fredag 11 augusti 2017

2009 Amarone, Villa Monteleone

Det blev en blåsig och regnig dag. Vi måste få något som skänker oss värme och samtidigt får oss på gott humör. En Amarone från Villa Monteleone är vad som behövs.

 Detta är en av våra favoritproducenter och en vingård som vi också bott på. Våra sinnen fylls alltid med glädje och värme när vi tänker tillbaks på de dagar vi tillbringat där. Klicka på årtalet så får du mina tankar från våra besök där 2014 resp 2012.


Vi har tidigare druckit flera olika årgångar som vi skrivit om. Du kan läsa om årgång 2001 här, 2003 här, 2004 här, 2005 här, 2006 här, 2007 här2008 här och VM Raimondi (svenska ekfat) 2008 här.

Vinet är gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella. Vinet har legat 36 månader på franska ekfat.Det var ett tag sedan vi drack VM 2009. Det var vid julen 2014. Vi upplevde den då som väldigt ung. Detta har så klart ändrats, så att nu känns den mer mogen. Ändå långt från fullmogen.

En typisk amaronedoft med mörka körsbär och lite torkad frukt i centrum. Bakom detta smyger en liten dovare ton av jord och läder. Blåa plommon och några örter samt toner från fathanteringen finns där i små elegant doftpustar.

I gommen känns frukten nästan lite solvarm. De söta, mörka körsbären fyller omgående munnen, men får snart sällskap med blåa plommon, skogsbär, örter och lite kakao. Inslaget av torkad frukt är tydligt, men inte övertydligt.Vinet har en bra friskhet genom den livgivande syran. Små, nätta tanniner bjuder ett försiktigt motstånd.
Eftersmaken är riktigt lång och där återkommer de söta, mörka körsbären och den torkade frukten, men nu i sällskap av en liten lätt bitter ton från riktigt mörk choklad och körsbärskärnor. Alldeles i avslutet noterar vi aningens espressokaffe och unset vanilj.
Betyg 4+
På Systembolaget är priset 563 kr.. Den som vill ha en kvalitetsamarone som är drickklar just nu och som går att köpa på Systembolaget har här ett bra flaska. 

Precis som vi föreställt oss fylldes våra sinnen av ljus och värme, då vi tänker tillbaks på vara besök hos Lucia och Villa Monteleone. I år ser det ut som om det inte blir något besök i Valpolicella. Fast vi längtar dit......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar