Att det här vinet var gjort på druvan Sauvignon Blanc kunde vi omgående konstatera. Både i doft och smak noterade vi svartavinbärsblad, fläder, krusbär, lite citrus och en ansenlig mängd grusiga mineraler. Ganska aromatisk, vilket fick mig att föreslå Nya Zeeland, men icke så.
2015 Les Baronnes Sancerre
Visserligen finns här en bra friskhet, men lite väl aromatisk för att jag ska falla för det.
Betyg 3+
På "Bolaget" kostar den 169 kr.
Ett vin på druvan Gruner Veltliner från regionen Kamptal i Österrike.
Här finns en stor och bra syra med försiktiga toner av röd citrus, melon, lite örter, ett uns vitpeppar, lite päron, någon mineral ton och i avslutet lite tropisk frukt. Finstämd i både doft och smak. Viss komplexitet. Stor friskhet.
Gjorde sig riktigt bra till vår mat.
Betyg 4-
På SB kostar detta 160 kr.
2015 Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire
Producent är JM Brocard. Ett ekologiskt vin. Det har fått ligga flera månader på sin jästfällning, vilket resulterar i ett elegant vin med stor mineralitet, gröna äpplen, lite örter och citrus. En finstämd syra gör också att detta vin var perfekt till vår fisk- och skaldjursgryta.
Betyg 4
På "Bolaget" är priset 209 kr.
Kanske kvällens bästa matvin knappt före Gruner Veltliner från Steinsetz.
2015 Auf der Mauer, Riesling, Dr von Bassermann-Jordan.
Jag besökte den här producenten i höstas. Du kan läsa om besöket här.
Fortfarande lite ung, men visst har det mognat lite sedan jag drack det i höstas. Spontanjäses på ekfat, men får ligga till sig några månader på ståltankar innan det buteljeras.
Det finns en blommighet och fin frukt, som verkligen attraherar mig. I munnen är det gott om tropisk frukt, citrus, lite päron, snäckskalsmineraler och i avslutet en touch av honung.
Detta var kanske inte det perfekta vinet till vår mat, men när vi avslutade flaskan efter maten blev det riktigt njutbart. Det här vinet dricker jag med stor förtjusning, så fort vi får en riktigt skön vårdag eller ljumna sommarkvällar.
Betyg 4
På SB är det årgång 2013 som gäller till priset 279 kr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar