tisdag 18 november 2014

Domaine Vincent Careme

För drygt en vecka sedan var hustrun och jag på Stadsteatern i Göteborg och såg  en föreställning om de nu klassiska teaterföreställningarna Flotten, Hemmet och Sandlådan.Verkligen nostalgi för mig, då Flotten var kanske den första teaterpjäsen jag såg på Stadsteatern. Jag gick i tvåan på gymnasiet 1967 och en ung svensklärare tog med oss gymnasister dit. Jag fick en verklig Aha-upplevelse och har sedan till och från varit en besökare där.
Innan besöket åt vi en "teatermeny" på Barrique bestående av en hummersoppa, dagens fångst ( kolja, tre sorters palsternacka och en senapssky) samt en bärdessert. Koljan var något makalöst god. Vi drack ett glas champagne (Leclaire-Gaspard Grande Réserve) till hummersoppan. En god champagne till en lika god soppa. En perfekt matchning. Till koljan drack vi:

2010 Le Peu Morier, Vouvray, Domaine Vincent Careme
Här har vi 100% Chenin Blanc från Loiredalen. Vincent Careme har arbetat ekologiskt sedan 2002 och är AB-certifierade från årgång 2010.

Det här är ett vin som passade vår mat som hand i handske. Ett riktigt gott vin. Här finns en hel del kraft balanserat med stor finess och elegans.
I doften finns gula äpplen, lite citrus och en ordentlig pust av steniga och kalkhaltiga mineraler.
Smaken är kraftig. Vi noterar gott om gula äpplen, citrus, mera gula frukter och så ordentligt med mineraler som drar åt det kalkhaltiga hållet. En frisk syra håller uppe skärpan. Eftersmaken är lite längre än medel och här vimlar det av gula frukter och mineraler, men också en nätt liten örtighet.
Alldeles i slutet dyker en tydlig ton av honung upp.

Vinet finns i beställningssortimentet på "Bolaget"  fast då i årgångarna 2011 och 2012 för 189 resp 179 kr.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar