torsdag 6 oktober 2016

Resa i Pfalz. Del 4. Dr von Basserman-Jordan

Dags att redovisa den sista delen i mitt Tysklandsäventyr. Egentligen var det vingårdsbesök nr två. Själva provningen ägde rum på lördag förmiddag, men det hela tog sin början redan på fredagskvällen.

Vi togs på fredagskvällen emot av Sebastian Wandt, som är sommelier och marknadsansvarig.. Han var sedan vår värd på såväl kvällen som på lördagsförmiddagens provning.
Vi fick berättelsen om hur det hela tog sin början 1718, då den första vingården grundades. Hur familjerna Bassermann och Jordan blev en dynasti i den tyska vinvärlden.

Verksamheten har sitt ursprung i den lilla staden Deidesheim. Idag omfattar verksamheten 49 ha vinmarker fördelat på 20 olika lägen med bl a topplägena Hohenmorgen, Kirchenstuck och Jesuitgarten. Årsproduktionen är knappt 500 000 flaskor. Biologiska odlingsmetoder har blivit en naturlig del i arbetet och ett flertal viner är också blivit certifierade.
Fredagskvällen startade med en rundvandring i de historiska källarvalven. Sebastian visade på ett pedagogiskt sätt hur produktionen av mousserande viner går till med degorgering och allt.
Vi testade två av deras Sekt. Pierre var den som föll mig mest i smaken. Den är gjord på Chardonnay, Spätburgunder och Weissburgunder. Den har legat runt två år på sin jästfällning. Fin citrus, röda äpplen och mineraler tillsammans med lite blodgrape i avslutet imponerade på mig.Det blev sedan dags för en fyrarätters måltid av hög klass. Vi serverades till detta viner av yppersta klass.
2012 Jesuitengarten
Detta var kanske resans bästa Riesling.
Elegant och komplex fruktighet där främst gula stenfrukter i kombination med steniga och kalkiga mineraler och en bedårande syra tar vinet till himmelska höjder. I ett perfekt drickfönster just nu och kommer hålla sig där i flera år.
540 kr på SB
2013 Deux Nez
Den här blandningen av Spätburgunder och Cabernet Sauvignon serverades till en delikat hjortfilé.
Ett alldeles strålande vin. I doften finns en härlig PN-frukt i samklang med en ljuvlig kryddighet.
I gommen kommer det fram en mörkare frukt med toner av sv vinbär, läder och jord.
Sagolikt gott.
Tillfälligt slut på SB
Till desserten serverades vi två viner. 2015 Scheurebe Auslese har en stor friskhet i kombination med en lättsam fruktighet och god syra som med den låga alkoholhalten (7,5%) gör vinet både läskande och törstsläckande.
Helt suveränt.
Det andra söta var 2012 Rieslaner Beerenauslese. Gjord på Riesling och Silvaner.
Massvis av koncentrerad tropisk frukt, en del honung och en nätt liten fin syra som balanseras mot den stora sötman. Vuxengodis.
Kl 09 på lördag var det så dags för den stora provningen av Bassermann-Jordans viner. Vi provade oss igenom 16 olika viner. Jag kan naturligtvis inte redogöra för alla sexton vinerna här, utan det får bli ett litet axplock av de som stack ut mest eller imponerade mest på mig.

2013 Pithium
Ett mycket spännande vin gjort på druvorna Grauer Burgunder och Gewurtztraminer. Druvorna handpressas varligt och musten tillsammans med skalen får sedan ligga på amforor (spansk lera) i flera månader. Därefter får vinet ligga på sin jästfällning på ekfat i nästan två månader innan vinet buteljeras.
Tropisk frukt, grape, humle och en fin kryddighet noterar jag. Detta tillsammans med en stor friskhet gör vinet till något alldeles extra. Ett spännande och lite annorlunda vin. Sånt gillas!
Vi fick smaka på sju olika Riesling. Jesuitengarten var precis som jag skrev ovan kanske resans bästa Riesling. 2015 som vi testade nu på morgonen behöver ett par år på sig för att nå det 2012:an visade på fredagskvällen. Under tiden dricker jag 2015 "Auf der Mauer".
Vinet får spontanjäsas på ekfat för att därefter lagras en tid på ståltankar.
Doften tar tag i mig direkt med sin fina frukt, snäckskalsmineraler och nötter. I munnen tropisk frukt, päron, äpplen och gott om mineraler. En liten ton av honung i avslutet.
En riktigt bra riesling. Vi fick betala 17 euro per flaska. På "Bolaget" kostar årgång 2013 279 kr.

2015 Rieslaner Trockenberenauslese
Vilket vin. Så oerhört komplext i doft och smak. Torkad frukt, lite russin, aprikoser, honung, exotiska frukter, saffran och några mineralstänk. Flytande nektar!!
99 euro halvflaskan.

2013 Ölberg Königsbach "Hart" Spätburgunder GG
Ja dessa tyska namn, men oj vilken Spätburgunder. Skitgod helt enkelt. Ljuvlig Pinot-frukt och örter.
Den här måste bara hem!

Det är bara att tacka Sebastian och Dr. von Bassermann-Jordan för en fullständigt fantastisk provning.
Det är svårt att hitta orden. Imponerande  viner med en oerhörd hög kvalitetet rakt igenom hela sortimentet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar