fredag 28 december 2012

2000 Amarone från Allegrini

Jag hade några dagar före jul fått i uppdrag att inhandla ett par flaskor vin, som skulle ges bort i julgåva. Jag åkte till Systembolaget i Nordstan. Just den här dagen och just vid det klockslaget som jag var på "Bolaget" var det extremt lugnt. Förklaringen var att ute på Nordstans torg kröntes  Årets Göteborgare ( Leif Mannerström). Jag kunde i lugn och ro botanisera bland hyllorna och flaskorna.
Det blev de sista två flaskorna av Masis Costasera Riserva (2007). Något som knappast förvånar läsare av denna blogg. Det blev också två Pinot Noir från Craggy Range.

Jag började titta runt bland amaronesortimentet, när jag väl fullgjort mitt egentliga uppdrag. På hyllan med Allegrinis Amarone årgång 2008 fanns en enda förskrämd flaska från år 2000. Den frestelsen kunde jag inte motstå, så det fick bli en julklapp till mig själv. På juldagen var det dags att dra korken.

2000 Amarone della Valplolicella, Allegrini
Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra Italien. Företaget grundades för 151 år sedan. Det leds i dag av syskonen Franco och Marilisa Allegrini samt deras framlidne broder Walters dotter Silvia Allegrini. Franco är vinmakare, Marilisa har hand om försäljningen och Silvia ansvarar för marknadsföring och PR. Företaget äger i dag drygt 70 hektar vingårdar. De mest kända vingårdarna finns på kullen La Grola, dels vingården med samma namn som kullen, d v s La Grola, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på kullen.
För 20 år sedan beslöt man att rensa bort alla botrytisangripna druvor i samband med amaroneproduktionen. Många av de andra producenterna menade att det var fel. Att det var ett avsteg från den normala processen. Allegrini tog striden eftersom man ansåg att ädelrötan var negativ för såväl tanniner som polyfenoler och antocyaner, de viktigaste grundstenarna i rödvinsbygget och i dag har de allra flesta valt bort botrytisen.
Källa The Wineagencys hemsida



Efter sortering får de bästa druvorna lufttorka i 3-4 månader, de tappar då 40-45 % av sin ursprungliga vikt. I början av januari avstjälkas och pressas druvorna för att sedan macerera i 21 dagar med dagliga överpumpningar.
Efter omdragning till stora ekfat får vinet mogna i 18 månader varav sju månader efter blandning. Vinet vilar på butelj i ytterligare 14 månader före försäljning.
Alkoholhalten för årgång 2000 ligger på 15%, medan den på senare årgångar ligger på 16%.

Druvor: 75% Corvina Veronese, 20% Rondinella och 5% Oseleta





Vi möts av en ganska försiktig doft. De mörka körsbären är de som som tydligast visar sig. Efterhand tillkommer mer mörka bär i form av björnbär och blåbär. En del kryddor/örter spetsar till doftintrycken. Lite svaga toner av fat, choklad, vanilj och torkad frukt noterar vi också. Den torkade frukten och russindoften som brukar vara så tydlig i många amarone spelar en mer tillbakadragen roll hos denna Allegrini amarone.
I munnen återkommer de mörka körsbären i stor skala och ackompanjeras precis som i doften av solmogna björnbär och blåbär. Tonen av russin och torkad frukt finns där, men har en tillbakadragen roll. Örterna tar för sig lite mer. Vinet är mjukt med en liten frisk syrlighet och tillsammans med de sammetslena tanninerna funkar det här riktigt hyggligt till mat. Eftersmaken är riktigt lång och här känner vi den typiska lilla bitterheten från en högklassisk mörk choklad i kombintaion med mörk frukt.
En mycket balanserad och matvänlig amarone. Elegant, fin frukt och väl strukturerad. Vi har ingen känsla att alkoholen ligger på 15%, då den är så väl integrerad i frukten. Här är det minsann inte tal om någon alkoholhetta.
Vår enda invändning är att vi önskar oss en något mer personlig touch.

Betyg 5-













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar