fredag 2 september 2016

2009 Amarone, Allegrini

Det var ett bra tag sedan vi drack en Amarone från Allegrini. Det passade bra att öppna en flaska i samband med att hustrun fyllde år. Åtskilliga gånger har vi skrivit om Allegrinis Amaronae bl a om årgångarna  200020032006 och 2007
 
Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra Italien. Företaget grundades för 151 år sedan. Det leds i dag av syskonen Franco och Marilisa Allegrini samt deras framlidne broder Walters dotter Silvia Allegrini. Franco är vinmakare, Marilisa har hand om försäljningen och Silvia ansvarar för marknadsföring och PR. Företaget äger i dag drygt 70 hektar vingårdar. De mest kända vingårdarna finns på kullen La Grola, dels vingården med samma namn som kullen, d v s La Grola, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på kullen.
För 20 år sedan beslöt man att rensa bort alla botrytisangripna druvor i samband med amaroneproduktionen. Många av de andra producenterna menade att det var fel. Att det var ett avsteg från den normala processen. Allegrini tog striden eftersom man ansåg att ädelrötan var negativ för såväl tanniner som polyfenoler och antocyaner, de viktigaste grundstenarna i rödvinsbygget och i dag har de allra flesta valt bort botrytisen.
Källa The Wineagencys hemsida


Druvblandningen är 80% Corvina, 15% Rondinella och en slatt på 5% Oseleta.

I doften hittar vi mörka bär, katrinplommon, lite kryddor, cederträ och en liten nätt violblommighet.
Visst är det en mycket tydlig och amaronekaraktäristisk doft utan att bli övertydlig eller doftbomb-mässig.

I munnen är det en amarone med en större stramhet än hos många andra amarone, vilket gör den enklare att kombinera till mat. Varför inte viltgrytor med en rotfruktsgatäng.
Med detta sagt så har den lite tydligare och alertare tanniner, visserligen avrundade och hyfsat mjuka. Syran ger vinet friskhet och tar sin givna plats.Här finns ordentligt med mörk frukt i form av mörka körsbär, björnbär och svarta vinbär. Även örtinslaget är tydligt. I eftersmaken kommer den torkade frukten fram tillsammans med mörk choklad och någon liten ton av espresso.
Allt är förpackat på ett balanserat och elegant sätt. 
Och visst tusan är det här gott. Riktigt gott. 
Det här är en amarone ganska långt ifrån de överdådiga fruktbomber med stor rest- och russinsötma som finns. Här är elegansen prioriterad.
Årgång 2009 är riktigt bra nu, men jag tror den kommer att utvecklas ytterligare. Har du någon enstaka flaska så behöver du inte ha någon brådska. Den som däremot är lycklig att ligga på några stycken flaskor så är det väl värt att göra en avstämning redan nu.
Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar