Ni som följer bloggen vet att mycket av det vi dricker och skriver om är viner från Italien. Visst gör vi lite avstickare till andra länder såsom Spanien, Frankrike(inte minst till Champagne), Gekland m fl. Vi återvänder dock alltid till Italien och där har vi vårt hjärta främst i Valpolicella. Vinområdet Valpolicella sträcker sig i väster från Gardasjön (egentligen någon km öster om Gardasjön) till Soave. I norr är det Lessinibergen som skapar nordgränsen och i söder är det floden Adige och Veronas förorter som utgör sydgränsen.
Det finns fem officiella grundtyper av rödvin i Valpolicellaområdet. Alla med sitt egna regelverk.
DOC Valpolicella
DOC Valpolicella Superiore
DOC Valpolicella Ripasso
DOCG Amarone della Valpolicella
DOCG Recioto della Valpolicella
Viner som genom t ex druvsammansättningen inte går in i något av ovanstående regelverk får ofta beteckningen IGT (Indicazioni Geografiche Tipiche).
Vissa viner med beteckningen Valpolicella har också tillägget Superiore. Regelverket säger att för att få kallas Superiore i Valpolicella ska alkoholhalten vara 13,5% eller högre samt att vinet ska ha lagrats minst ett år räknat från 1 januari året efter skörd.
Jag har den senaste tiden provat två viner, där det ena har beteckningen Valpolicella och det andra Valpolicella Superiore.
2016 Valpolicella Superiore Casal Vegri, Ca`La Bionda
Agricola Ca’ La Bionda ägs idag av Pietro Castellani. Verksamheten driver han tillsammans med sönerna Alessandro (som är vinmakare) och Nicola (agronom och ansvarig för odlingarna). Alessandros fru Valentina ansvarar för kontoret och det administrativa. Vingården har varit i familjens ägo sedan 1902. Namnet har den fått efter Pietros farfars mor som var känd under namnet den blonda. Vid milleniumskiftet genomgick gården en genomgripande renovering. Dom arbetar efter ekologiska principer sedan år 2000. Arbetet med att certifieras drogs igång 2012 och 2016 blev dom certifierade för organisk odling.
Årsproduktionen är ca 150 000 flaskor, som fördelas på Valpolicella Classico, Superiore, Ripasso, tre Amarone (varav en Riserva), en Recioto, ett IGT-vin, samt ett vitt vin. Deras stolthet är Amaronen som kommer från vingården Ravazzol.
Det här är ett vin gjort på druvorna Corvina (70%), Corvinone (20%) samt en slatt (10%) Rondinella och Molinara. Druvorna har vuxit på en sluttning belägen 150 till 300 m ö h. Jordmånen är sand, lite lera med hög andel berg och sten. Årgången är 2016 dvs samma år som Ca La Bionda erhöll sin ekocertifiering. Samtliga druvor till det här vinet kommer från ett och samma vinfält
Jäsningen har ägt rum med naturlig jäst och på ståltankar. Vinet har sedan fått vila upp sig i 18 månader 3000-liter stora ekfat.
Färgen går i en lite mörkare rubinröd nyans.
I doften hittar vi omgående lite läder och jord, men det dröjer inte länge förrän vi möts av mörka lite sötare körsbär av typen moreller, men även andra skogsbär, några örter, en liten kryddighet och aningens nedtonade fatinfluenser noteras.
Vid den första klunken kan vi omgående notera mörka lite söta körsbär och skogsbär. Precis som i doften återkommer i små portioner lite örter och kryddor. Det finns en härlig friskhet genom den behagliga syran. Mjuka, men ändå tydliga, tanniner som bjuder ett försiktigt motstånd.
Eftersmaken är medellång med återkommande söta, mörka körsbär, örter och kryddor och en liten ton av kakao. Avslutet har en skön liten bitterhet likt körsbärskärnor.
Ett trevligt och gott vin, som funkar utmärkt till diverse stekar och grillat kött.
Betyg 4-
På SB är priset 266 kr.
2018 Valpolicella Torre D´Orti
Torre D´Ortis vingårdar ligger på kullarna utanför den lilla byn Marcellise. Vi befinner oss ett par mil öster om Verona. På de högt belägna kullarna har det bedrivits jordbruk i flera århundrade. Oliver, vinodlingar och spannmål tillhör de grödor som odlats på terrasodlingarna. År 2000 köpte bröderna Luciano och Franco Piona vingården Torre D´Orti. Dom äger också vinmarker i Custoza (strax söder och sydost om Gardasjön) under produktnamnen Cavalchina och Prendina. Odlingarna sker efter ekologiska principer. Ett arbete mot att bli certifierade har påbörjats.
Nu är det dags för deras "instegsvin" Valpolicella, som är gjort på druvorna Corvina (60%), Corvinone (20%), Rondinella (15%) och Oseleta (5%).
Det är gjort på enbart färska ekologiska druvor, som är skördade då de anses ha full mognad. Jäsningen har ägt rum på ståltankar för att sedan få ligga till sig i ett år på stora ekfat. innan det buteljerats. Det uppfyller därmed kraven för att klassas som en Superiore, men Torre d´Orti har valt att klassa vinet som en vanlig Valpolicella.
Färgen går i en rubinröd ton.
Doften är frisk och det doftar verkligen körsbär. Små, små pustar av örter och någon krydda tycker vi oss ana.
Smaken är härligt frisk och känns rätt så slank med en väldigt tydlig smak av körsbär. Vi kan ana oss till lite skogsbär av ett ljusare slag. Här finns i små portioner lite örter och kryddor. Vinet har en förträfflig syra och behagfulla smått eleganta tanniner, vilka bjuder det där motståndet som jag gillar samtidigt som de ger vinet både charm och karaktär. Vinet är väldigt drickbart idag.
Betyg 4-
Ett enkelt och lättdrucket vin som jag med förtjusning dricker till diverse pastarätter, sallader och pizzor. Jag sparar gärna ett par flaskor för att kunna njuta av en ljummen sommarkväll, men inget jag långlagrar.
Vinet kostar 222 kr på SB.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar