söndag 5 maj 2024

Resedagbok april 2024. Dag 4.

Dag 4 
Tidig frukost och så iväg mot Ostbahnhof och tåg mot Verona. När vi tittar ut genom fönstret möts vi av snöblandat regn och två plusgrader.
Vi kan inte säga att vi saknar München, när vi sätter oss på S-bahn och åker de fyra stationerna till Ostbahnhof. Vi hinner i god tid köpa en dubbelmacka på grovt bröd med ost och salami samt ta en dubbelespresso. I mitt fall med några centiliter mjölk.

Tåget mot Verona avgår 15 minuter sent, men det kör dom in.Vi får den finaste och vackraste tågresa vi någonsin gjort.

Nu ger ju aldrig foton en rättvisande bild av storslagna vyer, men vi njöt i fulla drag. Det vara bara att titta ut genom tågfönstret och försöka ta in det vi såg.
Dryga fem timmar tog resan. Väl framme i Verona och Porta Nova tog vi en taxi ut till vingården.

Vi välkomnades med den svenska flaggan i topp. Alberto och Martina tog emot oss och hälsade oss välkomna på det där hjärtliga italienska viset, som vi uppskattar så mycket.
Det blev en snabbtur ner till byn och en kaffe på vårt favoritcafé, sedan många år tillbaks. 
Det ser inte mycket ut för världen, men kaffe (espresso) i alla de former smakar gudomligt. Här stannar den lokale polismannen, kommunaltjänstemannen, sopåkaren m fl för en snabbkopp.    
Det blir sedan någon timme på ryggen innan vi vandrar de några hundra metrarna upp till Locanda dal Nane (alldeles intill bykyrkan) för en utsökt måltid.
Vi börjar med en antipasto (missade ta kort på den) bestående av en samling läckerbitar. Vi fortsatte sedan med
Ravioli al Monte Veronese e tartufo  dela Lessinia
Tagliatelle al ragu d´anatra.
Tiramisu till dessert kändes givet.
Fantastiska smaker i varje rätt.

Vi har blivit väldigt förtjusta i den lilla bykrogen. Hemtrevligt och riktigt god mat samt trevlig betjäning. Bättre än så kan inte ett Valpolicella-äventyr starta.

Vi startade kvällens äventyr med rosébubbel och fortsatte med Brunellis Corte Cariano 2021 till pastan. Klockrena matchningar.
2022 Recchia Spumante Chiaretto di Bardolino är gjort på Corvina (40%), Rondinella (40%), Molinra  (10%) samt resterande 10 procent på lokala druvor.
8-12 timmars macerationen. Jäsning på ståltankar, där det också får vila upp sig en kortare tid.
Friskt och lättdrucket. Jordgubbar, hallon och tranbär. Någon örtighet samt ett försiktigt blodgrapes bett i avslutet. 

2020 Corte Cariano består till 100% av Corvinadruvor som vuxit på Brunellis vingårdar i San Pietro in Cariano och i Pedemonte. Druvorna får torka i ca 60 dagar. Skalkontakt de tio första dagarna av vinifieringen. Vinet får ligga till sig i ca ett år på 30 hl stora ekfat och därefter ytterligare fyra månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Ett mycket friskt och fräscht vin med en härlig körsbärsfrukt i såväl doft som smak. Mörka skogsbär och blåa plommon fyller på fruktsmakerna. De finstämda örterna och den trevliga tonen av svartpeppar förhöjer smakupplevelsen. I all sin enkelhet ett förbaskat gott vin.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar