Producent är Maurice Vesselle, som håller till runt byn Bouzy, men har även vinmarker runt Tours-sur-Marne. Allt är Grand Cru klassat. Nu är det femte generationens vinmakare, bröderna Didier och Thierry Vesselle, som sköter ruljangsen.
Cuvée Réservée, Maurice Vesselle
Den här champagnen har druvmixen Pinot Noir (80%) och Chardonnay (20%). Den görs på olika årgångar. Flaskan är köpt av Vinupplevelser och vi kan på deras hemsida läsa att 60% är från 2008 och resterande 40% är från åren 2005,2006 och 2007.
En doft präglad av gröna äpplen, lite citrus, nötter och rostat bröd
Smaken är frisk och med en bra syra. Kanske inte så komplex, men här finns inslag av gulröda äpplen, röda citrusfrukter typ mandarin, en viss brödighet och ett hyfsat stort inslag av mineraler. Eftersmaken är medellång och här noteras lite gula stenfrukter samt en viss krämighet.
På det hela en trevlig brukschampagne.
Betyg 4-
Priset är 339 kr hos Vinupplevelser.
Paul Déthune är utan tvekan en av våra absoluta favoriter bland champagneproducenter.
Dom har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har man gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på nio olika cuvéer producerar dom.
Jag har tidigare provat tre av dom: Blanc de Noirs (se nedan), Cuvée Prestige och Extra Brut. Under julhelgen blev det premiär för deras Blanc de Blancs. I källaren ligger deras prestige champagne À L´Ancienne (2008) och Millésime (2008) och väntar på lämpligt tillfälle för korkdragning.
2010 Blanc de Blancs
En champagne gjort på endast Chardonnay-druvor från vingårdslotten Les Secs. Vinet har fått jäsa och sedan mogna en kortare tid på 205-liters ekfat. Det buteljerades i april 2011 och sedan fått ligga på sin jästfällning fram till augusti 2015 då det degorgerades.
Färgen går i en blekgul ton med några grönskiriga stråk ut mot glaskanten.
Det doftar av gulgröna äpplen och lite citrus men också fina toner av aprikoser, havtorn och persika. Vi kan även känna ett diskret inslag av kritiga mineraler och nybakt bröd. Efterhand som tempen stiger kommer det fram vita sommarblommor. En tämligen komplex doft med andra ord.
Ändå är det då vi tar första klunken som vi inser den här champagnens storhet. Visst är den ännu ung och visst tror vi den kommer utvecklas ytterligare, men den levererar redan nu en stor champagneupplevelse.
Här finns en underbar friskhet med en stor och trevlig syra där gula äpplen, grapefrukt och diverse gula stenfrukter: aprikoser, persika, nektariner, gula plommon förstärkt med lite havtorn dominerar smakintrycken. En finstämd mineralton som känns både kritig och stenig. Medellång eftersmak med några tropiska frukter, unset honung och en lätt touch av grapefruktens bitterhet.
Det känns gott att veta att det finns ytterligare ett par flaskor i källaren.
Betyg 5-
Vi köpte våra flaskor av Franska Vinlistan.
Blanc de Noirs, Paul Déthune
Detta är en av våra verkliga favoriter. Vi köper den av Franska Vinlistan och har så gjort i många år. Den är därmed en av de champagner vi skrivit flest blogginlägg om. Aldrig har vi blivit besvikna. År efter år levererar den fantastiska doft- och smakupplevelser.
Den är gjord på endast Pinot Noir-druvor. Den har fått tillbringa en kortare tid på 205-liters ekfat innan den buteljerades
Den här flaskan degorgerades i jan 2013 och har därmed legat i vår vinkällare ett par år.
Visst har den fått en liten mognare ton än den flaska vi drack i i höstas med deg datum juni 2015.
Vi noterar en ganska stor doft med en hel del röda bär, snäcksal, citrus, röda äpplen och unset rostat bröd.
Visst är det en stor och trevlig doft, men det är ändå när vi får vinet i gommen som vi förundras av dess storhet.
De röda bären läs smultron, lite jordgubbar och hallon bildar tillsammans med de friska röda äpplena en underbar bas. Lägg därtill citrusfrukter med röda toner såsom blodapelsin, blodgrape, mandariner som tillsammans med steniga mineraler och en liten kryddig ton bildar en underbar smakpalett. Eftersmaken är lång och där blir den lilla kryddigheten tydligare liksom blodgrapens lilla bitterhet. Vi får också mera mineraler, mariekex och någon tropisk frukt. Enastående gott
Betyg 5-
Det har gått lite mer än två sedan vi träffade Charles-Henry från ägarfamiljen, då han besökte Göteborg och Champagnebaren Forssén & Öberg. Vi gillade verkligen deras olika cuvéer, vilket resulterade i att vi köpte på oss ett gäng flaskor. Under julen drack vi de två sista flaskorna.
2009 Brut Millésimé Blanc de Blancs.
Precis som namnet anger är det gjort på endast druvan Chardonnay. Vinstockarna har en ålder på minst 50 år. Dessa växer på en mycket kalkrik jord. Jäsningen sker på små ekfat och vinet får sedan ligga i sju månader på sin jästfällning innan det tappas över på butelj för en andra jäsning. Den får sedan ligga runt sex år på flaska innan den degorgeras. Dosagen är 3 g per liter
Vi drack den här till en löjroms toast, vilket visade sig vara en perfekt kombo.
En härlig doft av gröna äpplen, citrus, rostat bröd, snäckskal och någon liten touch av gula stenfrukter.
Det här är gott. Riktigt gott med en härlig balans mellan syra, frukt och mineraler. Jag tycker den ungdomliga frukten vi kände för två sedan djupnat och mognat samt att det nu släpps fram mera av de gula stenfrukterna aprikos, nektaarin, persika och plommon. Ändå har den nog en bit kvar till sin absoluta topp.
I mellanpartiet känner vi mariekex, lite rostat bröd, steniga mineraler och så de där gula stenfrukterna jag nämnde ovan. I avslutet känns grapefruktens lilla bitterhet och en liten sälta från mineraler.
Betyg 4+
Cuvée R Vve Fourny&Fils
Den är gjord på Chardonnay till 90% och så har man stoppat i runt 10% Pinot Noir. Druvrankorna har en ålder på dryga 60 år. Druvmust från två årgångar används. Lika mycket från varje årgång. Jäsningen sker på små träfat. Vinet får sedan ligga runt 18 månader på sin jästfällning innan det buteljeras, där den andra jäsningen äger rum. Vinet får ligga runt fyra år på flaska innan det degorgeras. Dosagen är 0,75 gr per liter. Vår flaska degorgerades i nov 2014.
Det här är min favorit av Vve Fournys champagner. En verklig skaldjurschampagne. Det som imponerar är hur väl de olika smakerna harmoniserar med varandra och bildar en helhet.
En fin komplex doft av äpplen, citrus, snäckskal och nybakat bröd.
I munnen är det en riktigt torr champagne med en stor och tilltalande syra, men den blir aldrig alltför närgången eller jobbig. Här finns gott om röda äpplen, en del citrus, en fin brödaktighet, nötter, lite tropiska frukter och en härlig mineralitet av grus, stendamm och krita.
I avslutet lite nougat, aningens sälta men framförallt blodgrape.
Betyg4++
Gosset Grand Rosé.
Detta har varit min favorit bland roséchampagnerna. Åtskilliga flaskor och blogginlägg har det blivit under åren. Visst har vi även druckit några av Gossets andra champagner också. Gosset hävdar ju att dom är världens äldsta champagnehus. Det finns andra producenter med avvikande uppfattningar. Det får vara som det vill med den saken. Bra champagner gör dom i alla fall. Klicka på vidstående länkar så får du våra tankar om resp champagne: Grande Réserve Brut (här finns också en kortfattad presentation av Gosset), Grand Blanc de Blancs och Grand Rosé.
Grand Rosé görs på ungefär lika delar Chardonnay och Pinot Noir. Kvällens flaska har legat i vår källare ett par år. Stämmer anteckningarna så är den köpt 2013 på "Bolaget".
Och visst har den fått en del mognadstoner, men jag tycker också att den tappat lite av den läckra fräscha syran som jag har uppskattat
Det finns en fin doft av röda bär, någon blommighet, röda äpplen, daggvåt grusgång, röda citrusfrukter,bröd och kalkiga mineraler. Doften är lika tilltalande som alltid.
Visst är det en frisk och rödfruktig champagne, där jordgubbar, smultron och hallon dominerar så där omedelbart i munnen. De röda äpplena är på plats, även om den äppelaktiga syran är på retur. Mandariner och blodapelsin bildar tillsammans med nötter, mariekex, stendammsmineraler och gula stenfrukter en fördjupad och komplex smakpalett. Lite mjukare, något krämigare och mindre alerta syror än vad jag är van vid. Dock finns det lilla bittra avslutet av blodgrape kvar.
Betyg 4+
2008 Special Club Vincent Joudart
Producenten Vincent Joudart håller till runt byn Fèrebrianges några mil sydväst om Epernay.
Dom äger ca 8 ha vinmarker. Den här champagnen är gjord på 40% Pinot Meunier, 30% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Den flasklagras hos producenten i ungefär fem år. Degorgering gjordes i april 2015.
Dom äger ca 8 ha vinmarker. Den här champagnen är gjord på 40% Pinot Meunier, 30% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Den flasklagras hos producenten i ungefär fem år. Degorgering gjordes i april 2015.
En doft av gula äpplen, gula plommon, någon ton av päron, lite citrus, bröd och regnvåta stenar kan vi notera. Kanske inte så stor, men ändå väldigt tydlig
Vi drack den här för för två år sedan. Så mycket har inte hänt. Någon liten mer mognad tycker vi oss ändå kunna notera. Och detta är till det bättre. Smakerna går i samklang med doften: gulgröna äpplen, någon grapefrukt, gula stenfrukter, unset exotiska frukter, rejält med mineraler mestadels steniga men även lite kalkiga. Trevligt avslut med i en lite blodgrapestil. Trevlig mousse!
Betyg 4-
Summering.
De båda Paul Déthune Champagnerna är helt sagolikt bra. De blev helgernas klara vinnare.
Cuvée R från Vve Fourny&Fils är inte så långt efter.
Helgens besvikelse var Gosset Grand Rosé, som brukar vara en 5:a, men inte denna flaska. Bra så klart, men inte det där lilla extra som jag vant mig vid att Gosset levererar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar