldeles underbart den här eftermiddagen, då solen återvände till norra Halland.
Det ska sägas att vinet också var en hit till våra örtmarinerade kycklinglår, ugnsbakade klyftor av amandin-potatis med sallad från det egna grönsakslandet.

Betyg 4

Vår flaska är köpt av Carlo Merolli för 125 MUK dvs DKK=SEK=NOK

Fantastiskt pris för ett fantastiskt vin. När gick jag senast igång på det här sättet på en Rosé eller Rosato?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar