Det har varit tillfällen under sommaren då vi druckit vin, men inte kunnat ta några noter. Det får bli några korta rader tagna direkt ur minnet.
Det här vinet har vi druckit vid några tillfällen, då vi besökt restaurang Humm. En fasligt god råbiff och ett glas av Les Chenaies före några fotbollsmatcher.
Lirac ligger väster om floden Rhone, ungefär i höjd med Chateauneuf-du-Pape.
Vinet är gjort på Grenache (60%), Syrah (25%) samt lite Mourvèdre och Cinsault.
Ganska kraftfullt och packat med solvarm, mörk frukt. En hel del örter och kryddor. Finlemmade och ganska mjuka tanniner. Inte alls så tokigt.
Betyg 3+
Det här vinet är egentligen värd en egen bloggpost. Helt enkelt ett förbaskat gott vin, som vi drack här hemma till grillade lammkotletter.
Du som vill läsa mer om producenten får klicka
på länken till ett möte med honom , som ägde rum för tre år sedan.
La Source 2010
Vinet är gjort på druvorna Grenache (70%), Carignan (25%) och Cinsault (5%).
En mogen och "solvarm" doft av mörk frukt och örter.
I munnen återkommer den mörka frukten och örterna fast nu tillsammans med någon liten pepparton och mineraler. Kanske inte så komplext och superelegant, mer ett vin för grillat kött och husmanskost. Även om det är S J Barroux instegsvin är det fasligt gott. Priset på SB är 154 kr, vilket är ett trevligt pris för ett vin i den här klassen
Betyg 4
2006 Acinatico Recioto
Ett vin som gjort för desserter, där choklad är huvudingrediens. Producenten Stefano Accordini tillhör ju en av Vintankars favoriter i Valpolicella. Du som vill veta lite mer får helt enkelt klicka på länken Besök 2015 Stefano Accordini.
Druvmixen är den samma som hos deras "vanliga" Amarone dvs Corvina Veronese (75%), Rondinella (20%) och Molinara (5%). Druvorna har legat på torkning i nästa fem månader, vilket är en månad längre än för Amaronen. Vinet har fått ligga till sig först på ekfat i cirka fyra månader och sedan runt 20 månader på rostfria ståltankar innan det buteljerats.
En mogen till gränsen på övermogen Recioto, som tur är syran fortfarande vital, vilket ger vinet en fin friskhet trots sin sötma. Mörk frukt och en stor mängd torkad frukt är det som dominerar doft och smakintrycken. I eftersmaken får vi lite mörk choklad, aningens vanilj och ännu mer torkad frukt.
Betyg 4-
2013 Il Frappato, Occhipinti.
Detta är ett av våra favoritviner från Sicilien, som vi återvänder till då och då. Vi har tidigare druckit och skrivit om årgångarna 2010, 2011, 2012, 2013 och 2014.
Vi kan glatt konstatera att Il Frappato i version 2013 är i ett strålande drickfönster just nu. Här finns så mycket drickglädje att det nästan svämmar över. Den röda frukten med hallon, tranbär och lingon i centrum tillsammans med örter, kryddor och vulkaniska mineraler ramas in av en frisk syra och finstämda tanniner. Tillsammans blir det ett gott och charmigt vin i en slank och lite småstram förpackning.
Betyg 4+
Vi besökte restaurang Toso, en panasiatisk restaurang, belägen i ena hörnet av Göteborgs Konstmuseum. Vi var där en kväll i augusti tillsammans med våra barn. Vi valdeTosos "Signatur Sharingmeny". Ett verkligt lyckat val. Vi kan verkligen rekommendera det här stället för den som gillar asiatisk mat.
Vi valde ett rött och ett vitt vin till maten.
2015 Rully David Moret.
Vi har ett vin från Bourgogne och druvan är Chardonnay. Ett ganska trevligt vin utan att göra anspråk på att vara stort. Här finns en stor friskhet med citrus, fläder och en ansenlig mängd mineraler av typen krossad flintasten.
Betyg 3+
2016 Camins del Priorat
Ett mycket ungt Priorat vin från producenten Alvaro Palacios. Vinet är gjort på druvorna Garnacha (50%), Carignan (15%), Cabernet Sauvignon (20%), Syrah (10%) och Merlot (5%). Vinet har fått vila upp sig sex månader på ekfat:
Mörka bär, en del örter, lite lakrits, hemkola och finmalda kryddor kan vi känna i både doft och smak.
Små och hyfsat välavrundade tanniner smånafsar i gommen. Frisk i hela sin framtoning.
Betyg 3+
2007 Amarone Castel Forte.
Producent är Cantine Riondo, som har sin anläggning någon mil rakt österut från Verona. Vingårdarna omfattar drygt 6 000 ha och är belägna i Valpolicella, Soave, Vicenza och Padova. 2 400 vinodlare är anslutna. Under varumärket Castelforte gör dom åtta olika viner bl a Ripasso och Amarone.
Vinet är gjort på druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella. Druvorna har torkats i knappt fyra månader. Vinet har fått tillbringa runt 24 månader på stora liggare av slavonsk ek.
En ganska enkel amarone, som saknar det djup, struktur och komplexitet, som vi vant oss vid. Det är som så ofta man får vad man betalar för. Den här kostar 189 kr på Systembolaget. Det saknar helt enkelt mycket av det som jag fascineras av och älskar i amaronevinerna.
Med detta sagt så är det här inget dåligt vin. Det är ganska lättdrucket med en fin mörk frukt, en hel del inslag från fathanteringen och en enkel med ändå trevlig eftersmak. Kanske något för mycket russin för att passa mig.
Betyg 3
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar