tisdag 24 mars 2015

La Poja 2004

La Poja är ett vin som Vintankar verkligen har tagit till sitt hjärta. Det är ett vin gjort enbart på druvan Corvina, samma druva som är huvuddruva i amaronevinerna.
Druvorna till detta vin kommer från den 2,65 hektar stora vingården La Poja. Vingården ligger på en höjd av 320 meter över havet, på kullen La Grola i Valpolicella. Medelåldern på vinstockarna, som är planterade i sydöstlig riktning, är nästan 30 år. 

Det är tre år sedan vi drack årgång 2003 och vad vi tyckte om den hittar du här. Kvällens vin, årgång 2004, har vi skrivit om för 17 månader sedan och det hittar du här. I dec 2013 testade vi av årgång 2005 här.

Sist jag drack en 04:a (okt 2013) kändes den i ett perfekt skick. Den hade börjat rundas av och få en del mognadstoner. Jag skrev då att den nog var som bäst då. I kväll blir det den sista 04:an som går.

Det är ett fasligt gott vin. Fortfarande i ett perfekt skick. Vist har det rundats av och blivit mjukt. Ja nästan lent som sommarnatten. Kraft finns här så att endast kraftig mat gör sig besvär annars tar vinet över helt och hållet. Trots sin kraft så blir det aldrig plumpt, utan elegansen är där hela tiden.

Vi möts av en stor och maffig doft av mörka körsbär. En hygglig dos av finmalda örter, en del kakao och fat så klart. Det doftar Valpolicella långväg.

I munnen är det den solvarma mörka frukten, som dominerar. Lägg därtill lite örter, mörk choklad och en del krossade körsbärskärnor. Syran är fortfarande tämligen frisk. Tanninerna är alldeles sammetslena. Eftersmaken är riktigt lång och domineras av mörka körsbär med en liten bitterhet som kommer från de krossade körsbärskärnorna. Visst finns här lite lätta toner från fatlagringen.

Det har inte hänt så mycket på ett och ett halvt år, sedan vi senast drack den här årgången. Jag vidhåller att vinet har sin bästa tid nu och ska inte långlagras något mer.

Betyg 4+

Av "Bolagets" hemsida framgår att det fortfarande finns möjlighet att köpa årgångarna 2008,2009,2010 till priset 461 kr, 479 kr resp 484 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar