måndag 28 augusti 2017

Brunelli Augusti: Valpolicella Classico och Valpolicella Superiore

Augusti månad försvann innan vi ens hann blinka. Det har blivit hög tid med en rapport från "vår" vingård. Ni som följer bloggen vet då att det handlar om Brunelli Wine och lite om vad som hänt på vingården under augusti. Det är Alberto som förser mig med information om vad som hänt.
Nedan hittar du länkar till årets föregående månader:

Januari- Campo Inferi
Februari- Bianco di Custoza
Mars-Corte Cariano

April. Ripasso
Maj: Carianum
Juni: Campo del Maestro
Juli: Overnight (Rosé) och Pariondo (Vitt)

Oväder dvs åska, skyfall och hagelstormar har till och från dragit in i Valpolicella
 under augusti bl a på sina håll i Negrardalen. Nere i San Pietro in Cariano har man klarat sig mycket bra.
Första delen av augusti var fortfarande väldigt varm för att inte säga het, men de senaste dagarna i augusti har nätterna blivit svalare. Detta med stora temperaturskillnader mellan dag och natt är något som är bra för druvornas mognad, fruktkoncentrationen och de olika aromernas utveckling.
Den lilla nederbörden har också varit gynnsam så till vida att skadeangreppen på druvorna är i stort obefintliga.
Corvinadruvan börjar närma sig mognad.
Så här långt verkar kvaliteten på druvorna bli bra. Skörden hos Brunelli blir förmodligen två veckor tidigare mot förra året samtidigt som den verkar bli runt 15% mindre. Mycket avgörs de närmaste två veckorna. De gröna(vita) druvorna har redan börjat skördas.
Här kollas druvans sockerhalt
Ut i vingården har man under augusti fortsatt med att beskära vinrankorna. Nu är det toppskotten som tas bort. Gräset mellan raderna har slagits och ska bli en sorts gröngödsling.
Inne i vinkällaren görs allt i ordning för årets skörd. Loften och backarna färdigställs för torkning av druvorna.
I källaren ska Ripasso 2015 tappas på flaska. En årgång som Brunelli förväntar sig mycket av.

Under augusti har Vintankar ägnat särskild uppmärksamhet år Brunellis lite enklare röda viner. Enligt oss är det viner som gör sig alldeles förträffligt till pizza och lite enklare pastarätter samt till att bara sitta och sippa på en varm sommarkväll.

2015 Valpolicella Classico
Druvmixen är Corvina (65%), Rondinella (25%) och Corvinone(10%).
Ett ungt vin som ska drickas ungt. Det här är inget som ska lagras någon längre tid. Den senaste årgången är 2016, så min flaska köptes hösten 2016.
Produktionen går till så att druvorna pressas omedelbart efter att de skördats. I cirka tio dagar får musten ha skalkontakt. Jäsningen sker på ståltankar, där vinet får vila upp sig någon månad. Ytterligare någon månad på flaska innan de börjar säljas.
Lätt. Slankt. Väldigt fina toner av körsbär och örter i såväl doft som smak. Det vi gillar med det här vinet är dess renhet och rakt på sak. Och så avslutet med en liten bitterhet från krossade körsbärskärnor. Törstsläckade och klunkbart.
Vi säger: visst är det enkelt men absolut inte banalt.
Betyg 3
Vi betalade 6,5 euro på gården.
2013 Valpolicella Classico Superiore
Druvblandningen är ungefär den samma som för Classico. Tillverkningen går till på ett likadant sätt. Här finns alltså inga torkade druvor. Skillnaden mot Classico ligger i att Superiore har fått tillbringa cirka ett år på 50 hl stora fat av Slavonsk ek.
Det här vinet får lite mer struktur, blivit mer komplext och djupnat på något sätt.
Klassmässigt är det absolut ett par steg upp. Även här finns den läckra körsbärsfrukten men nu förstärkt med blåa plommon, lite kryddor och en del fina toner från fathanteringen. I doften hittar vi även något som drar mot violpastiller. Eftersmaken är något längre jämfört med Classicon.
Visst är det enkelt, men det har en stor charm. Här finns en bra friskhet och lite lätta tanniner. Vinet gör sig särdeles bra till diverse rätter av mer vardaglig karaktär.
Betyg 3++

Vinet finns inte på "Bolaget". Vår flaska är köpt då vi förra hösten besökte Brunelli. Vi betalade 8 euro.

Jag har en viss förkärlek för dessa "ursprungliga viner" som inte är gjorda på torkade druvor. Inte tillkrånglade med en andra jäsning(Ripasso). Utan vin mer rakt på sak. Antingen på detta viset eller så går man hela vägen och gör fullskaliga Amaroneviner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar