onsdag 17 juni 2015

Trabucchi 2006

Trabucchi d´Illasi ligger i de östra delarna av Valpolicella, som namnet avslöjar i den lilla byn Illasi. Dom är en av får odlare som är certifierade som organiska odlare. Dom producerar runt 100 000 flaskor vin varav 20 000 flaskor amarone på de 22 ha dom äger.
Druvblandningen består av Corvina, Corvinone, Rondinella och Osoleta.

Jag har endast druckit årgång 2006 av Trabucchis amarone. Jag köpte sex flaskor och har druckit en om året med start 2012. Vad jag tyckt dom olika åren kan du följa här: 20122013 och 2014.

Doften känns igen sedan tidigare gånger. Vi möts av en intensiv och mäktig doft av körsbär och torkad frukt. I bakgrunden lite örter och en lätt blommighet. Det är så här jag minns vinet från tidigare gånger. Ett riktigt doftvin!

I munnen är det ett kraftfullt vin med en stor fruktkoncentration vi får ta del av. Så där omedelbart är det de söta mörka körsbären och den torkade frukten som vi noterar. Så småningom tillkommer lite skogsbär, blåa plommon, örter och kakao. Eftersmaken är lång. Ja riktigt lång med ett stort inslag av torkad frukt, mera mörk choklad, söt lakrits och en del vanilj. Precis som vid tidigare tillfällen finns en bra syra som gör att det här inte går överstyr och blir till en sliskig sylt. De sammetslena tanninerna gör förstås också sitt till att hålla vinet på rätt köl.
Den här amaronen gör sig bäst som kontemplationsvin eller till en fotbollsmatch där en lagrad parmesan är tillbehör. Och under dom omständigheterna är det riktigt, riktigt bra.
Tidigare års betyg kvarstår. Så mycket mer utveckling tror jag inte på. Å andra sidan behövs inte det heller, när det är så gott som det är nu. Den här nivån lär det också hålla i flera år till.
Betyg 4+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar