onsdag 6 september 2017

Barricadiero vs Tentation

Det här ett av dom där inläggen som påbörjats, men där tiden inte räckte till att göra det hela klart. Nåväl anteckningar från då dom dracks finns kvar, så nu blir det ett avslut.
Producenten Aurora startades av ett gäng goda vänner på 1970-talet. Idag är det populärt med eko-odling, biodynamiska odlingsmetoder etc, men då i mitten på 70-talet var det inte så. Dom har därför varit lite av föregångare och banat vägen för eko-tänket bland vinbönder.
Nu är det nästa generation som för traditionen vidare. Idag omfattar vingården 32 ha, varav 10 ha vinodlingar, 2 ha olivodling, 1 ha fruktträd, 5 ha varierande grödor och resten skog.
Geografiskt befinner vi oss i närheten av Offida i distriktet Marche.


Barricadiero är gjort på druvan Montepulciano, där druvstockarna är dryga 20 år. Ibland har dom haft 5% Merlot eller Cabernet S, men årgång 2012 ska enligt deras hemsida vara Montepulciano till 100%. Vinet har fått ligga till sig i cirka två år på 228 l ektunnor. Vinet buteljerades i januari 2015.
Etiketten är designad av konstnären Carlo Marchetti.

En trevlig doft av mörk frukt blandad med läder, lite stall, violer och örter får alla vid bordet att undra vad är det nu för läckert du bjuder på.

Efter det att dom haft en klunk i munnen är dom inte mindre imponerade. Det här var ju "görgott"!!
Ja, visst är det så!!
Den mörka frukten från doften återkommer i form av körsbär, björnbär, blåbär och katrinplommon. Lite örter och kryddor kan vi bocka av. Här finns rått kött med järnmineraler och även något steniga dylika. En bra syra och småbitande tanniner ger vinet en rejäl ryggrad. Eftersmaken är något längre än medel och där får den mörka frukten sällskap med både kakao och espressokaffe.
Betyg 4+
Vår flaska är köpt hos  Cibi e Vini för 185 DKK.
Hos SB verkar den vara slutsåld, där den kostat runt 280 SEK.

2014 Tentation, Beaujolais-Villages
Familjen Lapalu har i ett par generationer odlat gamaydruvor i Beaujolais. Druvorna såldes till de lokala kooperativen. I början  på 1980-talet blev Jean-Claude Lapalu allt mer involverad i verksamheten och runt 1995 började han experimentera med egen vintillverkning. Ganska omgående började han överge kemikaliejordbruket och började anpassa tillverkningen enligt ekologiska/naturliga/biodynamiska principer. I och med årgång 2010 fick han sitt Ecocert.
Årsproduktionen ligger på ca 60 000 flaskor fördelade på fyra varianter.


Druvan är gamay till hundra procent. Vinet är gjort helt utan tillsats av svavel. Vinet har fått endast fem månader på ekfat.
En mycket försiktig doft för att inte säga väldigt diskret är vår beskrivning. Så klart finns det några attribut som vi kan ana oss till: röda bär, lite örter och krossat grus.

Även i munnen bjuder vinet på försiktiga, men ändå tydliga, smaker. Det är ett slankt vin med stor friskhet och med en en finstämd stramhet. Så långt bort man kan komma från de billiga skumbanans-beaujolaiserna som finns i SB:s standardsortiment.
Vinet har en en ungdomlig röd frukt, där vi särskilt noterar hallon, smultron, jordgubbar och körsbär. Det finns också några stänk av nyplockade Viktoria-plommon. Örtinslaget är påtagligt liksom de grusiga och kalkhaltiga mineralerna. Eftersmaken något kort kanske.
Ett trevligt och lättdrucket vin. Inte alltför komplext och gjorde sig utmärkt till vår kycklingsallad.

Betyg 4-

Just det här vinet verkar slutsålt hos SB, men det finns några andra varianter från den här producenten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar