torsdag 27 november 2014

Amaroneprovning på Barrique

Det finns vinprovningar och så finns det VINPROVNINGAR. I måndagskväll var jag med om en sådan. Under Henrik Ungerths ledning provade vi oss igenom fyra amarone från Brigaldara, en från Quintarelli och en från Fasoli Gino.


Henrik börjar alltid med en genomgång av Valpolicellas viner. Bakgrund och historia. Allt för att även nya intresserade ska få en grund att stå på. Vi övergick sedan till att prova fyra amaroneviner från Brigaldara. Från importörens (Winemarket Nordic) hemsida är följande hämtat:
I den lilla byn San Floriano i Maranodalen ligger Brigaldara. Tillsammans med Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano och Sant’Ambrogio utgör Marano en av de fem berömda dalarna i Classico-omådet. Brigaldara är en av de tolv familjerna i sammanslutningen “Famiglie dell’Amarone d’Arte” som arbetar för att bevara kvaliteten i amaroneproduktionen i regionen. Redan 1260 omnämns Brigaldara i rullorna och alltsedan 1929 äger familjen Cesari egendomen. Men det var inte förrän 1979 som Brigaldara började producera vin under eget namn. Runt San Floriano växer gårdens druvor på cirka 200 meters höjd. I den vingård som kallas Case Vecie, och som producerar det exklusiva Amaronevinet med samma namn, sträcker sig odlingen upp till 450 meter.

Classicon är deras basamarone. Den är gjord på 50% Corvinone, 20% Corvina, 20% Rondinella och 10% diverse tillåtna druvor. Druvorna har fått torka i ca 4 månader.
Vinet har fått ett år på barriquer och två år på 25 hl ekfat.
En riktigt bra basamarone! Lite ung i sin framtoning, kanske lite återhållsam i doft och smak. Visst finns de obligatoriska mörka körsbären där, lite torkad frukt och en nätt samling kryddor. Lena tanniner som ändå visar upp sin närvaro. I eftersmaken kan vi notera en del inslag av fat.
Den kostar 299 kr på bolaget. Ett bra pris för en bra amarone, som dessutom kommer att utvecklas positivt.
Betyg 4
Väldigt intressant att får prova en 15 år gammal Classico, som dessutom är10 år äldre än den andra Classicon som vi fick prova.
Den här var alldeles lysande. Fullt utvecklad och med härliga mognadsdrag i såväl doft som smak. Här samsas de läckraste söta mörka körsbär, med torkad frukt, örter och kakao. Oerhörd mjuk och len, där frukten känns solvarm och ändå frisk.
Ett riktigt meditationsvin eller varför inte till CL-fotbollen och en bit parmesan.
Inte tillgängligt via SB. Det är bara att tacka Henrik att han kommit över den här och därtill tar med den på en provning.
Betyg 4+
Case Vecie kommer från ett vinfält med samma namn, beläget dryga 400 m över havet. Detta medför att druvorna växer långsammare, vilket i sin tur ger en amarone med ett större djup och en elegantare fruktsötma. Den är gjord på druvorna 40% Corvina, 30% Corvinone, 15% Rondinella och 15 % av diverse andra druvor.Vinet har fått ligga två år på stora ekfat och ytterligare ett år på 24 hl ektunnor.
Å den här är bra. Elegans och komplexitet på en och samma gång. Här finns en underbar balans mellan den mörka frukten, örterna och den torkade frukten. Eftersmaken är lång och ljuvlig. Faktiskt snäppet bättre än 08:an, som dracks för tre månader sedan.
2009:an är fortfarande ung och kommer att utvecklas en hel del. 349 kr på "Bolaget" är ett bra pris för en enastående amarone. Jag har själv lagt ner ett par flaskor i källaren.
Betyg 4+

Detta är Brigaldaras toppamarone. Riserva årgång 2007.
Den är gjord på druvorna 40% Corvina, 30% Corvinone, 15% Rondinella och 15 % av diverse andra druvor. Druvorna kommer både från Classico området och från en vingård öster om Verona, som Brigaldara äger. Vinet har sedan legat runt tre år på ekbarriquer och dessutom två år på 25 hl ekfat.
Färgen är lite mörkare än på de övriga vinerna från Brigaldara.
Doften domineras av mörka körsbär, aningens torkad frukt, lätta örter och mörk-bär-sylt. Lite kakao i bakgrunden. En lätt ton av alkohol är närvarande utan att egentligen störa så mycket.
I munnen är det en elegant upplevelse, men ändå med bra tryck i frukten: söta, mörka körsbär, lite svarta vinbär, björnbär, torkad frukt dock inte så mycket russin.Det finns lite fjäderlätta tanniner som bjuder ett behagfullt motstånd. Eftersmaken redigt lång med mera frukt, en del kaffe, lite sötlakrits och en härlig bit mörk choklad med ett litet bittert avslut.
Betyg 4+
Vinet kostar 750 kr och kan privatimporteras. Läs här.


Qunitarellis amarone anno 2004 är en riktigt käftsmäll.
Jag har druckit Quintarellis Superiore tidigare, men aldrig deras amarone. Det är därför extra intressant att få testa den.
Vinet är gjort på 55% Corvina och Corvinone, 30% Rondinella och 15% av en blandning på Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Croatina och Sangiovese. Vinet har fått runt sju år på fat av slavonsk ek.
Bara att sticka dit nosen vid glaskanten så bombaderas man av en stor, kraftfull nästan magisk doft. Söta mörka körsbär (så klart), ordentligt med torkad frukt, lite örter och en hel del fat.
I bakgrunden finns lite söt tobak, lakrits och en liten nätt ton av rök. Det är nästan så att man tappar andan.
I munnen är det solvarm, mörk frukt, örter och diverse torkade frukter som dominerar. Det är så kraftfullt att man blir nästan matt, ändå finns här en elegans i alla dessa smaker.
Eftersmaken är formidabel. Länge, länge dröjer sig smaken kvar av torkad frukt, körsbär, örter, nötter och choklad. Massor av smaker.
Betyg 5-

På "Bolaget" kostar den 2 209 kr.



2008 Alteo från Fasoli Gino.
Det gavs möjlighet att köpa till ett glas amarone till den måltiden som avslutade kvällen. Vintankar gjorde självklart så. En ny producent och en ny amarone kan vi inte missa.

Fasoli Gino ligger ett par mil rakt öster ut från Verona. En Ekocertifierad vingård, där nu den fjärde generationens vinmakare har börjat ta över.
Alteo är deras prestigeamarone. Deras lite enklare amarone, La Corte del Pozzo, dyker emellanåt upp på "Bolaget".

Alteo är gjort på 70 % Corvina och 30% Rondinella, som fått torka någonstans emellan fyra och sex månader.
Jäsningen sker på ståltankar och sedan tappas vinet över på stora fat av fransk ek, där det får ligga till sig i ca tre år. ytterligare ett år på flaska innan det är redo för kunderna.

Färgen är mycket mörk i en blå-svart-lila nyans.
Doften är stor med solvarma mörka bär, torkad frukt, lite svartpeppar och en del fat som utmärkande drag.
Smaken domineras av söta mörka körsbär, torkad frukt (russin och fikon) och en lätt örtighet. Här finns kraft men även elegans. En bra syra ger friskhet åt vinet. Fjäderlätta nästan sammetslena tanniner ger karaktär åt vinet. Eftersmaken är maffig med mera mörk frukt, svartpeppar, lakrits och en läcker mörkchockladaktig nyans på slutet. Det finns en viss alkoholhetta (17%), men alkoholen är ändå hyfsat integrerad i frukten. Det är lätt för oss som älskar fruktbomber att bli förälskad i den här amaronen.
Vad som förvånar är att vinet går så bra ihop med kvällens mat (mer längre ned).
Betyg 4++

Vinet ingår inte i Systembolagets sortiment. Terrific Wine importerar ett par andra viner från Fasoli Gino.

Efter själva provningen fick vi lite påfyllning inför maten. Ja, maten är värd en egen liten historia. Den var som alltid av hög klass på Barrique.
Förrätten var en rödvins-risotto (reducerad med Recioto) och med Karl-Johansvamp.
Varmrätten var en långbakad fläsksida och låg-tempad-Teres Major (US steak) med potatispuré, syltad lök och rödvinsreduktion smaksatt med mörk choklad.
Sältan och sötman i maten var en perfekt matchning till amarone. Det visade sig att Alteo med sin kraft och sötma överraskade alla genom att vara det ultimata vinet till dom här rätterna.
Oerhört gott! Ett imponerande bygge från köket.

Jag hade en fantastisk kväll som den amaronenörd jag nu är. Mycket trevligt bordssällskap hade jag också.

Slutligen stort tack till Henrik och Rolf för en makalös kväll!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar