tisdag 30 januari 2024

2019 Le Nicchie, Nizza. En Barbera från La Gironda

 Vi drack nyligen en helt fantastisk Barbera från producenten La Gironda. Detta är det andra av La Girondas viner vi provar. Vi skrev i förra veckan ett blogginlägg om La Chiesavecchia. Ett vin vi verkligen uppskattade. Klicka på nedanstående länk och du får våra tanakar. 

Ett litet familjeföretag som i generationer odlat vin på sina egna vingårdar, men det är produktionen av vinmaskiner som under många år stod i centrum för deras verksamhet. År 2000 bytte La Gironda inriktning och återvände till sitt ursprung i Nizza Monferrato. Nu är det vinodling och egna viner som gäller. Idag är det Susanna och maken Alberto som bär huvudansvaret, men hela familjen är engagerad i verksamheten. Vinfälten ligger på den kända kullen Il Bricco i Nizza, Chiesavecchia i den lilla byn Calamandrana samt i Fraz.
Redan 2004 fick dom sin första miljöcertifiering ISO14001 vilket innbar att dom använde inga kemiska ogräsmedel, inga syntetiska produkter, minskad förbrukning av miljöresurser, manuell hantering i vingården, lättare flaskor och ekologiska korkar av sockerrör.

Dom producerar tre olika Barbera-viner, en Nebbiolo, ett rött vin gjort på Barbera, Cabernet Sauvignon och Nebbiolo, ett vitt vin på Sauvignon Blanc, en Moscato d´Asti, en Brachetto d´Acqui samt ett mousserande vin.

Det här är ett vin uteslutande gjort på druvan Barbera med beteckningen Nizza DOCG, vilken skapades 2014 och omfattar runt 244 ha.
Följande krav finns för att få bära den beteckningen:
- 100% Barbera
- Druvorna ska ha vuxit på de bästa vinfälten i någon av 18 namngivna kommuner.
- Minst 18 månaders lagring varav minst 6 månader på fat. (30 månader varav 12 på fat för att få kallas Riserva).
- Högsta skördeuttag 7 ton per ha.
- Lägsta alkoholhalt 13%.

Det här är en urläcker Barbera. Sanslöst god. Druvorna avstjälkades innan de pressades. Jäsningen ägde rum på ståltankar och tog tillsamans med macerationen 12 dagar. Vinet har sedan fått vila upp sig först 6 månader på ståltank och sedan ytterligare 18 månader på ekfat och slutligen närmare ett år på flaska innan det ansågs moget för marknaden.

Färgen går i en rubinröd nyans med violetta toner ut mot glaskanten.

Doften börjar lite försiktigt med läder och våt jord, men övergår rätt omgående till en mer bärfruktig doft förstärkt med kryddor, rosor, lite vanilj och aningens choklad. Riktigt trevligt!

I gommen har det en bra friskhet och det finns en varm bärfruktig smak, som för tankarna till hallon, körsbär, tranbär med lite mörkare inslag av björnbär. Här finns också, precis som i doften, en fin kryddighet. Snälla och mjuka tanniner, som tillsammans med den trivsamma syran gör vinet klart för att avnjutas nu och några år framöver. Eftersmaken är medellång och där får frukten och kryddorna sällskap med lite choklad, kaffe, aningens vanilj samt en liten rosenbukett. 
Alkoholhalten ligger på hela 15,5%, men alkoholen är fullt ut integrerad med frukten, vilket gör att
vi blir starkt förvånade när vi tittar på etiketten och ser siffran.

Visst kan vi känna att vinet legat en tid på ekfat, men inte på något störande sätt utan det har mer tillfört komplexitet till vinet. Alla delar sitter på rätt ställe mycket tack vare den fina balansen melan smakernas olika delar.
Vi gillar verkligen det här vinet
Betyg 4+ 
På SB är priset 414 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar