måndag 8 januari 2024

Nyårsafton. Champagne och Barbaresco

Det blev ett mycket lugnt nyårsfirande tillsammans med sonen och hans familj. Jag valde drycker från källaren. Hustrun fixade förrätten med löjrom, smetane och chips. Sonen hade ansvaret för huvudrätten grillat högrevshjärta, beasås och hasselbackpotatis.

Cuvée des Signataires, Régis Fliniaux. 
Régis Fliniaux är fjärde generationen Fliniaux som producerar champagne. Han lärdes upp av sin far Roland och har nu producerat champagne i dryga 40 år. Han äger runt 2 ha huvudsakligen i Aÿ. Druvorna är fördelade med 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Régis utför allt i produktionen själv förutom plockning och pressning. Allt görs för hand och därför ligger produktionen på ca 8 000 flaskor. De bästa druvorna behåller han till den egna produktionen medans den andra hälften av druvorna säljs till större hus i närheten.

Det var nära att historien om Fliniaux som champagnemakare tagit slut redan i augusti 1944. Régis farfar Fernand såg då hela vinkällaren förstöras i en bombräd. Han upphörde helt enkelt med att jobba med champagne, men Régis far Roland ville annat. Han köpte nya källare och vingårdar och fortsatte därmed familjetraditionen.

Cuvée des Signataires är deras absoluta stolthet. Den är gjord på 50/50 Pinot Noir och Chardonnay. Druvorna kommer från vinrankor som är runt 45 år gamla och vuxit på vinfält runt Grand Cru-byn Aÿ. Den görs bara vissa år. Vi dricker årgång 2018 och årgången dessförinnan var 2014. Den har fått jäsa på ekfat och har sedan fått ligga i två år på sin jästfällning. Den degorgerades i dec 2020 eller januari 2021 och fick då en dosage på 8 gr/liter. Det görs runt 500 flaskor.

Noteras ska att flaskan har inte en vanlig grimma av metall utan korken hålls fast med hjälp av en snörning gjord för hand. Det är då ovanstående lilla verktyg kommer väl till hands.

Det har gått nästan tre år sedan vi senast smakade den här. Vad vi tyckte då kan du läsa på denna länken.

Färgen går i en ljusare gyllengul ton.

I den rätt så stora doften hittar vi mogna äpplen (röda), en hel del citrus, nötter, några gula stenfrukter, krossad flintasten samt lite nybakat bröd.
Doften börjar lite försiktigt men allteftersom den får tid i glasen blir doften bara större och större.

Vi smakar och konstaterar att den alltjämt känns ungdomlig, även om den jämfört med förra gången (maj 2021) öppnar sig lite snabbare och fått en aningens mer mogen framtoning utan att för den skull vara en mogen champagne. Motsägesfullt? Kanske men jag tror ni förstår vad jag menar.

Smakerna? Såväl röda som gröna äpplen, röd citrus(mandariner, blodapelsin, blodgrape), röda bär (smultron och jordgubbar), persika och aprikoser, rostade nötter samt en liten örtighet. Härlig syra som får en fin balans med smakerna genom den höga (?) dosagen 8g/liter. Hyfsat lång eftersmak med krita, snäckskal, aprikoser och ett grapefruktbett.
Betyg 4++
Inköpt på SB för 656 kr 2021. Idag är den en 50-lapp dyrare.


Vi drack till vårt grillade kött en flaska Barbaresco som jag för en del år sedan köpte hos Fabio och Mie på Cibi e Vini i Köpenhamn.

2005 Campo Quadro från Punset.

Producent är Punset. Namnet lär härröra från ett gammalt ord som på dialekt betydde "Bella collina o punta", som fritt översatt betyder vacker kulle eller punkt. Här förfogar dom över ca 20 ha vinodlingar. Deras Barbarescoviner kommer från vingårdarna San Cristoforo, San Cristoforo "Campo Quardo och Basarin. Vingården ligger på kullarna som blickar ner mot den gamla byn Neive, någon mil nordost om Alba i Piemonte.
Vintillverkningen bedrivs efter organisk/biologiska metoder och detta påbörjades redan 1987. Idag är det Marina Marcarino som bär ansvaret.


Druvan är så klart Nebbiolo till hundra procent. Dessa kommer från den 1 ha stora vingårdslotten "Campo Quadro", som ligger i sub-zonen San Cristoforo i Neive. 
Spontanjäsning med den naturliga jästen som finns på druvornas skal. 
Vinet får, beroende på årgång, tillbringa mellan 15-30 månader på tunnor av fransk ek.

Inledningsvis känner vi en del läder, tobak och jord, men rätt så snabbt tar frukten över. Både röda och lite mörkare bär noteras. Här finns en tydlig ton av örter. Lite mindre men ändå klart noterbart är inslagen av kakao, rosor och violer.

I munnen är det rätt så slankt med en viss stramhet och framförallt är det redigt gott. Det här är ett vin som jag vill beteckna som moget och så mycket mer utveckling tror jag inte på. Å andra sidan är det så utomordentligt gott nu att det inte behöver utvecklas ytterligare. 

Här finns en frukt vi verkligen gillar med röda körsbär, röda vinbär, några tranbär och blåa plommon som skapar ett djup i smaken. Försiktigt med örter och kryddor liksom ett pikant inslag av charkuterier. Lång eftersmak där främst frukten återkommer och sällskapar med rosor och violer. Fin syra och väl avrundade tanniner bjuder på ett försiktigt motstånd.
Riktigt och gott och en underbar matchning till det grillade köttet.
Betyg 4+
Vi betalade 295 DKK 2016. Idag säljer säljer Cibi e Vini årgång 2012 för 345 DKK






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar