fredag 27 maj 2022

Susucaru 2018 Rosso och 2020 Rosato Frank Cornelissen

Viner från Etna är det runt 10 år sedan jag upptäckte på allvar. Några favoriter har jag fått bl a Girolamo Russo, Tenuta delle Terre Nere, Calabretta och så dagen producent Frank Cornelissen

Den senaste tiden har jag druckit två viner från Frank Cornelissen. En Rosso och en Rossato båda med namnet Susucaru. Idag (27/5) släpps den senaste årgången av Susucru Rossato (2021) priset är överkomliga 249 kr. Så klart satt jag vid tangentbordet kl 10.00 och knappade in en beställning.

Susucaru är ett vin från den belgiske ikonvinmakaren Frank Cornelissen. Han startade som vinhandlare i Bryssel. Frank köpte upp privatpersoners vinkällare för att sedan sälja vidare genom de stora auktionshusen. Ofta var det viner från de stora klassiska områdena. I slutet på 1990-talet kom han i kontakt med viner som idag går under beteckningen Vin Natur dvs viner med så lite påverkan som möjligt från odlaren och vinmakaren. Allt enligt principen Inget tillagt och inget borttaget. Det var under ett besök på Sicilien som han kom i kontakt med viner från Etnas sluttningar. Det blev en ögonöppnare för honom. Han köpte sin första vingårdsplätt i början på år 2000. Den låg på Etnas nordsluttning. Då för för 20 år sedan var Etna-vinerna inte riktigt i ropet. Priserna på de gamla vinfältet var inte hysteriskt höga som idag. Frank Cornelissen hade aldrig tillverkat vin, men började nu att göra vin och samtidigt fortsatte han med att successivt köpa på sig fler vinfält.
Idag omfattar verksamheten 24 ha vinodlingar, vilket resulterar i drygt 100 000 flaskor. Varje årgång ska präglas av det aktuella årets förutsättningar, därför är det spontanjäsning som gäller, vilken äger rum på neutrala glasfibertankar som godkänts för hantera livsmedel. För de mer kraftigare vinerna används amforor som epoxybehandlats på insidan. I övrigt så lite intervention som möjligt. Fast riktigt besvärliga år måste kopparsulfat användas, fast då i minimala mängder

Det här är ett vin där druvan Nerello Mascalese dominerar (85%). Det finns även små slattar av Nerlello Capuccio, Minella Nera, Allicante Bouschet samt Minella Bianco. Druvrankorna har en ålder på dryga 50 år.
Avstjälkning och lätt krossning av druvorna. Spontanjäsning och 60 dagars skalkontakt i glasfibertankar om 25-70 hl. Ingen klarning, lätt filtrering. Buteljerad i maj 2019.

Vi dricker det här vinet lite svalt. Runt 14 grader.

Färgen är helt transparent och går i en ljus rubinröd ton.

Doften är fylld av en salig samling röda bär. Här finns också ett tydligt inslag av örter, lingonris, aningens knallpulver samt dammiga grusvägar.

När vi smakar på vinet så slås av den härliga friskheten. Visst är det ett ungt vin och visst går det i en liten småstram stil, men ändå är vinet väldigt tillgängligt och lättdrucket redan nu.
I gommen är det till en början de röda bären som omedelbart fångar vårt intresse: tranbär, hallon, jordgubbar, körsbär och lingon. Efterhand får frukten sällskap med lite örter och kryddor. Vinet har en underbar syra. Tanninerna smånafsar i munhålan och bjuder det där härliga motståndet, som vi verkligen uppskattar. I eftersmaken finns så klart de många röda bären och lite kryddor, men också mineraler (sten och grus, krossad flintasten mm).
Betyg 4 
Minns jag rätt betalade jag 249 kr på SB. Nu verkar endast Rossato finnas tillgänglig förutom några olika Munjebel.


Susucaru 2020 Rossato.
I förra veckan hade vi sommaren på ett kort besök. Rosévin på bänken utmed lagårdsväggen kändes som ett måste. Det blev en Rossato från Frank Cornelissen. Innan jag hann ta ett foto var flaskan uppdrucken av sällskapet. Detta är väl ett betyg som säger det mesta.
Frank Cornelissen gör sin Rossato på de gröna druvorna Malvasia, Moscadella och Cataratto samt den röda druvan Nerello Mascalese. Jag har inte kunnat hitta i vilken mängd de olika druvorna ingår. 
Druvorna avstjälkas, krossas varsamt, spontanjäsning och skalmaceration i tio dagar i stora (25-70 hl) glasfibertankar innan de tappas på flaska.
Ingen klarning, varsam filtrering.

Färgen går i en mycket ljus rubinröd ton.

I doften hittar vi en samling röda bär, någon liten örtighet, aningens knallpulver, grusväg, lite röd citrus och sommarrosor.

I munnen har det en härlig friskhet i en törstsläckande stil. Väldigt lättdrucket som jag signalerade ovan. Vi tycker oss hitta tranbär, jordgubbar, granatäpplen och något hallon samt en fin liten kryddighet. Härlig syra och småfsande tanniner förhöjer intrycken. I eftersmaken kommer blodapelsin och blodgrape, mera röda bär och någon liten rökighet som för mig är etna-mineraler. 
Vansinnigt lättdrucket och gott!!
Betyg 4
Priset på SB är 249 kr. Jag har fyllt på inför sommaren och jag rekommenderar dig som läsare att göra detsamma.

2 kommentarer:

  1. 2021 års version är lite annorlunda - "Äntligen är det dags för årets version av Susucaru, där Frank slagit ihop Rosato med Rosso och därmed skapat en ”Rossato”. " Den stavas ju vanligtvis med ett "s"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för den infon.
      Jag funderade just över de två s:en.
      J-C

      Radera